Hyppää pääsisältöön

Luo seinä, joka ilahduttaa sinua – maalaa oma viidakkonurkkaus

Moni meistä haaveilee matkustamisesta ja eksoottisten paikkojen näkemisestä, mutta se ei ole aina mahdollista. Miksi et loisi omaa keidasta kotiin suoraan sille seinälle, joka pitäisi joka tapauksessa maalata pian?

Vihreän sävyjä, lehvistöä ja pari pientä eläintä voi ehkä lievittää pahinta kaipuuta kaukaiseen maahan.

Sileälle maalatulle seinälle voi maalata suoraan, mutta ellei se ole mahdollista, voit maalata suurelle puulevylle. Lähde siitä, mikä on parasta oman kotisi näkökulmasta.

Minun lähtökohtani oli syvän vaaleanpunainen nurkkaus Strömsön kirjastossa. Vaaleanpunainen ja vihreä ovat ihana väriyhdistelmä tai jonkun mielestä värien yhteentörmäys. Monet vihreän sävyt erottuvat hyvin selkeästi vaaleanpunaista vasten luoden erityisen tunnelman.

Ennen kuin aloitin maalaamisen, hain ideoita viidakon kasvillisuudesta. Tein luonnoksia erilaisten lehtien muodoista, joita voi toistaa yhä uudelleen. Saadakseni enemmän vaihtelua, lisäsin luonnokseen vielä muutaman kukan ja apinan.

Piirustus punaisella seinällä.
Piirrä muodot pääpiirteissään, niin saat käsityksen mittasuhteista. Piirustus punaisella seinällä. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,seinämaalaus,luonnos,Sisustuskoristeet

Päästä leikillisyys valloilleen

Seinälle piirtäminen ja maalaaminen on vapauttavaa samalla, kun se tuntuu ehkä hiukan kielletyltä. Pelkäät ehkä pilaavasi seinän. Mutta ajattele sen sijaan näin: kokeile, päästä mielikuvitus valloilleen, keksi fantasiakasveja, anna leikillisyydelle valta.

Ja jos lopputulos ei ole mieluinen, ainahan sen voi maalata uudelleen.

Ensin suuret linjat, sitten yksityiskohdat

Piirrä muodot pääpiirteissään, niin saat käsityksen mittasuhteista. Voit lisätä muotoja työn edetessä, kaikkia ei tarvitse piirtää etukäteen.

Sitten otat siveltimen ja maalaat ääriviivat aika ohuella kerroksella maalia. Jos mukana on esimerkiksi liaaneja, voit hyvin antaa värin valua seinällä. Kohtuus tietenkin kaikessa!

Jos maalaat sekä läpikuultavalla maalilla että peittävällä värillä, kuvaan syntyy syvyysvaikutelma. Työstä koko pintaa samanaikaisesti sen sijaan, että maalaisit yhden kohdan kokonaan valmiiksi. Yksityiskohdat tulevat myöhemmin.

Pinta on suuri, joten on syytä välillä pitää tauko, ottaa askel taaksepäin ja katsoa seinää kauempaa. Silloin näet, pitääkö mukaan lisätä kasveja tai kukkia tasapainon vuoksi.

Pidä seinää pitkäjänteisenä projektina

Ei viidakkoa ilman eläimiä! Valitsin mukaan kaksi apinaa, jotka ovat osittain kasvillisuuden peitossa. Ken tietää, ehkä mukaan ilmestyy tulevaisuudessa papukaijakin.

Tällaisessa seinässä on hienoa se, ettei siitä tarvitse tulla valmista kerralla – mukaan voi aina ilmestyä uusia asukkaita.

Luo seinä, joka ilahduttaa sinua, nurkkaus, jossa voit haaveilla, lukea ja kaivata. Haaveile nyt, matkusta myöhemmin!

Nainen istuu huoneessa missä on monta viherkasvia.
Haaveile nyt, matkusta myöhemmin! Nainen istuu huoneessa missä on monta viherkasvia. Kuva: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström,seinämaalaus,Sisustuskoristeet,ruukkukasvit