Hyppää pääsisältöön

Prisma: Pitkän elämän salaisuudet – hyväkuntoiset ikäihmiset ravistelevat käsityksiä vanhuudesta

Kaksiosainen dokumentti perehtyy ikääntymiseen.
Eläkkeelle siirtynyt australialainen uutisjuontaja Ian Henderson (kolmas vas.) tapaa viisi liki satavuotiasta. Ben, Tom, Maisie, Fred ja Alex näyttävät mallia nuoremmille. Kaksiosainen dokumentti perehtyy ikääntymiseen. Kuva: ABC Yle TV1,Prisma: Pitkän elämän salaisuudet

Käsitykset ikääntymisestä ja vanhuudesta kaipaavat ravistelua!

Iäkkäät ihmiset ovat nuortuneet ja heidän fyysinen sekä älyllinen toimintakykynsä ovat parantuneet 30 vuodessa merkittävästi.

Suomessa tehty Gerontologian keskuksen tutkimus vahvistaa, että nykypäivän 75- ja 80-vuotiailla on enemmän lihasvoimaa. He kävelevät nopeammin, ja heidän reaktiokykynsä on aikaisempia sukupolvia parempi. Sanasujuvuus, päättelykyky ja muisti toimivat paremmin verrattuna aiemmin syntyneisiin saman ikäisiin ihmisiin.

Tutkijoiden mukaan kyse ei ole vain eliniän pidentymisestä, vaan keski-ikäkin jatkuu pidempään. Ihmiset ovat terveitä ja toimintakykyisiä entistä korkeammassa iässä.

Alex Bartos, 97, käy rouvansa kanssa ostoksilla ja toimittaa itse asiansa.
Alex Bartos, 97, käy rouvansa kanssa ostoksilla ja toimittaa itse asiansa. Hän käy omalla autollaan töissä edelleen joka päivä. Alexin muisti on parempi kuin keskiverto 70-vuotiaalla. Alex Bartos, 97, käy rouvansa kanssa ostoksilla ja toimittaa itse asiansa. Yle TV1,Prisma: Pitkän elämän salaisuudet

Elämäntavat kuntoon jo parikymppisenä

Terveellisen ikääntymisen tutkimusta tehdään nyt kaikkialla maailmassa. Vastausta etsitään muun muassa siihen, miten vanhenemista voidaan hidastaa ja saada lisää terveitä elinvuosia.

Esimerkiksi Australiassa jo joka 40. syntyvä lapsi elää arviolta satavuotiaaksi. Maassa tehdään huipputason solututkimusta, jossa selvitetään vanhenemisen mekanismia ja sen hidastamista.

Australialaisessa dokumentissa Pitkän elämän salaisuudet tutkitaan ikääntymisen mukanaan tuomia muutoksia kehossa ja aivoissa. Kaksiosainen ohjelma tutkii, kuinka kehon ja aivojen muutoksia voi ennakoida sekä hidastaa. Tutkijoiden mukaan ikääntyminen pitäisi ottaa huomioon elämäntavoissa jo 20-30-vuotiaana.

Laadukkaaseen elämään ei tarvitse pillereitä eikä kalliita vempaimia. Jokainen vireitä vuosia toivova voi tukeutua tietoon siitä, miten ihmisen solut ikääntyvät. Arjen pienet muutokset hidastavat iästä johtuvaa rappeutumista.

Eläkkeelle siirtynyt uutisjuontaja Ian Henderson tutkii ikääntymisen vaikutuksia.
Uutisjuontaja Ian Henderson testaa HIIT-treeniä. Eläkkeelle siirtynyt uutisjuontaja Ian Henderson tutkii ikääntymisen vaikutuksia. Yle TV1,Ian Henderson,Prisma: Pitkän elämän salaisuudet

Uutisjuontaja haluaa takaisin surffaamaan

Australialaisen ABC-kanavan pitkäaikainen uutisjuontaja Ian Henderson on siirtynyt äskettäin eläkkeelle. Nyt 65-vuotias tv-toimittaja ihmettelee, miten nopeasti vuodet ovat kuluneet.

Eläkkeelle jäätyään Henderson on ehtinyt miettiä vanhenemista ja sitä, onko hän huolehtinut itsestään niin hyvin kuin olisi voinut. Ajoittain huoletonta elämää viettänyt mies haluaa nyt jatkaa vuosiksi unohtunutta rakasta harrastustaan, surffaamista.

Mikä onkaan parempi tapa saada elämänohjeita kuin tavata liki satavuotiaita, jotka elävät täysillä joka päivä! Uraauurtavaan ikääntymistutkimukseen osallistuvat Ben, Tom, Maisie, Fred ja Alex yltävät yhteensä 489 ikävuoteen.

Ben Goldbergilla, 96, on hyvät geenit.
Ben Goldbergilla, 96, on hyvät geenit. Terävä mies perehtyy omiin terveysasioihinsa ja on mestari luettelemaan sanoja kirjain kirjaimelta takaperin. Ben Goldbergilla, 96, on hyvät geenit. Yle TV1,Prisma: Pitkän elämän salaisuudet

Vähemmän treeniä, mutta laadukkaampaa

Golfia harrastava Ian Henderson saa kohtuullista liikettä viheriöllä, mutta kovempaakin hän voi terveytensä puolesta mennä. Mutta kuinka kovaa liikuntaa kannattaa harrastaa ja miten se auttaa pysymään terveenä?

Yhdeksänkertainen maailmanmestari ja ikääntyneiden liikuntaguru, 74-vuotias Peter Crombie näyttää juoksuradalla taivaan merkit. Juoksuaskel ei paljasta, että hänellä on nivelrikko ja käveleminen on yhtä vaikeaa kuin monelle ikätoverille.

”Harjoittelussa kannattaa määrän sijaan panostaa laatuun”, Crombie tiivistää. Hän opastaa Hendersonin HIIT-treenin pariin ja antaa hyödyllisiä vinkkejä. Iän myötä rappeutuneita lihassoluja voidaan kuntouttaa kovatehoisella harjoittelulla.

Yksi pitkän iän tukipilareista on ruokavalio. Hendersonin kotona illastavat Sydneyn yliopiston professori Stephen Simpson ja tohtori Samantha Solon-Biet kertovat mullistavista tutkimustuloksista. He eivät usko kaloreiden rajoittamiseen, vaan tarjoavat ratkaisuksi kuhunkin ikäkauteen tasapainotettua ruokavaliota.

Staying Younger for Longer. Tuotanto: ABC, Australia, 2019.

Dokumenttisarjan Pitkän elämän salaisuudet ensimmäisessä osassa käsitellään kehon ikääntymistä, TV1 lauantaina 14.11.2020 klo 7.05 ja maanantaina 16.11. klo 23.00. Toisessa osassa syvennytään ikääntyvien aivojen toimintaan, TV1 keskiviikkona 18.11.2020 klo 19.00, Areenassa

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.