Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

Salakauppaa, kuutamourakointia ja tuntikaupalla töitä – suomalaisten ei ole koskaan ollut helppo vaurastua

I. K. Inhan valokuvassa kahvitauko tervankuljetuksen lomassa
Suomalainen vaurastuminen vaati työtä, kuten tervankuljetusta. Töiden lomassa ehti kuitenkin pitää myös kahvitauon. I. K. Inhan valokuvassa kahvitauko tervankuljetuksen lomassa Kuva: I. K. Inha Suomi,terva

Suomalaiset ovat persaukista kansaa, jolla on aina ollut verrattain vähän rahaa käytettävissään. Mutta miksi? Mihin suomalaisten rahat ovat kadonneet – vai onko niitä koskaan oikein ollutkaan?

Suomalaiset ovat aina olleet vähävaraista kansaa, ainakin jos muihin Pohjoismaihin verrataan. Ja miksei verrattaisi – ero ruotsalaiseen bruttokansantuotteeseen on suuri. Norjalla taas on öljyvarantojensa vuoksi todellakin varaa ylläpitää hyvinvointivaltiota.

Mustavalkoinen kuva säästöpankista.
Suomalaisten rahat – missä ne ovat? Rahastojen ja pörssiosakkeiden sijaan suomalaiset ovat pitäneet rahojaan pankkitalletuksina. Kuvassa Helsingin Säästöpankki Aleksanterinkadulla. Mustavalkoinen kuva säästöpankista. Kuva: Aarne Pietinen, Historian kuvakokoelma / Museovirasto pankki

Kuten ruotsalaiset, suomalaiset eivät ole liiemmin halunneet laittaa rahojaan rahastoihin tai pörssiosakkeisiin. Kansamme on suosinut nollatuottoisia, mutta turvallisempia vaihtoehtoja eli pankkitalletuksia.

Suomalaisen perusperheen suurin omaisuus onkin ollut oma koti.

Suomalaisen perusperheen omaisuus on oma koti.

Itse asiassa juuri omakotitaloja Suomessa riittääkin. Ja hylättyjä, pieniä navettoja, jotka jäivät käyttämättömiksi, kun töiden perässä piti muuttaa kaupunkiin.

Keltainen omakotitalo.
Suomalaisen "perusperheen" omaisuus on oma koti. Keltainen omakotitalo. Kuva: Espoon kaupunginmuseo omakotitalot

Suomi teollistui hitaasti, mutta teollistui kuitenkin. Raha ja elintaso nousivat tehtaiden myötä.

Kuitenkin vielä 1900-luvun alussa seitsemän suomalaista perhettä kymmenestä eli maa-, metsä- tai kalataloudesta. Se kertonee, ettei yhteiskunnassamme käyty kauheasti ansiotyössä tehtaissa.

Entäs sitten naapurimaassa? Vertailu Ruotsiin ei toki tässäkään asiassa ole täysin reilua: samaan aikaan kun suomalaisten nuorten miesten oli päivystettävä rintamalla, olivat ruotsalaiset työelämässä. Ja tulihan Suomen maksaa vielä mittavat sotakorvauksetkin Neuvostoliitolle, joten investoiminen samalla oman maan talouden eteen oli käytännössä tehty mahdottomaksi.

Toisaalta Suomesta valui nuorta työvoimaa myös ulkomaille, erityisesti Amerikkaan. Siirtolaisliike kohti Yhdysvaltoja käynnistyi jo 1860-luvulla ja kiivain muuttoaalto kesti noin sata vuotta. Arvioidaan, että sen aikana Pohjois-Amerikkaan muutti jopa noin 300 000 – 400 000 suomalaista. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa.

Mustavalkoinen kuva Yhdysvalloista.
Vauraamman elämän perässä muutettiin myös Amerikkaan asti. Mustavalkoinen kuva Yhdysvalloista. Kuva: Gustav Erik Adolf Nordenskiöld, Yleisetnografinen kuvakokoelma / Museovirasto Yhdysvallat
Pirtun salakuljetusta.
Kieltolain aikaan moni suomalainen hankki lisätienestejä myymällä alkoholia salaa. Kuvassa pirtukanistereita. Pirtun salakuljetusta. Kuva: JOKA, Museovirasto Kieltolaki

Vaurautta oli kerättävä siten, miten milloinkin pystyi. Amerikkalaissukulaiset lähettivät rahaa Suomen-sukulaisilleen ja sanomalehdissä kehotettiin myymään tavaraa, jotta saisi rahaa. Myös "liiat rahat" käskettiin lehtien ilmoituksissa laittamaan säästöön.

Kieltolain ollessa voimassa vuosina 1919–1932 pystyi moni vaurastumaan – tosin laittomin keinoin, mutta kuitenkin.

Kieltolain aikana moni hankki lisätienestejä laittomin keinoin.

Keinoina olivat esimerkiksi kuutamourakointi eli talojen rakentaminen sekä pirtun ja muiden alkoholijuomien salakauppa. Paljastumista pelättiin, sillä muiden ei haluttu tietävän, että rahat tulivat rikollisesta toiminnasta.

Voisiko siis kansallemme ominainen ajattelutapa varallisuuden piilottamisesta olla perintönä noista ajoista? Että raha ja vauraus pitää pitää piilossa? Ken tietää, mutta kiinnostava ajatus.

Onko varallisuudella kerskaaminen ollut kansallemme syntiä? Ja miksi Suomessa oli suojeltava omaa tuotantoa? Kuuntele Virtasen taloushistorian jakso, niin tiedät!