Hyppää pääsisältöön

Auta kasvejasi selviytymään talvikaudesta – tästä löydät selkeät vinkit

Herttalyhty pöydällä.
Herttalyhty pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,ruukkukasvit,Sisustuskoristeet

Kun valoisat tunnit vähenevät alkaa ruukkukasveilla lepokausi. Lokakuusta helmikuuhun kasvit saavat vähemmän valoa eivätkä tarvitse yhtä paljon vettä ja ravinteita kuin kasvukaudella maaliskuusta syyskuuhun.

Kasveja voi auttaa selviytymään pimeästä kaudesta monin eri tavoin.

Kannu, sivel ja rätti tarjottimella.
Kannu, sivel ja rätti tarjottimella. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,kannu,sivellin,floorcloth

Viisi selkeää ohjetta

  1. Sijoita kasvit mahdollisimman valoisaan paikkaan, jotta ne saavat tarpeeksi energiaa.
  2. Vältä siirtämästä kasveja lepokauden aikana, koska kasvit käyttävät paljon energiaa kääntääkseen taas lehtensä valoa kohti.
  3. Puhdista, pyyhi tai pese lehdet saadaksesi pois pölyn ja roskat, jota tukkivat huokosia (ilmarakoja) lehdissä. Näin autat kasveja ottamaan auringonvalon ja kosteuden vastaan paremmin.
  4. Poista kuivat, kuolleet kasvinosat.
  5. Kastele tai suihkuta lehdet hoitavalla aineella kuten mikrobiliuoksella. Se sisältää muun muassa maitohappobakteereja ja toimii eräänlaisena probioottina, joka vahvistaa kasveja. Merileväuute on toinen valmiste, jota voi myös hyvin käyttää talviaikaan. Ne eivät kuitenkaan korvaa lannoitetta, vaan niitä käytetään täydentämään ravinteita.
Kasveja korissa.
Sijoita kasvit lähelle toisiaan. Kasveja korissa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,korit,Sisustuskoristeet

Mikroilmasto – suotuisa kiertokulku

Sijoittamalla kasvit lähekkäin syntyy suotuisa mikroilmasto.

Kasvit hyötyvät toistensa läheisyydestä, koska lehdet hengittävät hiilidioksidia ja tuottavat happea fotosynteesin kautta sekä luovuttavat kosteutta, josta on hyötyä muille kasveille. Syntyy suotuisa kiertokulku tai mikroilmasto, joka auttaa kasveja voimaan hyvin.

Kasveja kulhoissa.
Elinin ja Lenan asetelma. Kasveja kulhoissa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,Terraario,kulhot

Terraario voi olla suljettu tai avoin

Jos omistaa ylimääräisen lasiastian, voi tehdä pienen asetelman tai kiertokulun istuttamalla pieniä kasveja vierekkäin. On mahdollista tehdä suljettu, kannellinen kiertokulku tai avoin asetelma.

Suljettuun kiertokulkuun valitaan kasveja, jotka tarvitsevat vähän kosteammat olosuhteet. Suljetussa astiassa kasveista haihtuva kosteus palautuu takaisin multaan, kun se on saavuttanut astian katon.

Avoimeen astiaan pitää lisätä vettä kasvien tarpeen mukaan, koska suuri osa kosteudesta haihtuu huoneilmaan.

Terrario ja kasveja.
Sananjalka, muorinkukka ja muratti viihtyvät tasaisessa kosteudessa. Terrario ja kasveja. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,Terraario,Sisustuskoristeet,koristeet

Kun istuttaa kasveja samaan astiaan, pitää valita kasveja, jotka tarvitsevat aika samantyyppistä kosteutta.

Mehikasvit/kaktukset ja anopinkielet viihtyvät parhaiten hiukan kuivemmassa ympäristössä, kun taas esimerkiksi saniainen, muorinkukka, muratti ja alokasia viihtyy tasaisemmassa kosteudessa.

Kasvualusta astiassa, jonka pohjassa ei ole reikiä, saa sisältää mielellään jonkinlaista läpäisevää materiaalia, joka pitää mullan ilmavana. Esimerkiksi tiilimurska pitää mullan tasaisemman kosteana ja on rakenteeltaan huokoisempaa, mikä on tärkeää juuristolle.

Kasveja kulhossa.
Mehikasveja ja anopinkieli. Kasveja kulhossa. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,Terraario,Sisustuskoristeet

Luo pieni kaunis maisema koristelemalla koristehiekalla, kivillä ja muulla luonnosta löytyvällä.

Sitä mukaa kuin kasvit kasvavat, ne voi vaihtaa uusiin pieniin pistokkaisiin. Niin saa pitkäaikaisen kauniin asetelman, joka piristää mitä huonetta tahansa.

Opi tuntemaan kasvisi ja kastele oikein

Veden tarpeeseen vaikuttavat monet tekijät. Tietysti se, minkä tyyppinen kasvi on, mutta myös esimerkiksi vuodenaika, paikka, ilmankosteus ja kasvualusta vaikuttavat.

Vähemmän valoisina aikoina kasvit juovat vähemmän vettä. Jos kasvi nuokkuu, se ei välttämättä johdu siitä, että se on kuiva. Oireet voivat olla samat liiallisesta kastelusta.

Nosta ruukkua ja opettele tuntemaan sen paino. Yleisesti voi sanoa, että jos se on kevyt, se kaipaa vettä, ja jos raskas, se kaipaa kuivuutta.

Jos se tuntuu vaikealta, voi upottaa sormen multaan selvittääkseen kosteuden. Pinta voi olla kuiva, vaikka juuret ovat märät.

Yhteistä ruukkukasveille on, että juuret tarvitsevat sekä vettä että happea, siksi multa ei saa koskaan olla märkä, koska silloin kasvi hukkuu / kuolee hapenpuutteeseen. Jotkut kasvit kaipaavat säännöllisempää kastelua kuin toiset.

Viherkasveja.
Paksulehtiset kasvit varastoivat vettä lehtiin. Viherkasveja. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,Kattomehitähti,kaktukset

Paksulehtiset kasvit varastoivat vettä lehtiin, siksi ne selviävät kuivuudesta paremmin kuin hennot, ohutlehtiset kasvit. Mehikasvit, joihin kaktukset ja aloe kuuluvat, voivat näyttää hiukan ryppyisiltä, kun ne kaipaavat vettä.

Vettä täynnä oleva mehikasvi tuntuu kovalta, kun lehteä puristaa. Mutta pehmeät lehdet (joskus hiukan samean väriset) voivat myös olla merkki liiasta kastelusta, joten jos lehdet ovat pehmeät ja multa märkää, ei kannata kastella enempää.

Jos on epävarma kastelusta, voi ottaa avuksi kosteusmittarin, joka pistetään multaan ja joka ilmoittaa eri tavoin mullan kosteuspitoisuuden.

Saniainen pöydällä.
Saniainen. Saniainen pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,saniaiset,ruukkukasvit,huonekasvit

Vianetsintä ja korjaus

Monet kasvit voivat hyvin, kun niitä suihkuttelee tasaisin väliajoin suihkupullolla. Suihkuta lehdet kevyesti, kasvit kiittävät siitä. Lehdet voivat lisäksi kasvaa suuremmiksi, kun kasville selviää, että saa kosteutta sitäkin kautta.

Parhaiten ruukkukasvien hoidossa onnistuu, kun kysyy hoito-ohjeita kasvin ostaessaan, tai selvittää, minkä tyyppisiä ruukkukasveja omistaa ja etsii netistä hoito-ohjeet.

Jos sinulla on viherkasvi, joka ei viihdy, etsi vika ja korjaa tilanne. Ehkä se kaipaa enemmän valoa, vähemmän vettä, suuremman ruukun tai lisää ravinteita. Kun noudattaa ohjeita, ruukkukasvit viihtyvät ja kukoistavat.

Viherkasveja pöydällä.
Viherkasveja pöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Lena Gillberg,viherkasvit,Anopinkieli,ruukkukasvit