Hyppää pääsisältöön

Svenska Ylelle Suomen ruotsinkielisten näkövammaisten liiton saavutettavuuspalkinto

Kokoelma symboleista Ylen ohjelmissa ja verkkosivuilla. Ylärivissä tekstityksen, kuvailutulkkauksen sekä ääni- ja kielivaihtoehtojen symbolit. Alhaalla dolby 5.1 -äänen, ruotsinkielisen ohjelmatekstityksen ja ruotsiksi käännetyn tekstityksen symbolit.
Kokoelma symboleista Ylen ohjelmissa ja verkkosivuilla. Ylärivissä tekstityksen, kuvailutulkkauksen sekä ääni- ja kielivaihtoehtojen symbolit. Alhaalla dolby 5.1 -äänen, ruotsinkielisen ohjelmatekstityksen ja ruotsiksi käännetyn tekstityksen symbolit. saavutettavuus,kuvailutulkkaus,ohjelmatekstitys

Suomen ruotsinkielisten näkövammaisten liiton (Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf, FSS) kolmas saavutettavuuspalkinto myönnetään Svenska Ylelle.

FSS:n myöntää palkinnon näkövammaisten asiaa edistäneelle taholle, ja tänä vuonna palkitaan Svenska Yle. Palkitsemisperusteluissa todetaan muun muassa seuraavasti: "Svenska Yle on työskennellyt strategisesti ja päämäärätietoisesti tehdäkseen palveluistaan helpommin saavutettavia näkövammaisille.”

"Meille työ saavutettavuuden parissa on enemmän kuin vain osa Ylen julkisen palvelun tehtävää tai vain pelkkä oikeudenmukaisuuskysymys. On kaiken vaivan arvoista tietää, että emme jätä ketään tuuliajolle, vaan ulotamme palvelumme koko väestölle", sanoo Svenska.yle.fi-palvelun tuoteomistaja Mårten Seiplax, joka työskentelee myös saavutettavuuden edistämiseksi.

"Svenska Yle tavoittaa suuren yleisön koko Suomessa, ja olemme iloisia, että he suhtautuvat tehtäväänsä vakavasti ja pyrkivät tarjoamaan kaikille monipuolisia ja kattavia palveluja yhdenvertaisesti. Vaikka olemmekin näkövammaisten järjestö, arvostamme sitä, että Svenska Yle ottaa saavutettavuusajattelussaan huomioon koko vammaisuuden kirjon", sanoo FSS:n hallituksen puheenjohtaja Gunilla Löfman.

Saavutettavuus ja monimuotoisuus ovat jo pitkään kuuluneet Svenska Ylen tavoitteisiin. Svenska Yle tuottaa muun muassa uutisia selkokielellä Nyheter på lätt svenska, ja lasten tarjonnassa on panostettu ohjelmiin, joissa hyödynnetään tukiviittomia ja suomenruotsalaista viittomakieltä.

Toinen esimerkki on Google Assistant -käyttöinen ääniohjattu Prata med Svenska Yle -palvelu, joka mahdollistaa Yle Arenanin ruotsinkielisten äänisisältöjen käytön ilman näppäimistöä ja/tai hiirtä.