Hyppää pääsisältöön

Trollibunkkeri-pakohuonepelissä ollaan huijarin jäljillä

Trollibunkkeri-pakohuoneen logo
Trollibunkkeri-pakohuoneen logo Kuva: Mikko Lehtola, Yle pakopelit,pakohuonepeli,3D-grafiikka,Yle Oppiminen,Trollibunkkeri

Astut sisään ja ovi sulkeutuu takanasi. Tajuat joutuneesi valeuutisia tehtailevan trollin ansaan. Miten pääset ulos?

3D-tekniikalla rakennetussa Trollibunkkeri-pakohuonepelissä käyttäjä on tutkiva toimittaja, joka on jäänyt virheellistä tietoa maailmalle syytävän trollin vangiksi. Pelaajan on osattava ratkaista asunnosta löytyviä tehtäviä päästäkseen eteenpäin – ja lopulta ulos talosta. Vihjepuhelimesta pelaaja saa tarvitessaan apua pitkin matkaa.

Trollibunkkerin pulmista osa voi olla pakohuoneista tuttuja, mutta nyt niiden ratkaisemiseksi tarvitaan mediataitoja.

Trollibunkkeri-peli toimii selaimessa, joten sitä varten ei tarvitse ladata laitteeseen erillistä sovellusta. Pelikokemus on parempi isolla ruudulla kuin puhelimen näytöllä, joten suosittelemme pelaamiseen tietokonetta.

Astu sisään Trollibunkkeriin: link.yle.fi/trollibunkkeri

Muokattu 1.7.22: ajantasaistettu artikkelin ilmaisuja vastaamaan 2022 tilannetta.

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot