Hyppää pääsisältöön

Kumppanit Ylen vaalikoneyhteistyöhön on vahvistettu

Europarlamenttivaalit 2019. Ruotsinkielinen vaalikone.
Yle tarjoaa kymmenelle kumppanille oman vaalikoneen kevään 2021 kuntavaaleissa. Kuvassa europarlamenttivaalien vaalikone vuodelta 2019. Europarlamenttivaalit 2019. Ruotsinkielinen vaalikone. Kuva: Tuomo Björksten/Yle Eurovaalit 2019,vaalikoneet

Yle tarjoaa oman kuntavaalikoneen kymmenelle kaupallisen median kumppanille eri puolilta Suomea. Kaikki halukkaat pääsivät mukaan yhteistyöhön.

Ylen kumppanit vaalikoneyhteistyöhön kevään 2021 kuntavaaleihin on vahvistettu. Oman, räätälöidyn vaalikoneen saavat MTV, KSF Media, Must Read, Maaseudun Tulevaisuus, Kuntalehti, Pyhäjärven Sanomat, Länsi-Suomi, Puumala-lehti, Åbo Underrättelser ja SLP Media.

“Lähdimme mukaan yhteistyöhön, koska oma vaalikoneemme on remontissa, emmekä olisi saaneet sitä valmiiksi ensi kevään kuntavaaleihin. Tämä on hyvä tapa tehdä yhteistyötä Ylen kanssa. Vaalikone toimii ihmisten äänestyspäätöksen tukena ja taustalla, ja on hyvää palvelua, että voimme tarjota oman, räätälöidyn vaalikoneen”, MTV:n vastaava päätoimittaja Tomi Einonen perustelee päätöstä lähteä mukaan yhteistyöhön.

Yhteistyöllä Yle haluaa vahvistaa suomalaista demokratiaa. Vaalikoneen toteuttaminen vaatii paljon resursseja, ja kaikilla medioilla ei ole mahdollisuutta tehdä täysin omaa vaalikonetta. Ylelle on tärkeää, että vaalikoneista on hyötyä eri puolilla Suomea asuville ihmisille, ja yhteistyökumppaneissa haluttiin huomioida kielellinen ja alueellinen monimuotoisuus.

“On hienoa, että yhteistyön avulla kuntavaalikone on räätälöidysti saatavilla ympäri Suomen. Maantieteellinen kattaus on erittäin hyvä, samoin monimuotoisuus. Mukana vaalikoneyhteistyössä on isoja ja pieniä ja hyvin erilaisia tiedotusvälineitä”, Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sanoo.

Yle teki vaalikoneyhteistyötä myös kuntavaaleissa 2017, jolloin oma vaalikone tarjottiin neljälle kaupalliselle medialle.

Räätälöity vaalikone toteutetaan niin, että kukin yhteistyökumppani saa omaan vaalikoneeseensa kaksi itse valitsemaansa kysymystä. Muuten vaalikone pohjautuu Ylen vaalikonekysymyksiin. Vaalikone tulee sijaitsemaan osoitteessa vaalikone.yle.fi/median_nimi. Vaalikone on kumppaneille maksuton.

Päivitys 1.4.2021 klo 14.05: Korjattu kumppanien lukumäärä ja poistettu maininta Apu-lehdestä, koska A-lehdet jättäytyi pois vaalikoneyhteistyöstä.