Hyppää pääsisältöön

Salaliittoteorioita on ollut aina – Alaskan jättiantennit aiheuttavat maanjäristyksiä, digitelevisio muokkaa ihmismieltä ja Google tarkkailee kaikkia, uskovat salaliittoteoreetikot

Rahaseteli, jossa Illuminati-merkki.
Illuminati on kenties yksi tunnetuimmista salaliittoteorioista. Sen symboli on kolmio, jossa on silmä. Sama kuvio on Yhdysvaltojen yhden dollarin setelissä. Rahaseteli, jossa Illuminati-merkki. Kuva: Pixabay salaliitto

Käytätkö arjessasi Googlen palveluita? Jos vastasit kyllä, et ole ainoa. Yritys tarjoaa käyttöösi yli kaksisataa palvelua, jotka saattavat kuulostaa hyödyllisiltä ja käytännöllisiltä. Niiden kuten muidenkin digitaalisten laitteiden oikea tarkoitus on kuitenkin ohjailla meitä, uskovat salaliittoteoreetikot.

Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Google on tunnettu monipuolisuudestaan – se tarjoaa käyttöösi niin hakukoneen, kalenterin, yhteisö- ja pilvipalvelut sekä lukuisia muita sovelluksia puhelimille, tableteille ja tietokoneille.

Googlen runsaan palveluntarjonnan käyttäminen on monille arkipäivää. Jotain niin tavallista, ettei asiaa edes mieti. Mutta yksi ryhmä miettii vimmatusti meidänkin puolesta.

Salaliittoteoreetikot nimittäin uskovat, että Googlen oikea tavoite sovellustansa takana on kerätä käyttäjistään tietoa.

Ei ajatus ole tuulesta temmattu. Tietoa on saatavilla suhteellisen helposti. Olet Googlelle tärkeä henkilö, sillä yritys on kiinnostunut kaikesta datasta, jonka älylaitteellesi saa sinusta käsiisi.

Olet Googlelle tärkeä henkilö.

Keräämänsä datan ansiosta Google ei ainoastaan tiedä, mistä pidämme ja mitä olemme tehneet aiemmin, vaan myös oppii taitavasti ennakoimaan, mitä tulemme tekemään myöhemmin.

Oletkin ehkä saattanut ihmetellä, miksi puhelin puskee sosiaalisessa mediassa eteesi tiettyjä mainoksia tai suosittelee paikkoja, joista olet juuri maininnut ääneen kaverillesi? Voiko se olla sattumaa?

Tytön juoksureitti puhelimessa.
Puhelimeen syöttämämme tiedot ovat merkittävää informaatiota Googlelle. Tytön juoksureitti puhelimessa. Kuva: Tiina Jensen akuutti

Annoitko laitteelle luvan kuunnella?

Lähes kaikki internetissä toimivat yritykset ovat kiinnostuneita meistä. Käyttölupia ja oikeuksia pyydetään yleensä ladattaessa sovellusta tai vieraillessa verkkosivulla. Ja usein sallimme ne sen enempää ajattelematta.

Älypuhelin, tabletti ja tietokone siis katselevat ja kuuntelevat, kun sallit kameran ja mikrofonin käytön..

“Televisio saattaa tallentaa huoneessa käytyjä keskusteluja ja lähettää niitä kolmansille osapuolille.”

Näin luki elektroniikkajätti Samsungin erään älytelevision käyttöehdoissa.

Pian yritys muutti käyttöehtojaan ja kommentoi kyseessä olleen virhe. Televisiossa on kuitenkin edelleen kamera ja mikrofoni. Miksi?

Huawei P40 Pro+ älypuhelin Leica-kameralla ilman Googlen palveluja kuvattuna takaa, Helsinki, 11.9.2020.
Viime vuosikymmenenä kamerat ovat tulleet entistä merkittävämpään rooliin älypuhelimissa. Mutta kenen toiveesta? Huawei P40 Pro+ älypuhelin Leica-kameralla ilman Googlen palveluja kuvattuna takaa, Helsinki, 11.9.2020. Kuva: Jari Kovalainen / Yle Huawei,Matkapuhelin,matkapuhelimet,Matkapuhelimet ja mobiililaitteet,Kännykkä,Google,Google Play,älypuhelinmalli,älypuhelimet,älylaite,5G,Huawei P40 Pro,Huawein matkapuhelimet,Huawei,Älypuhelinmalli,5G-puhelin,Leica,Leica,Huawei P40 Pro+

Mielenhallintaa, jossa ei todellakaan ole kyse mindfullnessista

Sähköpostin ja kännykkäpuheluiden vakoilu alkaa kuitenkin tuntua pikkujutulta, kun aletaan puhua salaisesta mielenhallinnasta.

Rauni-Leena Luukanen-Kilde kirjoittaa kirjassaan Salatut maailmamme, että ihmisen aivokeskuksiin voidaan vaikuttaa kännykän kautta. Teoksessa Luukanen-Kilde mainitsee, että silmään asennetun mikrosirun avulla ihmiselle voidaan aiheuttaa hallusinaatioita.

Vuonna 2015 menehtynyt Luukanen-Kilde oli aikansa esimerkki siitä, että salaliittoteorioiden on mahdollista levitä myös tiedemaailmassa.

Luukanen-Kilde työskenteli muun muassa Lapin lääninlääkärinä. Akateemisesta työstään huolimatta "ufolääkärillä" oli paljon yliluonnollisia kokemuksia. Hän muun muassa kertoi pystyvänsä mittaamaan itseltään pulssin "astraalikädellään".

Luukanen-Kilde kirjoitti aihepiiristä avoimesti useissa kirjoissaan ja sai osakseen myös paljon kritiikkiä. Kuitenkin vielä kuolinvuoteellaan hän kehotti läheistään osallistumaan ufo-seminaariin.

Mikrosiru asetetaan ihon alle, vaikkapa käteen. Mutta voidaanko mikrosirun avulla ihmisestä todella tehdä niin sanottu biologinen robotti, jonka toimintaa ja jopa tunteita voidaan ohjailla ulkopuolelta?

Ainakin mikrosiruja voi käyttää kulunvalvontalaitteina sekä kulku- ja maksukorttina. Moni uskoo, että niiden käyttö tulee yleistymään seuraavien vuosikymmenten aikana.

Mexico Cityssä osa poliiseista on saanut ihonalaisen sirun – perusteluiksi on kerrottu muun muassa se, että näin poliisit on helpompi jäljittää mahdollisen kidnappauksen yhteydessä.

Myös muuan yhdysvaltalaisyritys on asettanut vapaaehtoisiin työntekijöihinsä mikrosiruja.

Mikrosiruja voidaan asettaa ihmisten lisäksi myös eläimiin. Euroopan unionin asetuksen mukaan maasta toiseen kuljetettavan lemmikkieläimen on oltava merkitty mikrosirulla. Siru kiinnitetään yleensä niskaan, ainakin jos kyseessä ovat yleisimmät lemmikit, kuten koira, kissa tai hevonen.

Salaliittoteoreetikot seuraavat Yhdysvaltoja

Ennen mikrosiruja ihmisen mieltä on yritetty hallita hypnoosin, psykoaktiivisten huumeiden ja aivopesun avulla. Yksi tällainen projekti oli Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisen ohjelma Projekti MK-Ultra. Ohjelman tarkoituksena oli tutkia erilaisia biologisia, kemiallisia ja lääketieteellisiä menetelmiä, joilla oli mahdollista ohjata ihmisen käyttäytymistä. Operaatio aloitettiin vuonna 1950.

Salaliittoteoreetikot tosin uskovat, että CIA:n MK-Ultra-projekti on käynnissä edelleen. Virallisesti MK-Ultran kerrotaan kuitenkin päättyneen jo vuonna 1973.

Salaliittoteoreetikot uskovat, että MK-Ultra on käynnissä edelleen.

Kuuluisin kokeessa käytetyistä aistiharhoja aiheuttavista aineista oli LSD. Myös muun muassa kannabista, heroiinia ja morfiinia käytettiin.

MK-Ultrassa oli mukana monia merkittäviä tahoja; 44 korkeakoulua, 15 lääkealan yritystä tai tutkimussäätiötä, 12 sairaalaa ja kolme vankilaa.

Uusi teknologia tuottaa salaliittoteorioita

Digitelevisiota on aikoinaan perusteltu ohjelman kuvanlaadun paranemisella ja “muilla palveluilla”, mitä se itseasiassa onkin, mutta miksi hd- ja teräväpiirtotelevisioita ajetaan niin innokkaasti ihmisten koteihin. Salaliittoihin uskovien mielestä vastaus on helppo – he ajattelevat, että Yhdysvaltojen puolustusvoimien salaisella projektilla,Sound of Silencella, on osansa asiassa.

Salaliittoteoreetikot uskovat, että uusien teräväpiirtotelevisioiden kautta koteihin voidaan lähettää ihmisen kuulokynnyksen alittavaa informaatiota, jolla voidaan muokata ihmisen mieltä halutulla tavalla. Osa heistä myös uskoo, että informaation lähettäminen on mahdollista myös vanhemmissa digitelevisioissa ja projekti on ylipäätään syy siihen, miksi televisiot on niin monessa maassa muutettu digitaalisiksi.

En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014.
Digitelevisio on katselua varten. Vai onko? En deltagande i världrekordsförsöket i oavbrutet tv-tittande. Bild från Amsterdams centralstation 12 maj 2014. Kuva: EPA/KOEN VAN WEEL

Järeämpiä keinoja

Mieliämme ei hallita vain television, puhelimen tai muiden älylaitteiden avulla, vaan myös järeämmillä laitteilla.

Epäilijät uskovat, että Napapiirin tuntumassa Alaskassa oleva valtaisa antennirakennelma HAARP on syypää moneen. Kyseessä on High Frequency Active Auroral Research Program -ohjelmaan liittyvä rakennelma, joka salaliittoteoreetikoiden mukaan voi aiheuttaa jopa maanjäristyksiä ja jolla voi kontrolloida myös ihmismieliä.

Virallisen selityksen mukaan HAARP keskitttyy maapallon ilmakehän sähkömagneettisten ilmiöiden tutkimukseen. Salaliittoteoreetikot uskovat, että sillä voidaan myös vaikuttaa esimerkiksi säähän ja ilmisten mieliin.

Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund.
Illuminati – kenties salaliittoteorioiden tunnetuin, tai ainakin yksi tunnetuimmista. Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund. Kuva: Mostphotos/Roman Budnikov salaliittoteoriat,Illuminati

Mikä on totta?

Tietokoneet ja muut sähköiset laitteet voi saada lakkaamaan toimimasta kohdistamalla niihin sähkömagneettisia pulsseja risteilyohjuksella, joka lentää talon päällä. Tällaisen keksinnön on kehitellyt lentokonejätti Boeing, joka kertoi CHAMP-risteilyohjuksestaan vuonna 2012. Keksintöä on jo testattu Utahin autiomaassa – ja todettu sen olevan toimiva.

Tälläkin hetkellä planeetallamme kohistaan monista eri salaliittoteorioista. Yksi ajankohtaisimmista lienee salaliittoteoria QAnon, joka on liitetty myös politiikkaan. QAnon ei ole vain yksi salaliittoteoria, vaan oikeastaan monien eri teorioiden rypäs. Yksi sen keskeisimmistä väitteistä on, ettei vallanpitäjiin tai valtavirran uutisiin voi luottaa.

Ovatko salaliittoteoriat totta vai mielikuvituksen tuotetta? Monet uskomattomalta kuulostavat teknologiaan liittyvät asiat – todella ovat – sittenkin totta. Ja tämä, jos mikä ruokkii salaliittoteorioita jatkossakin.

Miten mieltämme ohjaillaan? Kuuntele Kuuta ei ole! Salaliittoteorioiden kulttuurihistoriaa -podcastin jakso alta. Kaikki sarjan jaksot löydät täältä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta