Hyppää pääsisältöön

Elokuva Hella Wuolijoesta on samalla poliittinen jännäri ja elämäkerta

Elokuva Hella Wuolijoen uskomattomasta elämästä. Pääroolissa Tiina Weckström.
Elokuva Hella Wuolijoen uskomattomasta elämästä. Pääroolissa Tiina Weckström. Yle TV1,Hella W

Poliittisen mahtinaisen elämä oli niin täynnä draamaa, että ihmetyttää, miksi elokuvaa saatiin odottaa niin kauan.

Virolainen Ella Murrik opiskeli Helsingissä filosofian maisteriksi ja avioitui aktiivisen sosialistin Sulo Wuolijoen kanssa. Puolisonsa kautta Hella Wuolijoeksi nimensä muuttanut rouva tutustui muun muassa Otto Wille Kuusiseen ja myöhemmin kontaktiensa kautta Bertold Brechtiin.

Hella Wuolijoki toimi äärivasemmistolaisen politiikan kulisseissa merkittävänä hahmona, varsinkin Suomen itsenäistyttyä. Wuolijoen poliittinen toiminta kulki huippujen ja pohjien kautta, rauhanneuvottelijasta maanpetostuomioon, kansanedustajuudesta Yleisradion johtoon ja Pro Finlandia -mitalistiksi.

Kaiken poliittisen toiminnnan rinnalla kulki kirjailijuus, joka tuotti muun muassa maahamme korvaamattoman draama-aarteen, eli Niskavuori-näytelmien (1935–1953) sarjan.

Wuolijoen elämän käänteet ja vaikutus suomalaiseen politiikkaan ja kulttuuriin on niin iso, että täytyy ihmetellä, kuinka hänestä kertovaa elokuvaa saatiin odottaa aina 2010-luvulle saakka.

Suomalainen elokuvateollisuus ei ole muutenkaan ymmärtänyt hyödyntää maamme naistaiteilijoiden ja vaikuttajien tarinoita, joissa riittäisi usein paljon enemmään dramaatisia käänteitä ja vastoinkäymisiä kuin miespuolisten kollegoiden tarinoissa.

TV-elokuvia on tehty sentään muun muassa Minna Canthista ja Edith Södergranista, mutta valkokankaalla saatiin odottaa todella pitkään elokuvia esimerkiksi Tove Janssonista ja Helene Schjerfbeckistä.

Outi Nyytäjän kirjoittama elokuva Hella W (2011) kertoo Wuolijoen elämästä maamme itsenäistymisen ajoista jatkosodan loppuun. Tarina polveilee poliittisen jännityselokuvan, kulttuuridaraaman ja elämäkerran välisessä maastossa.

Elokuvan ohjaaja Juha Wuolijoki on Sulo Wuolijoen veljen pojanpojan poika. Tunnelmallisesta ja komeasta kuvauksesta vastaa Peter Flinkenberg.

Elokuvan roolitus on vahva ja persoonallinen. Nimiroolissa nähdään Tiina Weckström, karismaattinen ja taitava näyttelijä, jonka uralle on osunut harmittavan niukasti näyttäviä elokuvarooleja. Jussilla hänet on palkittu Tulennielijän sivuroolista vuonna 1999.

Muissa Hella W:n merkittävissä rooleissa nähdään Hannu-Pekka Björkman valtiollisen poliisin etsivänä, Maria Heiskanen Kerttu Nuortevana, Antti Litja Raiviona ja Pirkka-Pekka Petelius Eino Salmelaisena.

Elokuva palkittiin kahdella Jussilla, parhaasta lavastuksesta Kari Kankaanpää ja pukusuunnittelusta Anu Pirilä.

  • Hella W (2011). Rooleissa Tiina Weckström, Hannu-Pekka Björkman, Maria Heiskanen, Matleena Kuusniemi, Antti Litja, Pirkka-Pekka Petelius, Svante Martin, Lilga Kovanko. Käsikirjoitus Outi Nyytäjä. Ohjaus Juha Wuolijoki. Tuotanto Snapper Films Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa