Hyppää pääsisältöön

Historia: Neuschwanstein, linnan tarina – kuningas Ludvig II:n nuoruuden unelmasta tuli Prinsessa Ruususen satulinnan esikuva

Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja.
Romanttinen ritarilinna Neuschwanstein hallitsee jylhää vuoristomaisemaa Etelä-Saksassa. Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja. Yle TV1,Historia: Neuschwanstein, linnan tarina

Nuoren kuninkaan unelmasta tuli yksi maailman satumaisimmista rakennuksista.

Romanttinen, keskiaikaisen ritarilinnan tyyliin rakennettu Neuschwansteinin linna hallitsee jylhää vuoristomaisemaa Etelä-Saksan Baijerissa. Linnaan liittyy erottamattomasti Baijerin kuningas Ludvig II:n traaginen kohtalo.

Ludvig II muistetaan omaperäisenä kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja. Niistä loisteliain, Neuschwanstein, on ollut Walt Disneyn elokuvan Prinsessa Ruusunen satulinnan esikuva.

Linnanneitoja ja lohikäärmeitä

Ludvig oli kuningas Maksimilian II:n esikoispoika, mutta isänsä pettymykseksi tämä ei ollut kiinnostunut politiikasta vaan vaelsi mieluiten Baijerin vuoristomaisemissa uppoutuen omaan haavemaailmaansa.

Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja.
Nuori kuningas Ludvig II koki olevansa yksi viimeisistä ritareista. Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja. Yle TV1,Historia: Neuschwanstein, linnan tarina

Nuori kruununprinssi varttui kotilinnansa Hohenschwangaun ylimmässä kerroksessa huoneessa, jonka seinillä oli kuvattu kohtauksia ritarielämästä – linnanneitoja, lohikäärmeitä ja sankareita. Ludvig koki vahvaa sukulaisuutta ritareihin, jotka hallitsivat seutua keskiajalla.

Kuningas maksoi Richard Wagnerin velat

Ludvig oli joutunut intomielisen säästäväisen kuningasisän määräyksestä tekemään tiliä kaikista menoistaan.

Isänsä yllättävän kuoleman jälkeen hallitsijaksi noussut Ludvig II määräsi ensi töikseen, että tarpeeton pihistely saa loppua. Avokätinen kuningas hoiteli muun muassa suuresti kunnioittamansa säveltäjä Richard Wagnerin lukuisat velat.

Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja.
Vanhat valokuvat esittävät Neuschwansteinin linnan rakennustöiden etenemistä. Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja. Yle TV1,Historia: Neuschwanstein, linnan tarina

Wagnerille kuningas kirjoitti suurista suunnitelmistaan rakennuttaa linna vanhojen ritarilinnojen tyyliin. Jättimäisen Neuschwansteinin linnan piirustukset ovat yhä tallella. Niissä sulautuivat yhteen Saksan keskiaika, maurilainen Espanja ja Wagnerin oopperoiden tarut.

Pikkutarkka ja kärsimätön kuningas halusi töiden edistyvän nopeasti. Hallitsijana heikko, mutta rakennustyömaallaan itsevaltiaana toiminut Ludvig paneutui jokaiseen yksityiskohtaan ja muutti jatkuvasti suunnitelmiaan.

Tristanin ja Isolden tarina maalauksena

Neuschwansteinin linnan estetiikka on keskiaikaista, mutta rakennustekniikka oman aikansa viimeisintä huutoa. Linnaan asennettiin muun muassa puhelin, vesiklosetti ja keskuslämmitys. Makuuhuoneen seinille on maalattu Wagnerin oopperassa kuvatun Tristanin ja Isolden traaginen rakkaustarina.

Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja.
Sukunsa historian tunteva nykyinen Baijerin prinssi Ludvig kuvailee Neuschwansteinin linnaa uneksi. Ludvig II muistetaan omalaatuisena kuninkaana, joka rakennutti itselleen useita linnoja. Yle TV1,Historia: Neuschwanstein, linnan tarina

Kuningas loi linnasta itselleen maailman, jonne kukaan muu ei saanut eikä voinut tulla. Kaikki oli räätälöity vain yhtä miestä varten.

”Linnassa kulkiessa tulee selväksi, että sitä ei rakennettu käytännön syistä. Se on rakennettu kuvitelma kuin elokuvan lavastus. Kävijä ymmärtää, että hän ei ole talossa vaan unessa”, kuvailee sukunsa ja linnan historian hyvin tunteva nykyinen Baijerin prinssi Ludvig.

Kuninkaan arkkitehtonisesta unelmasta tuli totta! Mielikuvituksellisen Neuschwansteinin linnan peruskivi muurattiin vuonna 1869. Ludvig II muutti vielä keskeneräiseen linnaan, vain vähän ennen kuolemaansa.

Salaperäisyydestä syntyi legenda

Kuninkaan kuolemaan liittyvät yksityiskohdat ovat edelleen hämärän peitossa. Salaperäisyys teki Ludvig II:sta ja hänen linnastaan legendan. Neuschwansteinista kuten muistakin kuninkaan linnoista tuli suosittuja matkailukohteita.

Nuoren kuninkaan Ludvig II:n satulinnasta tuli maailmankuulu matkailukohde.
Neuschwansteinin loisteliaassa konserttisalissa on käynnistynyt linnan ensimmäinen suuri restaurointityö. Salin maalausten sekä puu- ja kiviosien kunnostus on ammattilaisille vuosien työ. Nuoren kuninkaan Ludvig II:n satulinnasta tuli maailmankuulu matkailukohde. Yle TV1,Historia: Neuschwanstein, linnan tarina

Saksalainen dokumentti Neuschwanstein, linnan tarina kertoo omalaatuisen Ludvig II:n elämästä ja kohtalosta. Ohjelmassa nähdään ainutlaatuista kuvamateriaalia ja tutkitaan kuninkaan päiväkirjaa sekä kirjeitä. Dokumentti avaa Neuschwansteinin rakentamisen vaiheita sekä esittelee linnan loisteliaita saleja ja salaperäisiä sokkeloita.

Füssenin kaupungin arkistosta löytyy aarre – laatikollinen 150 vuotta vanhoja valokuvia, jotka ovat otoksia linnan rakennustyön eri vaiheista 17 vuoden ajalta. Kuvat nähdään nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa.

Myth And Desire – The Magical Story of Neuschwanstein Castle. Geheimnisvolle Orte: Schloss Neuschwanstein. Ohjaus: Oliver Halmburger. Tuotanto: Loopfilm GmbH/BR, Saksa, 2019. Lukijana on Juhani Rajalin.

Historia: Neuschwanstein, linnan tarina, TV1 maanantaina 16.11.2020 klo 19.00, uusinta lauantaina 21.11. klo 8.05, Areenassa

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.