Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke kutsuu parantamaan suomalaista keskustelukulttuuria

Hyvin sanottu -hankkeen logo, jossa on ylöspäin oleva peukalo sekä puhekupla.
Hanke sijoittuu vuosille 2021–2026. Hyvin sanottu -hankkeen logo, jossa on ylöspäin oleva peukalo sekä puhekupla. Yle

Tavoitteena on kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun.

Hyvin sanottu – Bra sagt on viisivuotinen hanke, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan.

Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke on Ylen tehtävän ytimessä. Yle on julkisen palvelun mediana yksi osa demokratiaa ja sen ilmentymä. Haluamme auttaa siinä, että ihmiset kokevat olevansa osa ympäröivää yhteiskuntaa. Ylen uudessa strategiassa todetaan, että missiomme on lisätä ymmärrystä toisistamme ja maailmasta, ja tämä hanke on juuri sitä. Parantamalla suomalaista keskustelukulttuuria yhä useammalla on mahdollisuus osallistua julkiseen keskusteluun ja osaltaan edistää demokratiaa”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Yle teetti ennen hankkeen käynnistämistä tutkimuksen, jossa kuusi kymmenestä suomalaisesta koki kotimaan keskustelukulttuurin kehittyneen huonompaan suuntaan. Neljännes suomalaisista kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa.

“Tutkimuksessa näkyi myös ihmisten vahva kyllästyminen niin sanottuun tahallaan väärin ymmärtämiseen. Tämä erityisesti somessa leviävä ilmiö on noussut keskusteluihin myös yhteistyökumppaneiden kanssa. Tahallaan väärin ymmärtäminen on yksi niistä asioista, joita lähdemme yhdessä ratkomaan”, toteaa Hyvin sanottu – Bra sagt -hankkeen päätuottaja Markus Liimatainen.

Hanke sijoittuu vuosille 2021–2026 ja siinä on mukana laaja joukko yhteistyökumppaneita. Tällä hetkellä mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa Tasavallan presidentin kanslia, Puolustusvoimat, Suomen Palloliitto sekä kymmeniä muita toimijoita. Yle vetää hanketta yhdessä Erätauko-säätiön kanssa.

Hankkeessa mukana

Akava, Baltic Sea Action Group, Bildningsalliansen, Cultura-säätiö, DialogiAkatemia, Eduskunta, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Eläkeliitto, e2 Tutkimus, Folktinget, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Helsingin yliopisto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Horisontti-radio-ohjelma, Kvs-säätiö, Lahden kaupunki, Lasten ja nuorten keskus, Lujasti lempeä Oy, kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll, Maaseudun Sivistysliitto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Malmin seurakunta, Opetushallitus, Plan International Suomi, Poliisihallitus, Puolustusvoimat, Sisäministeriö, Sitra, Someturva, #sovinto-hanke, STTK, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Nuorisoseurat, Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK, Suomen Palloliitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Salibandyliitto, Suomen Voimisteluliitto, Svenska kulturfonden, Sylva-säätiö, Taideyliopisto, Tampereen ev. lut. seurakunnat & Tampereen hiippakunta, Tasavallan presidentin kanslia, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Tuusulan kunta, Valtaamo Oy, Valtion kehitysyhtiö Vake, Valtiovarainministeriön Avoin hallinto -ohjelma, WSOY

17.11.2020 korjattu Taideyliopistot muotoon Taideyliopisto.