Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Erkki Liikanen – Mikkelistä Brysseliin, pitkän linjan vaikuttajan matka politiikan huipulle

Pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen kertoo elämästään ja urastaan Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa.
Pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen kertoo elämästään ja urastaan. Pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen kertoo elämästään ja urastaan Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa. Kuva: Jyrki Valkama Erkki Liikanen (poliitikko),Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Erkki Liikanen

TV1 torstaina 19.11.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 22.11. klo 11.15, Areenassa

Kansanedustaja, puoluesihteeri, valtiovarainministeri, suurlähettiläs, EU-komissaari, Suomen Pankin pääjohtaja. Pitkän linjan vaikuttaja Erkki Liikanen on ehtinyt olla monessa mukana.

Mikkelissä Lähemäen työläiskaupunginosassa varttunut Erkki Liikanen lähti jo nuorena mukaan politiikkaan. Teiniliiton johtoon hänet valittiin vuonna 1971 ja seuraavana vuonna kansanedustajaksi vain 21-vuotiaana. Liikanen on yhä kaikkien aikojen nuorin kansanedustaja Suomessa.

Valtakunnan politiikan sisäpiiriin Liikanen eteni vuonna 1981, kun hänet valittiin SDP:n puoluesihteeriksi. Vuonna 1987 Erkki Liikasesta tuli pääministeri Harri Holkerin sinipunahallituksen valtiovarainministeri.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Erkki Liikanen muistelee muun muassa vuosiaan Holkerin hallituksessa. Ministerikauteen liittyi suuri verouudistus. josta kerrottiin koteihin jaetulla Verotus kevenee -tiedotteella.

Erkki Liikanen, kansanedustaja, kuva vuodelta 1975 (visa)
Erkki Liikanen tunnetaan Suomen kaikkien aikojen nuorimpana kansanedustajana: hän pääsi eduskuntaan 21-vuotiaana. Erkki Liikanen, kansanedustaja, kuva vuodelta 1975 (visa) Kuva: Pentti Palmu / Yle Erkki Liikanen,kansanedustajat

Ovia Eurooppaan Liikanen availi 80-luvun lopulla, kun hän ryhtyi opiskelemaan ahkerasti ranskan kieltä. Poliitikon ura vaihtui virkamiehen uraan vuonna 1990, kun Liikanen nimitettiin Suomen EU-suurlähettilääksi.

Vielä vuonna 1973 Erkki Liikanen nuorena poliitikkona vastusti Suomen ja EEC:n vapaakauppasopimusta. Suomen liityttyä Euroopan unioniin, hänestä tuli Suomen ensimmäinen EU-komissaari. Liikanen toimi ensin budjettikomissaarina ja toisen kauden tietoliikennekomissaarina.

Takaisin Suomeen Liikanen palasi vuonna 2004 ja siirtyi Suomen Pankin pääjohtajaksi, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle vuonna 2018.

Lukuisat luottamustoimet ovat tulleet tutuiksi Erkki Liikaselle. Hän toimi muun muassa kaksi kautta Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajana. Nykyisin Liikanen johtaa puhetta kansainvälisistä talousraportoinnin standardeista vastaavan IFRS:n hallintoneuvostossa.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Erkki Liikasta haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.