Hyppää pääsisältöön

Näin itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla tänä vuonna!

Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja.
Linnan juhliin on tänä vuonna kutsuttu kaikki suomalaiset! Lähetyksessä mukana Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen ja Daniel Olin. Susani Mahadura, Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kannien ja Daniel Olin kilistelevät kuohuviinilaseja. Kuva: Jyrki Valkama Linnan juhlat,Jussi-Pekka Rantanen,Susani Mahadura,Ella Kanninen,Daniel Olin

Itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna poikkeusoloissa, mutta Yle lähettää juhlatunnelmaa koteihin tuttuun tapaan.

Linnan juhlat saapuvat jokaisen suomalaisen kotisohvalle Presidentinlinnasta, jossa juhlia isännöi tasavallan presidentti puolisoineen, mutta ilman juhlavieraita. Suora lähetys on seurattavissa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 19.30 alkaen.

Ohjelmassa on musiikkia, tanssia ja teatteria sekä piipahduksia itsenäisyyspäivän viettoon ympäri Suomen. Tunnelmaa luovat mm. Diandra, Ida Elina ja Ylioppilaskunnan laulajat, ja bändiä luotsaa Marzi Nyman. Illan aikana esiintyvät myös näyttelijät Esko Salminen ja Seela Sella sekä Kansallisoopperan balettitanssijat. Myös veteraanit ovat lähetyksessä tärkeässä roolissa, vaikka heitä ei perinteiseen tapaan Presidentinlinnassa nähdäkään.

Uudenlaista juhlalähetystä luotsaavat Linnan juhlien konkariselostajat Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen.

”Olen ollut selostamassa Linnan juhlia melkein kymmenen vuotta, ja jokainen vuosi on ollut aina omanlaisensa. Tämä vuosi on kuitenkin täysin poikkeuksellinen juhlien historiassa. Aiemmin valmistautumisen pääpaino on ollut juhlavieraiden opiskelussa, mutta nyt kun vieraita ei ole, rakennamme jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehty. Ilta on meille tekijöille ainutlaatuinen haaste, mutta juhlista tulee varmasti ikimuistoiset”, Jussi-Pekka Rantanen kertoo.

”Tavoitteenamme on tuoda iloa, lämpöä ja yhteisöllisyyden tunnetta kaikille suomalaisille näihin poikkeuksellisiin oloihin, kun emme voi fyysisesti kokoontua yhteen”, Ella Kanninen toteaa.

Kotijuhlijat mukana Presidentinlinnassa

Tänä vuonna itsenäisyyttä juhlitaan yhdessä myös kuvin ja terveisin. Kotikatsojat voivat lähettää rakkaimpia Suomi-kuvia tai kuvia itsenäisyyspäivän juhlinnasta, ja otoksia nähdään itsenäisyyspäivän lähetyksissä pitkin juhlapäivää.

Katsojat pääsevät osallistumaan suoran lähetyksen kulkuun myös chatin avulla. Katsojien viestejä ja itsenäisyyspäivän tunnelmia välittävät Daniel Olin ja Susani Mahadura.

“Chatin kautta kaikki pääsevät tänä vuonna kirjaimellisesti mukaan itse juhlaan. Chatissa voi esittää ajatuksia ja kysymyksiä myös presidenttiparille”, Daniel Olin sanoo.

Etkot ja jatkot!

Itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaa kohotetaan alkuillan Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä, jonka juontavat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti. Ruotsinkielisiä etkoja Yle Femin puolella luotsaavat Sonja Kailassaari ja Mårten Svartström. Tarjolla on keskusteluja vieraiden kanssa, viihdettä, ruokaa ja juomaa.

Daniel, Sonja ja Mårten juhlatunnelmissa.
Daniel Olin, Sonja Kailassaari ja Mårten Svartström. Daniel, Sonja ja Mårten juhlatunnelmissa. Kuva: Jyrki Valkama Sonja Kailassaari,Mårten Svartström,Daniel Olin

Itsenäisyyspäivä huipentuu Linnan jatkoihin, joita vietetään aina aurinkoisen Mikko Kekäläisen ja huippuartistien seurassa.

Ylen ohjelmistossa on perinteiseen tapaan myös Tuntematon sotilas sekä Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti. Varaslähtö itsenäisyyspäivän juhlintaan otetaan Yle Teemalla jo maanantaista 30.11. alkaen, kun viikon jokaisena päivänä nähdään Ylen arkistoista Linnan juhlia vuodesta 1959 alkaen.

Kohti Linnan juhlia

Yle TV1 ja Yle Areena klo 17.10 alkaen

Tommy Fränti ja Rosa Kettumäki katsovat kameraan.
Tommy Fränti ja Rosa Kettumäki juontavat Kohti Linnan juhlia. Tommy Fränti ja Rosa Kettumäki katsovat kameraan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Rosa Kettumäki,Tommy Fränti,kohti linnan juhlia

Suomalaisten tarinat itsenäisyydestä ja upeat Suomi-kuvat nostavat tunnelmaa itsenäisyyspäivänä. Yhteistä juhlaa vietetään musiikkivieraiden ja hyvien keskustelujen parissa. Mukana on myös uusia tapoja juhlia itsenäisyyttä. Suoran lähetyksen juontavat Rosa Kettumäki ja Tommy Fränti.

Kohti Linnan juhlia -vieraina nähdään mm. Tove-elokuvan tähti Alma Pöysti sekä Joalin Loukamaa, jolla on kolme miljoonaa Instagram-seuraajaa ympäri maailmaa. Itsenäisyyspäivän haastattelussa ovat myös pääministeri Sanna Marin ja puolisonsa viestintäjohtaja Markus Räikkönen. Musiikkivieraina BEHM ja blueskuningatar Erja Lyytinen.

Linnan juhlat

Yle TV1 ja Yle Areena 19.30 alkaen

Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen hymyilevät kameralle.
Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen luotsaavat Linnan juhlia. Ella Kanninen ja Jussi-Pekka Rantanen hymyilevät kameralle. Kuva: Jyrki Valkama Linnan juhlat,Jussi-Pekka Rantanen,Ella Kanninen

Tänä vuonna Linnan juhliin on kutsuttu kaikki suomalaiset! Suora lähetys Presidentinlinnasta ja itsenäisyyspäivän vietosta ympäri Suomen. Tilaisuutta isännöivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio. Linnan juhlissa musiikillisesta annista vastaavat Diandra, Ida Elina, Aarne Pelkonen ja Ylioppilaskunnan laulajat. Marzi Nymanin luotsaamassa bändissä soittavat Seppo Kantonen, Jukka Perko, Eriikka Maalismaa ja Jani Pensola. Illan aikana esiintyvät myös näyttelijät Esko Salminen ja Seela Sella sekä Kansallisoopperan balettitanssijat. Suoraa lähetystä juontavat Jussi-Pekka Rantanen ja Ella Kanninen. Chat-keskusteluja vetävät Daniel Olin ja Susani Mahadura.

Linnan jatkot

Yle TV1 ja Yle Areena klo 22.00 alkaen

Mikko Kekäläinen baaritiskin takana.
Mikko Kekäläinen Linnan jatkoilla. Mikko Kekäläinen baaritiskin takana. Kuva: Jyrki Valkama Mikko Kekäläinen,Linnan jatkot

Mistä on poikkeusvuoden jatkot tehty? Mikko Kekäläisen tarjoilemaa kuplivaa keskustelua sekä musiikkimenu à la Ismo Alanko, ABREU, Maija Vilkkumaa ja Kalle Torniaisen Juhlaorkesteri. Ismo Alangon taiteilijajuhlan ja kuusikymppisten kunniaksi on myös aika selvittää, mikä on suomalaisten suurin suosikki tuosta Alangon teosten valtamerestä. Omaa suosikkiaan voi äänestää 22.11. asti. Äänestystulos on nautittavissa Linnan jatkoilla.

Muista myös nämä:

Ritarien perintö

Yle TV1 ja Yle Areena klo 11.15
Kesän 1944 taistelupaikoilla Karjalassa kuvattu ohjelma, jossa joukko Mannerheim-ristin ritareita jättää henkisen perintönsä lapsilleen, lapsenlapsilleen sekä koko Suomen kansalle. Toimittaja Mauno Hämäläinen. (1995)

Tuntematon sotilas

Yle TV1 ja Yle Areena klo 14.00
(Suomi 1955) Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. Restauroitu esityskopio.

Yle Teemalla Linnan juhlia koko viikon!

Linnan juhlia menneiltä vuosikymmeniltä, Jorma Uotinen rakkauden presidenttinä, RSO:n perinteinen juhlakonsertti – Yle Teema virittää itsenäisyyspäivän tunnelmaan jo maanantaista alkaen. Itsenäisyyspäivän viikolla 30.11.–6.12. klo 12.00 Yle Teema esittää Ylen arkistosta Linnan juhlia vuosien 1959 ja 2000 väliltä. Näin perinteisiä kättelyitä ja tansseja, iltapukuja, kakkukahveja ja haastatteluja nähdään myös poikkeusvuotena.

Uotinen goes Kekkonen

6.12. Yle Teema ja Yle Areena klo 13.00

Jorma Uotinen istuu pallotuolissa.
Jorma Uotinen goes Kekkonen. Jorma Uotinen istuu pallotuolissa. Kuva: Janne Mikkilä Jorma Uotinen,Uotinen goes Kekkonen

Hän rakensi rauhan ja liitti yhteen idän ja lännen, hän riisui aseet ja naiset, saunassa miehet – Kekkonen, Rakkauden Presidentti! Tv-ensi-iltansa saava Jorma Uotisen tähdittämä monitaiteinen uutuusteos on kuvattu presidentti Urho Kekkosen kodissa, Tamminiemen museossa. Esityksen on tuottanut Compañía Kaari & Roni Martin. Ennen teosta nähdään pitkä syntymäpäivähaastattelu, jossa Jorma Uotinen muistelee uraansa sen alkuvuosista nykypäivään.

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

6.12. Yle Teema ja Yle Areena klo 15.00
Ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa suorassa lähetyksessä perinteisen konsertin, jossa kuullaan suomalaisten säveltäjien musiikkia. Helvi Leiviskän jo 1935 valmistunut pianokonsertto kuullaan nyt ensi kertaa alkuperäisessä asussaan. Tämän hetken musiikkia edustaa Cecilia Damströmin Tundo! Kuten aina, konsertin päättää Jean Sibeliuksen Finlandia.

Itsenäisyyspäivän ohjelmaa radiossa:

Tunne ja Järki, Itsenäisen Suomen Juhlalähetys

Yle Radio 1 17.10–18.00
Itsenäisyyspäivän juhlalähetyksessä presidentti Tarja Halonen ja muusikko, säveltäjä Iiro Rantala käyvät läpi Suomen itsenäisyyden kannalta tärkeitä tapahtumia ja muistoja sekä soittavat niihin läheisesti sidoksissa olevia musiikkeja.

Linnan juhlat

Yle Radio Suomi klo 19–21.35
Juhlatunnelmia välittävät Maija Salminen ja Matti Ylönen. Paljon vieraita ja musiikkia itsenäisyyspäivän hengessä. Kuulemme ansioituneiden suomalaisten tuntoja itsenäisyydestä. Valssit ja soittokuntamusiikki vievät meidät perinteisiin tunnelmiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua