Hyppää pääsisältöön

Pianomusiikkia unikaveriksi

Yleensä en juuri välitä tunnelmakokoelmista - niistä mitä ennen hankittiin supermarketin tarjouslaareista ja nykyään Spotifyn soittolistoilta rentoutumiseen tai lemmenhetkiin. Ranskalainen pianisti Bertrand Chamayou osoittaa kuitenkin, että tunnelmalevyn voi tehdä tyylillä, ilman laimeutta tai itsestäänselvyyttä. Otsikon Good night! alle Chamayou on kuratoinut piristävän valikoiman unettavia pikkukappaleita.

Good Night! / Bertrand Chamayou
Good Night! / Bertrand Chamayou Uudet levyt

Chopin, Liszt, Grieg ja Brahms tunnettuine tuutulauluineen ovat itseoikeutetusti Chamayoun ohjelmassa, mutta kuulijaa hyssyttelevät myös Alkan, Martinu, Lachenmann, Dessner, Ljapunov ja muutama muu. Tyyli siis vaihtelee, mutta kenenkään musiikista ei tule painajaisia, vaan höyhensaarille noustaan kevyen, hitaan kimmellyksen myötä.

Chamayou silittelee koskettimistoa hellästi kuin lapsen tukkaa, mutta soitossa on ilahduttavaa, leikkisää täsmällisyyttä - pikku koristeet, rytminen plastisuus ja sointikerrosten erottuminen sujuvat parhaalla ranskalaisella eleganssilla, joka takaa ettei levy ole tylsää unilääkettä vaan voimaannuttavaa rauhoittumista taiteen äärellä.

Äänitykseltään levy poikkeaa tietoisesti valtavirrasta: Ylärekisterin kimmellys on nostettu esiin mutta sitä tasapainotetaan vasarahuovan pehmeydellä, ja äänenvoimakkuuden ääripäät on tasattu voimakkaalla kompressoinnilla myöhäisillan vaatimusten mukaisesti.

Jos siis haluat musiikillisen uninallen, jonka kanssa voi halutessaan tyylikkäästi reflektoida päivän tapahtumia, Bertrand Chamayou ja levy-yhtiö Erato järjestävät asian paljon tyylikkäämmin kuin vaikkapa Spotifyn matalamielisesti kuratoidut soittolistat.

"Good night!", säv. Chopin, Liszt, Grieg, Brahms, Balakirev, Ljapunov, Alkan, Bonis, Busoni, Janáček, Martinů, Villa-Lobos, Lachenmann, Dessner. - Bertrand Chamayou, piano. (Erato, 9029524243)

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Sellisti Kati Raitinen löytää romantiikan marginaaleista muhevaa uhmaa

  Levyarvostelu

  Naisoletettujen historiallisten säveltäjien uudelleenarvioiminen on syystäkin suuri trendi aikamme taidemusiikissa. Trendin mukaan on lähtenyt myös nykyinen suosikkini suomalaisista sellisteistä, Kati Raitinen, joka tosin vaikuttaa Ruotsissa. Yhdessä pianisti Bengt Forsbergin kanssa Raitinen on levyttänyt kolme sellosonaattia säveltäjiltä, joiden nimien saati musiikin tunteminen yhä vaatii uteliaista asennetta. Levyn otsikko "A Tribute to Curiosity" tekee silti kunniaa myös säveltäjien omille asenteille.

 • Tuomas Turriagon sonaattilevyn tarttumapinnat säihkyvät

  Levyarvostelu

  Pianisti-säveltäjä Tuomas Turriago on säveltänyt viime vuosina paljon kamarimusiikkia, luultavasti siksi että sille on kysyntää. Turriagon rytmisesti iskevä, sointuisan musikanttinen ja rikkaudessaankin helposti lähestyttävä musiikki riemastuttaa myös Pilfink-yhtiön uutuuslevyllä, joka esittelee Turriagon neljä sonaattia, joissa pianolle seuraa tekevät vuoroin huilu, saksofoni, käyrätorvi ja tuuba.

 • Suuret ruotsalaiset sinfonikot -lista ei kasva Ludvig Normanista

  Levyarvostelu

  Suurten ruotsalaisten sinfonikkojen lista on miellyttävän lyhyt. Itämeren aluesäveltäjiä seulova levy-yhtiö Ondine ja Oulu Sinfonia yrittävät uudella levyllään lisätä listalle Ludvig Normanin. Tämä vuonna 1831 syntynyt ja Saksasta vaikutteensa hakenut romantikko teki elämäntyönsä Tukholman kuninkaallisen oopperan ylikapellimestarina, mutta keskittyi säveltäjänä absoluuttiseen musiikkiin. Aikalaiset pitivät ratkaisua epämuodikkaana, mutta nykykuulija osannee ennakkoluulottomammin sijoittaa Normanin osaksi tuttua sinfonista perinnettä.

 • Viulisti Carolin Widmann tiivistää ECM-hyveet

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM on kuulunut 1980-luvulta alkaen taidemusiikkiestetiikan edelläkävijöihin. Tuottaja Manfred Eicherin ikääntyessä julkaisutahti ja uuden löytäminen ovat hiipuneet, mutta yhä edelleen monet ECM-julkaisut tavoittavat yksinkertaisen, persoonallisen, koskettavan ja aikaamme sopivan tyylin, josta yhtiö muistetaan. Sellainen on ainakin viulisti Carolin Widmannin soololevy.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua