Hyppää pääsisältöön

Pianomusiikkia unikaveriksi

Yleensä en juuri välitä tunnelmakokoelmista - niistä mitä ennen hankittiin supermarketin tarjouslaareista ja nykyään Spotifyn soittolistoilta rentoutumiseen tai lemmenhetkiin. Ranskalainen pianisti Bertrand Chamayou osoittaa kuitenkin, että tunnelmalevyn voi tehdä tyylillä, ilman laimeutta tai itsestäänselvyyttä. Otsikon Good night! alle Chamayou on kuratoinut piristävän valikoiman unettavia pikkukappaleita.

Good Night! / Bertrand Chamayou
Good Night! / Bertrand Chamayou Uudet levyt

Chopin, Liszt, Grieg ja Brahms tunnettuine tuutulauluineen ovat itseoikeutetusti Chamayoun ohjelmassa, mutta kuulijaa hyssyttelevät myös Alkan, Martinu, Lachenmann, Dessner, Ljapunov ja muutama muu. Tyyli siis vaihtelee, mutta kenenkään musiikista ei tule painajaisia, vaan höyhensaarille noustaan kevyen, hitaan kimmellyksen myötä.

Chamayou silittelee koskettimistoa hellästi kuin lapsen tukkaa, mutta soitossa on ilahduttavaa, leikkisää täsmällisyyttä - pikku koristeet, rytminen plastisuus ja sointikerrosten erottuminen sujuvat parhaalla ranskalaisella eleganssilla, joka takaa ettei levy ole tylsää unilääkettä vaan voimaannuttavaa rauhoittumista taiteen äärellä.

Äänitykseltään levy poikkeaa tietoisesti valtavirrasta: Ylärekisterin kimmellys on nostettu esiin mutta sitä tasapainotetaan vasarahuovan pehmeydellä, ja äänenvoimakkuuden ääripäät on tasattu voimakkaalla kompressoinnilla myöhäisillan vaatimusten mukaisesti.

Jos siis haluat musiikillisen uninallen, jonka kanssa voi halutessaan tyylikkäästi reflektoida päivän tapahtumia, Bertrand Chamayou ja levy-yhtiö Erato järjestävät asian paljon tyylikkäämmin kuin vaikkapa Spotifyn matalamielisesti kuratoidut soittolistat.

"Good night!", säv. Chopin, Liszt, Grieg, Brahms, Balakirev, Ljapunov, Alkan, Bonis, Busoni, Janáček, Martinů, Villa-Lobos, Lachenmann, Dessner. - Bertrand Chamayou, piano. (Erato, 9029524243)

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua