Hyppää pääsisältöön

Piristä syksyäsi mandoliiniaarioilla

Minä olen heikkona mandoliiniin taidemusiikissa, ja siksi harmittaa että kesäkuussa julkaistu Artemandoline-yhtyeen Venice's Fragrance tuli vastaan vasta nyt. Levy esittelee mandoliinikonserttoja ja -aarioita 1700-luvun alun Venetsiasta, jossa mandoliini oli muodissa - ja italialainen muoti oli silloinkin parasta. Kun vielä mandoliinihenkilöiden kanssa laulaa suosikkisopraanoni Nuria Rial, levy venyttää lempeän hymyn korvasta korvaan. Mandoliinilla kun ei ole tapana soittaa otsa kurtussa.

Venice's Fragrance / Nuri Rial & Artemandoline
Venice's Fragrance / Nuri Rial & Artemandoline Uudet levyt

Levyn ainoa tunnettu säveltäjä on Vivaldi, jolta kuullaan ne kaksi herkullisinta mandoliinikonserttoa. Aariat on puolestaan poimittu Mannan, Lottin ja Galuppin kaltaisten tuntemattomuuksien tuntemattomista oopperoista, mutta se ei niitä pahenna. Venetsialaiset sävelniekat kyllä tiesivät, miten vetävästi riffailevaa laulua voi mandoliinilla höystää entistäkin hauskemmaksi.

Mandoliinillahan on kautta aikojen maalailtu kansanomaisia serenadisävyjä, ja tälläkin levyllä tunnelma pysyy tasaisen kevyenä. Nuria Rial ei elegantilla, kevyellä sopraanollaan suotta yritä luodata tunnesyövereitä, vaan tyytyy laulamaan kauniisti, koska hänen tapauksessaan se riittää koskettamaan ainakin minun sieluani. Syvyyttä levylle tulee Artemandoline-yhtyeen continuosta, jonka näppäilyvoittoinen mutta pehmeänkantava yleissävy tukee loistavasti mandoliinien laaturäminää ja jousten sulokkuutta. Upeasti äänitetyn yhtyeen kokonaissointi hellii korvaa, mutta mandoliinien atakeissa ja diskanttipuolen kimmellyksissä riittää myös täsmällisesti aseteltuja yksityiskohtia.

"Venice's Fragrance", säv. Arrigoni, Conti, Galuppi, Lotti, Manna, Traetta ja Vivaldi. - Nuria Rial, sopraano, sekä Artemandoline ja solisteja. (Deutsche HM, 19439743812)

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua