Hyppää pääsisältöön

Selvä suunta kohti selittämätöntä

Radion kamarikuoron rauniot ovat aikaa sitten nurmettuneet, mutta niiltä noussut Helsingin kamarikuoro elää ja levyttää vahvemmin kuin koskaan. Alban julkaisemalla uutuuslevyllä kuoro esittää Antti Auvisen ja Sampo Haapamäen musiikkia, ja vaikka kumpikin säveltäjä tunnetaan vaativasta ja epälaulullisesta ilmaisusta, HKK saa hälyt, huudot ja huojunnat kuulostamaan musiikilta, jossa on suunta.

Choral works by Antti Auvinen and Sampo Haapamäki / Helsinki Chamber Choir
Choral works by Antti Auvinen and Sampo Haapamäki / Helsinki Chamber Choir Uudet levyt

Levyn seurattavuus perustuu toki suurelta osin säveltäjien ammattitaidolle. Sekä Haapamäki että Auvinen ovat nousevien uriensa siinä vaiheessa, jossa tinkimätön taide jo löytää luontevan ja taloudellisen ilmaisun. Levyn laajassa avausteoksessa Maailmamaa Sampo Haapamäki on delegoinut ilmaisulleen ominaiset sointi-ihmeet ja spektraaliharmoniat pääasiassa ääninauhalle, ja kuoro saa veisata hymnikollaaseja, hymistä bordunoita, ilakoida epävarmalla svengillä ja huutaa sekalaisia kansallistunteita ilmoille. Näillä eväillä HKK rakentaa väkeviä prosesseja, ja kuulija pysyy kohtalaisesti mukana teoksen kaaressa nationalististen kliseiden paljastamisesta kohti globaalin utopian luonnostelua. Aivan erityisellä antaumuksella kuoro kiroaa Yleisradion päätöksen lakkauttaa Radion kamarikuoro vuonna 2005.

Antti Auvisen kahdessa teoksessa käytetään vielä enemmän laajennettuja tekniikoita, mutta onneksi ne ovat vuosien mittaan muodostuneet HKK:lle äidinkieleksi. Huohotukset, tömistelyt, sihinät, äänteiden ja tavujen toistelut ja yleinen seikkailu sävelen ja hälyn rajalla sujuu riittävän tarkasti, että kuulija kokee tapahtumat musiikiksi, etenkin kun Auvinen punoo kokonaisuutta yhteen urkupisteillä ja tasaisilla äänikentillä. On, -ne, -ni -teoksen hyytävimmissä kohdissa on paljon samaa pakkomielteisten, arkkityyppisten ihmisääntelyiden käyttöä kuin Auvisen huikeassa pienoisoopperassa Autuus.

Levyn toinen Auvisen teos Obviously Foreign Infantry on ilmaisultaan aggressiivisempi, mutta siinäkin kuoron hälisevä siansaksa liukuu musiikiksi tarpeeksi usein ja tarpeeksi jännitteisesti, että kuulija jaksaa pysytellä kyydissä.

Mitään leppoisaa kuunneltavaa tämä levy ei ole, mutta jos selittämättömän äärelle pääseminen kiinnostaa, Nils Schweckendiekin johtama HKK tarjoaa hyvän, kotimaisen kyydin.

Sampo Haapamäki: Maailmamaa. Antti Auvinen: Obviously foreign infantry; On, -ne, -ni. - Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek. (Alba, ABCD 457)

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua