Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kenen äänet USA:ssa lasketaan? – monimutkainen vaalijärjestelmä hämmentää äänestäjiä

Yhdysvalloissa vaalijärjestelmä ja äänestäjäksi rekisteröityminen ovat monimutkaisia ja vaikeita.
Kasvomaskeilla suojautuneet Rosie Redmon (oik.) ja poikansa Deshawn Hudson jonottavat äänestysvuoroaan huhtikuussa presidentinvaalien esivaaleissa Milwaukeen kaupungissa Wisconsinissa. Yhdysvalloissa vaalijärjestelmä ja äänestäjäksi rekisteröityminen ovat monimutkaisia ja vaikeita. Kuva: Mike De Sisti Yle TV1

TV1 torstaina 19.11.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 22.11. klo 23.00, Areenassa

Presidentti Donald Trump jatkaa puheita presidentinvaaleissa tapahtuneesta vaalivilpistä. Postiäänestämiseen liittyviä syytöksiä ei ole yksilöity, eikä niiden tueksi ole esitetty todisteita.

Yhdysvalloissa vaalivilppipuheet ovat juurtuneet osaksi maan poliittista kulttuuria. ”Maa on jakautunut. Vaalivilpistä ja äänioikeuden rajoittamisesta on tullut osa puolueiden ääntenkalastelumekanismia”, sanoo republikaanien puoluetoimiston RNC:n entinen lakimies Benjamin Ginsberg.

Ginsberg on haastateltavana yhdysvaltalaisessa tutkivan journalismin Frontline-dokumentissa Kenen äänet USA:ssa lasketaan?

Kasvomaskit ja turvavälit äänestysjonoissa

Yhdysvaltain esivaalit ja varsinainen presidentinvaali käytiin pahan koronapandemian keskellä. Äänestyspaikoilla kiermurtelivat pitkät jonot, vaikka voimassa oli ulkonaliikkumisrajoituksia. Äänestäjillä oli kasvomaskit ja turvavälit.

Koronaviruksen takia esivaaleja siirrettiin osavaltioissa kautta maan. Poikkeuksen teki Wisconsinin osavaltio. Kansalaisia aktivoitiinkin äänestämään ennakkoon ja äänestyslippujen hakemusten tulva hämmensi vaaliviranomaiset.

Toimittaja ja historiantutkija Jelani Cobb on tutkinut maan vaaleja vuosien ajan. Hän paneutuu dokumentissa kevään esivaaleihin Wisconsinin osavaltiossa, joka on kuin Amerikka pienoiskoossa. Osavaltio on jakautunut kahtia republikaanien ja demokraattien leireihin.

Vuoden 2016 presidentinvaalit ratkesivat Wisconsinissa Donald Trumpin eduksi vain 22 000 äänen erolla. Nyt Trump hävisi osavaltiossa presidentiksi nousevalle Joe Bidenille 20 000 äänellä.

Äänestäjäksi rekisteröityminen monimutkaista

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ja äänestäjäksi rekisteröityminen on monimutkaista ja hankalaa. Jokaisella osavaltiolla on oma järjestelmänsä.

Toimittaja Jelani Cobb on haastattellut äänestäjiä etänä yhdessä Columbia Journalism Investigations -kollegoidensa kanssa. Hän tutki Milwaukee Journal Sentinelin ja USA Todayn toimittajien kanssa esivaalien ennakkoäänestystä ja vaaleissa hylättyjä ääniä. Kenen äänet lasketaan ja kenen ei?

Osavaltioissa on muutettu äänioikeuslakia ja muutosten on katsottu vaikeuttavan varsinkin mustien äänestäjien asemaa. Dokumentti tarkastelee myös äänestysoikeutta, äänioikeuden kieltämisen historiaa ja mustien taistelua äänioikeutensa puolesta.

Frontline: Whose Vote Counts. Ohjaus: June Cross. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2020.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.