Hyppää pääsisältöön

Ylen vuosi 2021: kaikkien aikojen arvokisavuosi, lisää kulttuuria ja ääni äänettömille

Kaksi miestä kuuntelee radiota ja tuulettaa urheilutuloksia.
Vuonna 2021 koetaan suuria tunteita useiden arvokisalähetysten äärellä. Kaksi miestä kuuntelee radiota ja tuulettaa urheilutuloksia. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Yle,radio,brändikuvat 2020

Toukokuussa 2020 voimaan tulleen strategian mukaisesti Ylen tavoitteena on parantaa suhdettaan lapsiin ja nuoriin, tavoittaa kaikki suomalaiset ja olla henkilökohtaisesti merkityksellinen. Menestyvät digipalvelut ja erilaisille suomalaisille entistä paremmin osuva tarjonta ovat tässä avainasemassa.

"Vuonna 2021 pääsemme jakamaan isoja yhteisiä hetkiä niin yhteiskunnallisesti kuin urheilun ja kulttuurin saralla. Haluamme lisätä läsnäoloamme ja vuorovaikutusta suomalaisten kanssa – niin fyysisesti kuin virtuaalisesti. Ylellä on tärkeä rooli myös osallisuuden kokemisessa. Haluamme entistä vahvemmin olla kaikille yhteinen ja jokaiselle oma”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Nuorempaa yleisöä tavoitellaan muun muassa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitukseen perustettavalla uudella toimituksella, joka tekee uutis- ja ajankohtaisjournalismia alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille ja koululaisille. Nuorten toimitus aloittaa vuoden 2021 alussa.

Kaikkien aikojen vuorovaikutteinen arvokisavuosi, kuntavaalit keskiössä keväällä

Kevään kuntavaalit näkyvät vahvasti Ylen kanavilla ja verkossa. Yle avaa kuntavaalikoneen omilla verkkosivuillaan keväällä ja tarjoaa vaalikoneen käyttöön myös kymmenelle kaupalliselle medialle. Suuret vaalikeskustelut, puheenjohtajatentit ja pienpuoluetentti käydään 18.3. alkaen Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä Ylen radiokanavilla.

Kymmenosainen dokumenttisarja Politiikka-Suomi jatkaa Rock-Suomen ja Urheilu-Suomen jalanjäljissä syvälle suomalaisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ytimeen.

Urheiluvuodesta tulee ennakoituakin suurempi, kaikkien aikojen arvokisavuosi. Tokion olympialaisten lisäksi nähdään suomalaisittain historialliset jalkapallon miesten EM-kisat, hiihdon MM-kisat talvikisaputkineen sekä lentopallon EM-kotikisat. Monipuolinen vuorovaikutteisuus on vahvasti läsnä etenkin urheilutarjonnassa.

Läsnä ollaan mahdollisuuksien mukaan myös suomalaisten keskuudessa, kun kuluneelta vuodelta peruuntuneet Yle Pointti -kaupunkifestivaalit rantautuvat kesään. Pointteja vietetään Yle 95 vuotta -hengessä.

Kulttuuriohjelmisto karttuu ja RSO:n uusi ylikapellimestari aloittaa

Radion sinfoniaorkesteri RSO saa uuden johtajan, kun uusi ylikapellimestari Nicholas Collon aloittaa tehtävässään syksyllä 2021.

Ylellä on ainutlaatuinen tehtävä suomalaisen kulttuurin kentällä. Vuoden alussa verkossa toiminut Kulttuuricocktail-kokonaisuus laajenee, kun uusi viikottainen suora kulttuuriohjelma starttaa Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kokonaisuuteen kuuluu myös podcast.

”Yle paitsi esittää laajasti kulttuuria, myös tekee sitä itse. Haluamme saada tämän monipuolisen tarjonnan vieläkin paremmin esille ja kansalaisten kulutettavaksi. Poikkeusaikoina kulttuurin tarve ja voima on erityinen”, sanoo Luovat sisällöt ja media -yksikön johtaja Ville Vilén.

Parempaa julkista keskustelua ja ääni äänettömille

Ylen tehtävä on auttaa siinä, että ihmiset kokevat olevansa osa ympäröivää yhteiskuntaa. Alkavana vuonna annetaan tilaa niille, joiden ääni kuuluu yhteiskunnassa heikommin.

Sarjadokumentit kuten Unelma Lapista, Papisto ja Topi – nuoren miehen elämää -sarjan toinen kausi nostavat esille henkilöitä, ajatuksia, elämäntapoja ja -piirejä, joita ei mediassa usein nähdä.

Myös julkisen keskustelun parantamiseen tähtäävä Hyvin sanottu – Bra sagt -keskustelukulttuurihanke pääsee vuonna 2021 vauhtiin. Svenska Ylen Fake News Escape Room -pakohuone kiertää tapahtumissa yhä laajemmalti kaksikielisillä paikkakunnilla. Medialukutaitoa kohentavassa pakohuoneessa opitaan tunnistamaan ja erottamaan toisistaan valeuutiset ja luotettava uutisointi.

Ylen hallitus hyväksyi yhtiön toimintasuunnitelman vuodelle 2021 kokouksessaan 17.11.2020.