Hyppää pääsisältöön

Pohjoismaisten lastenohjelmien valikoima laajenee – Yle osallistuu uuteen yhteistyöhön

Lasten iltapuuhat
Perusajatuksena yhteistyössä on varmistaa laadukkaiden pohjoismaisten lasten sisältöjen saatavuus julkisen palvelun kanavilla. Lasten iltapuuhat Kuva: Kaapo Kamu Yle,brändikuvat 2018

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt ovat sopineet käynnistävänsä lastenohjelmien yhteistuottajuushankkeen nimeltään B14.

B14-hankkeeseen osallistuvat yleisradioyhtiöt tarjoavat oma- ja yhteistuotantoisia sarjojaan toisilleen julkaistavaksi. Tuloksena on vaikuttava kokonaisuus: vuositasolla 14 uutta lastensarjaa. Yhteistyössä ovat mukana Ylen lisäksi Norjan NRK, Ruotsin SVT ja Tanskan DR.

Ylessä yhteistyökumppanina toimii pääosin Svenska Yle. Tavoitteena on, että DR, NRK ja SVT tarjoavat 4 sarjaa vuodessa ja Svenska Yle 1–2 sarjaa vuodessa. Hankkeeseen tarjotaan ensimmäisessä vaiheessa Ylestä kahta uutta sarjaa: Hallonbacken ja Året i sagoskogen.

Perusajatuksena yhteistyössä on varmistaa laadukkaiden pohjoismaisten lasten sisältöjen saatavuus pitkillä oikeuksilla vapaasti katsottavilla julkisen palvelun kanavilla. Tavoitteena on säilyttää paikallisten ja pohjoismaisten sisältöjen merkitys lasten mediankäytössä. Lapsille on myös tärkeää tarjota sisältöjä, jotka on tehty vastaamaan heidän pohjoismaista todellisuuttaan ja jotka antavat lapsille tietoa ja taitoa.

“Samalla tavalla kuin vuonna 2018 aloitimme pohjoismaisen yhteistyön aikuisten draamoissa, on tässäkin tavoitteena varmistaa pohjoismaisen laadukkaan julkisen palvelun tarjonta ja saatavuus kovassa kilpailutilanteessa. Näitä julkisen palvelun laatua edustavia sarjoja tehdään koko ajan kaikkialla Pohjoismaissa ja nyt haluamme niille laajempaa näkyvyyttä myös naapurimaissa”, sanoo Christoffer Forssell, Svenska Ylen ohjelmahankinnasta ja yhteistyöstä vastaava päällikkö.

Yleisradioyhtiöt tekevät sisältöyhteistyötä Pohjoisvisio-yhteisön puitteissa. Jäsenet tekevät yhteistuotantoja, vaihtavat ohjelmia ja kehittävät formaatteja yhdessä. Pohjoisvision jäseniä ovat DR (Tanska), NRK (Norja), SVT (Ruotsi), Yle (Suomi) ja RÚV (Islanti). Mukana on myös neljä yhteistyökumppania: KNR (Grönlanti), KVF (Färsaaret), UR (Ruotsi) ja Sveriges Radio (SR, Ruotsi).