Hyppää pääsisältöön

Soiva syli - Pikku Kakkosen musiikkiohjelma vauvaperheille

Soiva syli: Petra Käppi & perhe
Soiva syli: Petra Käppi & perhe Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Petra Käppi

Soiva syli -musiikkiohjelma on tehty vauvaperheiden arjen iloksi, viihdyttämään vauvaa ja luomaan hauskoja, yhteisiä hetkiä vauvan ja vanhempien välille.

Vauva kaipaa sosiaalista kontaktia vanhempiensa kanssa. Vauvojen kanssa seurusteluun luonteva kieli on laulu ja loruttelu, sillä he kiinnostuvat lauluista helposti. Musiikilla ja liikkeellä on rauhoittava vaikutus lapsiin.

Sarjaa voi kuunnella yhdessä vauvan kanssa leikkien tai kun ohjelma on vauvalle tuttu, voi hän kuunnella ohjelmaa myös itsekseen vanhemman tehdessä arkiaskareita vieressä. Sarjassa on myös jakso, jota voi käyttää apuna vauvan nukutuksessa.

Sarja on teemoitettu kirjaimien mukaan. Jaksoja voi käyttää myös vauvan puheen kehityksen tukena.

Ohjelman on käsikirjoittanut Petra Käppi, jonka sävellyksiä ja sanoituksia monet lauluista myös ovat. Lisäksi ohjelmassa kuullaan lauluja Soili Perkiöltä ja Hannele Huovilta sekä vanhoja lasten- ja kansanlauluja.

Petra Käppi on ohjannut muskareita Kulttuuriosuuskunta Uululla noin 10 vuotta sekä vetänyt erilaisia musiikkituokioita vauvoille ja taaperoille neuvoloissa, päiväkodeissa ja erilaisissa tapahtumissa melkein 20 vuotta. Petra Käppi on yhteistyössä Tampereen neuvoloiden kanssa kehittänyt Loruttele, liikuttele, lauleskele -työpajakonseptin, joka on pysyvä osa Tampereen neuvoloiden ryhmäneuvolatoimintaa. Petra Käpin kanssa studiossa muusikkona ja laulajana on ollut Pekko Käppi. Pekko Käppi tunnetaan paremmin muusikkona, joka on uudistanut jouhikon soiton Suomessa ja vienyt tämän unohdetun soittimen kansainvälisille areenoille. Pekko Käppi on ollut mukana myös erilaisissa lasten teatteriesityksissä muusikkona ja säveltäjänä sekä esiintynyt monissa Konserttikeskuksen kouluissa kiertävissä esityksissä.

Soiva syli: Petra Käppi & Pekko Käppi
Soiva syli: Petra Käppi & Pekko Käppi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli

Petra Käppi kiinnostui kehtolauluista ja vanhoista suomalaisista lastenlauluista jo yli kymmenen vuotta sitten. Käpit saivat ensimmäisen kummilapsensa 15 vuotta sitten ja hänen syntymänsä jälkeen Petra tutustui Suomen rikkaaseen kehto- ja lastenlauluperinteeseen. Tämän innostuksen johdosta Pekko ja Petra levyttivät vanhoista suomalaisista lauluista koostuvan kehtolaululevyn Uni uuhella ajeli vuonna 2009.

Vierailevina muusikoina sarjassa esiintyvät haitaristi Anne-Mari Kivimäki, saksofonisti Inari Ruonamaa ja sitaristi Lari Aaltonen. I-jaksossa kuullaan myös lapsen kirjoittama runo. Runo on kirjoitettu Tampereella Hennerin leikkitoimintakeskuksen kerhossa ja kirjoittaja on Kasper Lehtonen. Runon lukija on Hilja Käppi.

Soiva syli: Petra Käppi
Soiva syli: Petra Käppi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli
Soiva syli: Pekko Käppi
Soiva syli: Pekko Käppi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Soiva syli

Soivan sylin kautta halutaan voimistaa ja tukea kulttuuria, jossa perheet käyttävät musiikkia ja laulua perheen yhteisenä voimavarana pikkulapsivaiheessa. Tekijöillä itsellään on paljon kokemusta omien ja läheistensä lapsien hoitamisesta. Kun Petran ja Pekon omat lapset olivat vauvoja, laulu tuntui melkeinpä taikakalulta, jolla saattoi ratkaista monet hankalat tilanteet ja pitää vauvan tyytyväisenä eri tilanteissa. Kakkasamba syntyi Käppien esikoistyttären Miinan vaippoja vaihtaessa. Pekko sai inspiraation lauluun ikuisesta vaipanvaihtorumbasta ja tamperelaisen sambakoulun karnevaalilaulusta, jota Petra ja hänen sambaa harrastavat ystävänsä lauleskelivat yhdessä sambatreenien ulkopuolellakin.

Soivan sylin uusi jakso julkaistaan perjantaisin 20.11. alkaen. Sarja on kuunneltavissa toistaiseksi ja siihen liittyy leikkiohjeita yle.fi/lapset-sivulla.