Rakkaalla lapsella on monta nimeä – sama koskee keittiösanastoa. Ruukkujuusto eli potkäse on alun perin pohjoissaksalainen tai etelätanskalainen erikoisuus, joka on juuri niin helppotekoista kuin miltä kuulostaakin. Raasta tai murustele mieleisiäsi vanhentuvia juustoja, sekoita ne keskenään ja laita seos ruukkuun.
Ruukkujuuston tekemiseen ei ole yhtä täsmällistä reseptiä. Itse asiassa siihen ei sääntöjä laisinkaan, pikemminkin runsaasti tilaa kokeiluille.
Suhteet ovat suunnilleen seuraavat:
- 400 g raastettua juustoa
- 200 g tuorejuustoa
- voita tai rahkaa (jotta juustosta tulee levittyvää)
- 100 g sinihomejuustoa (jos haluaa mausta muhevamman)
- 1 tl kuivattuja yrttejä, kuminaa ja/tai 2 rkl silputtuja tuoreita yrttejä
- halutessa 1 rkl konjakkia, calvadosia, akvaviittia tai vastaavaa (pidentää säilyvyyttä)
- halutessa hieman suolaa ja mustapippuria.
Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita seos kannelliseen ruukkuun tai purkkiin.
Ruukkujuusto on parhaimmillaan oltuaan muutaman päivän jääkaapissa, jolloin maut ovat tasoittuneet.
Säilytä ruukkujuustoa ruukussa tai purkissa, jossa on suljettava kansi. Se alkaa nimittäin tuoksua – voimakkaasti. Älä pelästy aromikasta tuoksua, sillä kaikki on todennäköisesti juuri niin kuin pitääkin. Mitä pidempään ruukkujuusto saa kypsyä, sitä parempaa siitä nimittäin tulee. Ja aivan kuin hapanjuuritaikinaa, myös ruukkujuustoa voi ruokkia lisäämällä juustoa ja alkoholia, kun ne ovat loppumaisillaan.
Psst. Ruukkujuusto sopii mainiosti juustotarjottimelle.
Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä:
Lisää ohjelmasta
- Rakenna näppärä vaateteline pyörösauvoista ja puurimoista – malli on helppo purkaa osiin ja koota uudelleen
- Haluatko kokeilla rajojasi moottorisahan kanssa? Moottorisahataiteilija Ulla Haglund näyttää, miten pääset alkuun
- Askartele tänä vuonna joulukortit lasten kanssa – sormiväripainanta sopii myös perheen pienimmille