Hyppää pääsisältöön

Taio vanhentuvista juustonkannikoista herkkua – tee Strömsön ruukkujuustoa ja vähennä ruokahävikkiä

Rakkaalla lapsella on monta nimeä – sama koskee keittiösanastoa. Ruukkujuusto eli potkäse on alun perin pohjoissaksalainen tai etelätanskalainen erikoisuus, joka on juuri niin helppotekoista kuin miltä kuulostaakin. Raasta tai murustele mieleisiäsi vanhentuvia juustoja, sekoita ne keskenään ja laita seos ruukkuun.

Ruukkujuuston tekemiseen ei ole yhtä täsmällistä reseptiä. Itse asiassa siihen ei sääntöjä laisinkaan, pikemminkin runsaasti tilaa kokeiluille.

Vanhoja juuston kannikoita lautasella keittiössä
Vanhoja juuston kannikoita lautasella keittiössä Kuva: Strömsö/YLE juustot,ruokaohjeet,Strömsö

Suhteet ovat suunnilleen seuraavat:

  • 400 g raastettua juustoa
  • 200 g tuorejuustoa
  • voita tai rahkaa (jotta juustosta tulee levittyvää)
  • 100 g sinihomejuustoa (jos haluaa mausta muhevamman)
  • 1 tl kuivattuja yrttejä, kuminaa ja/tai 2 rkl silputtuja tuoreita yrttejä
  • halutessa 1 rkl konjakkia, calvadosia, akvaviittia tai vastaavaa (pidentää säilyvyyttä)
  • halutessa hieman suolaa ja mustapippuria.

Tee näin:

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita seos kannelliseen ruukkuun tai purkkiin.

Ruukkujuusto on parhaimmillaan oltuaan muutaman päivän jääkaapissa, jolloin maut ovat tasoittuneet.

Säilytä ruukkujuustoa ruukussa tai purkissa, jossa on suljettava kansi. Se alkaa nimittäin tuoksua – voimakkaasti. Älä pelästy aromikasta tuoksua, sillä kaikki on todennäköisesti juuri niin kuin pitääkin. Mitä pidempään ruukkujuusto saa kypsyä, sitä parempaa siitä nimittäin tulee. Ja aivan kuin hapanjuuritaikinaa, myös ruukkujuustoa voi ruokkia lisäämällä juustoa ja alkoholia, kun ne ovat loppumaisillaan.

Lasipurkillinen valmista ruukkujuustoa pöydällä
Lasipurkillinen valmista ruukkujuustoa pöydällä Kuva: Strömsö/YLE juustot,ruokaohjeet,Strömsö

Psst. Ruukkujuusto sopii mainiosti juustotarjottimelle.

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä: