Hyppää pääsisältöön

Tekstiilitaiteilija, muotoilija Markku Piri – ujosta herkästä maalaispojasta kansainväliseksi muotoilun leijonaksi

Markku Piri on yksi maamme kansainvälisimmistä tekstiilitaiteilijoista ja muotoiljoista. Hänen monipuolisen huikeasta urastaan on saatu lukea lehtien sivuilta jo 80-luvun alusta lähtien, lähes 40 vuoden ajan.


Markku Piri on poikkeuksellisen rohkea, määrätietoinen ja vahva itsetuntoinen tapaus. Jo 90-luvulla hän uskalsi kertoa menestyksensä rinnalla avoimesti niin syövästään kuin seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, jolloin vielä näistä asioista vaiettiin niin Suomessa kuin muuallakin.

Juuri ilmestynyt oma elämäkerta paljastaa kaiken

Pirin itsensä kirjoittamat muistelmat, Muodot-on elämä avaa tarkasti hänen koko elämänsä. Mukana on myös asioita, joista ei ole aiemmin kerrottu. Piri kuvailee vaikeaa isäsuhdettaan, perheen vastustusta uravalinnasta, elämän yksinäisiä vuosia sekä ystävien ja rakastettujen aids-kuolemia.

Hän kertoo myös ammatinsa raa´asta kilpailusta, juonittelusta, henkilökohtaisista pettymyksistä sekä läpi elämänsä kestäneestä taistelusta terveyden kanssa.

Muistelmissa on myös glamouria, seikkailuja, tarkkoja väläyksiä ihmissuhteista, eksoottisia matkoja, juhlia, näyttelyitä ja työtä. Kirjassa on paljon elämän havainnointia ja valintojen pohdintaa, myös avointa kritiikkiä tiettyjä ihmisiä ja instituutioita kohtaan.

Syöpä potkaisi uralle ja avasi löytämään omat voimavarat

Piriltä löydettiin sattumalta keuhkoista suuri varjostuma lukion viimeisellä luokalla. Massiiviset tutkimukset jatkuivat puolen vuoden ajan ilman diagnoosia, kunnes keuhkot lopulta leikattiin ja löydös oli imusolmukesyöpä eli Hodginin tauti. Sitä seurasivat rankat hoidot.

Kokonaisen lukuvuoden kestäneen koettelemuksen aikana Piri oppi ymmärtämään omaa pitkäjänteisyyttään ja sisäisiä voimavarojaan, joita hän pystyi manaamaan käyttöönsä tiukoissa tilanteissa ja myös myöhemminkin läpi elämänsä.

Koska Piri selätti syövän ja säilyi hengissä, vanhemmat eivät enää vastustaneet poikansa haavetta lähteä taiteilijan uralle. Hän pääsi heti kirjoitusten jälkeisenä kesänä ensimmäisellä yrittämällä Taideteolliseen korkeakouluun.

Tussipiirros nimeltä Maisema Ruovedeltä, vuodelta 1974.
Markku Pirin tussipiirros Maisema Ruovedeltä, 1974 Tussipiirros nimeltä Maisema Ruovedeltä, vuodelta 1974. Kuva: Markku Pirin kotialbumi Kuusi kuvaa,Markku Piri

Amerikka teki Piristä taiteilijan ja businessmiehen

Lukion vaihto-oppilasvuosi Floridassa mullisti elämän. High schoolin taideaineiden opettajat pumppasivat nuoreen Piriin uskoa itsestään taiteilijana. He myös rohkaisivat hänet New Yorkin kuuluisan Parsonsin Taidekoulun kesäkurssille.

New York teki lähtemättömän vaikutuksen nuoreen Markkuun. Tänne hän halusi aikuisena töihin. Amerikan vaihto-oppilasvuoden jälkeen elämä ei enää pelottanut!


Taivasta vasten kurottuva pilvenpiirtäjän valaistu, terävästi huipentuva kattorakennelma
Taivasta vasten kurottuva pilvenpiirtäjän valaistu, terävästi huipentuva kattorakennelma
Kuva: Markku Pirin kotialbumi
Kuusi kuvaa,Markku Piri

Valmistuttuaan Taideteollisesta korkeakoulusta Piri ehti tehdä töitä Marimekossa Helsingissä vain pari kuukautta, kun Armi Ratia kuoli.

– Olin viimeinen Ratian palkkaama suunnittelija!

Sen jälkeen Piri sai työpaikan suunnittelijana New Yorkista, jossa alkoi verkostoituminen ja tutustuminen vaikutusvaltaisiin ihmisiin.

Mitä suurempi sosiaalinen rinki, sitä enemmän työtarjouksia. Jo ensimmäisen vuotensa jälkeen hän perusti oman suunnittelutoimiston Manhattanille. Siitä alkoi menestys. Työtarjouksia sateli sieltä täältä ja nuori muotoilija teki keikkoja myös Japaniin ja Suomeen.

– Amerikkalainen elämäntyyli ja ilmapiiri teki minusta, hiljaisesta ja ujosta suomalaispojasta, ulospäinsuuntautuneen, sosiaalisesti lahjakkaan verkostoitujan.

New York opetti, että suhteet ovat ehdoton edellytys menestykselle, pelkät taidot eivät riitä.

Pirillä oli koti ja oma suunnittelutoimisto Manhattanilla kymmenen vuotta. Syövän uusiutuminen vuonna 1987 toi hänet Suomeen ja muutamaa vuotta myöhemmin päätöksen luopua New Yorkin -kodista.

Yhteiskunnallisesti aktiivi, aikataulujen suhteen tarkka työnarkomaani

Piri ei ole artisti, joka elää pelkästään omien taideteostensa maailmassa. Päinvastoin. Hän seuraa tarkkaan politiikka, taloutta ja yhteiskunnallista keskustelua.

Hänellä on selkeä ja perusteltu näkemys asioista. Hän uskaltaa kirjoittaa ja puhua julkisesti esimerkiksi suomalaisen kulttuuripolitiikan epäkohdista tai julkisen terveydenhuollon epäoikeudenmukaisuudesta.

Töitä tehdessään Piri laittaa kaikkensa likoon eikä katso kelloa, jos projekti aidosti kiinnostaa. Mielenkiintoisia, erilaisia työtehtäviä on riittänyt.Tyypillisesti hänellä on useampi projekti päällekkäin.

Markku Piri haluaa lyödä päätökset lukkoon mahdollisimman ajoissa. Hänestä kokonaisuuksien pienetkin yksityiskohdat ja tarkistukset kuuluvat kaikkiin projekteihin. Selkeät raamit antavat tilaa luovuudelle.

Musiikkia ja musiikkiteatteria läpi elämän

Piri hurahti musikaaleihin jo 11-vuotiaana pikkupoikana ja oopperaan parikymppisenä.
Jazz, lattarit ja hyvät iskelmät puhuttelevat häntä myös.

Oopperadiiva Karita Mattila estradilla Markku Pirin suunnittelemassa iltapuvussa.
Karita Mattila valloillaan Fever-konsertissa Markku Pirin suunnittelemassa esiintymisasussa. Oopperadiiva Karita Mattila estradilla Markku Pirin suunnittelemassa iltapuvussa. Kuva: Veli-Matti Parkkinen/ Tampere-talo Kuusi kuvaa,karita mattila

Piri on tuottanut lukuisia konsertteja varsinkin silloin kun veti Huittisten pappilaa. Karita Mattilan kanssa hän on tehnyt useampia yhteisiä projekteja; puvustanut, lavastanut ja tuottanut konsertteja. Suuret laulajadiivat ovat kiehtoneet Piriä aina.

Olihan hänellä oma musiikkiohjelmakin Ylessä yli kolme vuotta – Valoa ikkunassa , jossa hän soitti valitsemiaan kappeleita ja kertoi niihin liittyviä tarinoita. Piri kykeneekin arvioimaan ammattimaisesti musiikkia ja laulajia. Hän voisi hyvin olla myös musiikkikriitikko.

“Ihmiseksi ei tulla ilman muita ihmisiä”


Kaunis, arvokkaannäköinen pöytäkattaus pikareineen ja kankaisine lautasliinoineen
Kaunis, arvokkaannäköinen pöytäkattaus pikareineen ja kankaisine lautasliinoineen
Kuva: Markku Pirin kotialbumi
Kuusi kuvaa,Markku Piri

Piri kiittää muutamaa henkilöä siitä, että ylipäätään uskalsi lähteä taiteilijan tielle.

Ensimmäinen, joka tajusi pienen pojan lahjat tämän ollessa vasta 9-vuotias, oli kotipaikkakunnalla Ruovedellä taidemaalari Elga Sesemann. Esikuva ja vaikuttaja oli myös Akseli Gallen-Kallela, jonka Ruoveden taiteilijakotiin, Kalelaan, Markku pääsi tutustumaan jo alle 10-vuotiaana.

Seuraavina sparraajina olivat lukioiässä vaihto-oppilasvuoden high schoolin kuvataideopettajat Floridassa.

Ammattiuralle hänet poimi Suomessa Armi Ratia ja Amerikassa hänelle antoi ensimmäisen työpaikan kodintekstiilifirma China Seasin perustaja Inger McCabe-Elliot.

Hän kiittää myös eri elämän vaiheissa olleita partnereitaan tuesta. Erityisesti kiitoksen hän antaa nykyiselle puolisolleen Karille, jonka kanssa on jakanut elämänsä vuodesta 2002 lähtien.

– Elämässä kaikkein parasta on yhdessä koettu ja jaettu. Mitä elämä ylipäätään olisi ilman hyviä ystäviä?