Hyppää pääsisältöön

Draamakomedia Lapsia ja aikuisia paljastaa parisuhteen ristiriitaiset toiveet ja odotukset

Minna Haapkylä ja Minttu Mustakallio elokuvassa Lapsia ja aikusiia (2004).
Minna Haapkylä ja Minttu Mustakallio. Minna Haapkylä ja Minttu Mustakallio elokuvassa Lapsia ja aikusiia (2004). Lapsia ja aikuisia,Minna Haapkylä,Minttu Mustakallio

Aleksi Salmenperän ohjaamassa epäsovinnaisessa kolmiodraamassa paikkaansa hakevat Minna Haapkylä, Kari-Pekka Toivonen ja Minttu Mustakallio. Ja palaset loksahtelevat kohdilleen yllättäviin asentoihin.

Venla ja Antero ovat vakiintunut kolmikymppinen pariskunta, jonka urautuneeseen suhteeseen hiipii epäpura, kun toinen tahtoisi lasta ja toinen ei. Asioita mutkistaa, kun Venla huomaa hullaantuvansa työtoveriinsa Satuun. Mitä parisuhteelta lopulta toivoo ja odottaa – ja mitä siltä voi saada?

Aleksi Salmenperän ensimmäinen pitkä elokuva Lapsia ja aikuisia (2004) herätti raikkaudellaan kiittävää huomiota. Se sai kaikkiaan seitsemän Jussi-ehdokkuutta, mutta palkintoja herui vain yksi, Minttu Mustakalliolle parhaasta naissivuosasta. Elokuva valittiin myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Salmenperä jatkoi uraansa näyttävästi, sillä myös seuraavat elokuvat Miehen työ (2007) ja Paha perhe (2010) olivat palkittuja yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Miehen työ sai peräti 11 Jussi-ehdokkuutta, joista se voitti kaksi. Paha perhekin sai yhden Jussin. Henkilökohtaiset ohjaus-Jussinsa Salmenperä on saanut elokuvista Tyhjiö (2018) ja Häiriötekijä (2016).

Salmenperän kaikki elokuvat rakentuvat hyvin vahvojen näyttelijäsuoritusten varaan. Roolihahmot ovat monisäikeisiä ja särmikkäitä, kaukana kliseisistä yhden ominaisuuden tyypeistä.

Lapsissa ja aikuisissa Minna Haapkylän esittämä Venla kokee elokuvan aikana sarjan suuria elämänmuutoksia, joihin hän reagoi ristiriitaisesti ja odottamattomasti – aivan kuin ihminen oikeassakin elämässä reagoisi. Myös Kari-Pekka Toivosen Anteron toiminnasta on vaikea löytää perustarinoiden kliseistä logiikkaa, saati Minttu Mustakallion Sadun hillitystä intohimosta.

Paljon elokuvan onnistumisesta voi sälyttää myös käsikirjoittaja Pekko Pesosen niskoille, sillä elokuvassa riittää nyrjähtäneitä yllätyskäänteitä, jotka syventävät henkilöiden persoonallisuuksia.

  • Lapsia ja aikuisia (2004). Rooleissa Minna Haapkylä, Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Tommi Eronen, Pekka Strang, Dick Idman, Saara Pakkasvirta. Käsikirjoitus Pekko Pesonen. Ohjaus Aleksi Salmenperä. Tuotanto Blind Spot Pictures.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa