Hyppää pääsisältöön

Historia: Albert ja viktoriaaninen aika – kuningatar Viktorian puoliso uudisti brittiläistä yhteiskuntaa

Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä.
Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert halusi uudistaa brittiläistä yhteiskuntaa. Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä. Yle TV1,Prinssi Albert,Historia: Albert ja viktoriaaninen aika

Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä.

Kuningatar Viktorian ainutlaatuinen 63 vuotta kestänyt valtakausi eli viktoriaaninen aikakausi (1837-1901) muovasi modernin Britannian.

Rakastetun kuningattaren saksalainen aviopuoliso, prinssi Albert jätti jälkensä eri puolille maata aina arkkitehtuurista koulutukseen ja kansalaisten elinoloihin.

Varallisuutta ja koulutusta tuli käyttää ihmisten auttamiseen

Aviomiehen ja isän rooli ei riittänyt aikaansaavalle prinssi Albertille. Hänellä oli suuri tarve uudistaa yhteiskuntaa. Albert puhui vähäosaisten puolesta, sillä hänen mielestään asemaa, varallisuutta ja koulutusta tuli käyttää ihmisten auttamiseen ja olosuhteiden kohentamiseen.

Kansalaisten elinolot ja työskentelyolosuhteet olivat sietämättömät, terveys ja koulutus olemattomat. Kaduilla liikehtineiden chartistien ja työväen huolia Albert piti perusteltuina.

Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä.
Kuningatar Viktorian ja prinssi Albertin avioliitto on yksi kaikkien aikojen suurimmista rakkaustarinoista. Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä. Yle TV1,Historia: Albert ja viktoriaaninen aika

Prinssi Albert kannusti varakkaita rakentamaan asuntoja kaupungin köyhille, jotka joutuivat ahtaissa asunnoissa nukkumaan vuorotellen. Albertin aloitteesta laadittiin sosiaalisen asuntorakentamisen malli yksityiskohtaisine rakennusohjeineen sekä rakennettiin mallitalo Kenningtoniin Etelä-Lontooseen.

Uudistusten läpivienti ei ollut helppoa edes kuningattaren puolisolle, sillä prinssi Albertin eläessä hänen aloitteensa tyrmättiin usein.

Lontoo hukkuu ihmisiin, kulkutaudit leviävät, hinnat nousevat

Vuonna 1851 Albert ryhtyi suurimpaan uhkayritykseensä. Uskalias hanke yhdisti hänen monet intohimonsa ja toi yhteen ihmiset maailman kaikista kolkista.

Albert uskoi kaupankäynnin, keksintöjen ja teknologian yhdistävän ihmiskunnan ja tuovan maailmanrauhan. Idealistinen ajatus tuotti Lontoon maailmannäyttelyn.

Jättimäinen palatsi, maailman suurin lasirakennus pystytettiin historian ensimmäisen maailmannäyttelyn tuhansia näytteillepanijoita varten. Tapahtumaa pidetään 1800-luvun huipentumana, mutta aikalaiset epäilivät ja pelkäsivät katastrofia – Lontoo hukkuisi ihmisiin, kulkutaudit leviäisivät ja hinnat nousisivat.

Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä.
Toukokuun 1. päivä 1851 kuningatar Viktoria ja prinssi Albert rinnallaan avasi puolisonsa ideoiman suuren maailmannäyttelyn. Kuningatar Viktorian puoliso, prinssi Albert oli viktoriaanisen ajan edelläkävijä. Kuva: SSPL/Science Museum Yle TV1

Kuninkaallisen perheen yksityisiä valokuvia ensi kertaa julkisuudessa

Brittiläisessä dokumentissa Albert ja viktoriaaninen aika kirjailija-historioitsija Saul David saa ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia Windsorin linnassa sijaitsevaa kuninkaallista arkistoa.

Arkistossa säilytetään Albertin elämään liittyvää asiakirja- ja valokuvakokoelmaa. Kuvausryhmä pääsee tallentamaan ensimmäistä kertaa julkisuuteen kuninkaallisen perheen kuvia yksityisistä hetkistä.

Albertin henkilökohtaiset kirjeet ja valokuvat valaisevat prinssin ponnisteluja ja saavutuksia yksityiskohtaisella tarkkuudella. Hän oli merkittävä toimija kulttuurin, politiikan ja kansainvälisten suhteiden parissa ennenaikaiseen kuolemaansa saakka.

Dokumentissa prinssi Albertin elämää ja kuningatar Viktorian kiihkeää liittoa arvioi kirjailija Daisy Goodwin, joka on käsikirjoittanut suositun brittidraamasarjan Victoria. Historioitsija Jane Ridley ja prinssi Albertin elämänkerran kirjoittanut A.N. Wilson avaavat uudistusmielisen miehen vaiheita.

Prince Albert: A Victorian Hero Revealed. Tuotanto: Spun Gold TV/Channel Four, Iso-Britannia, 2019.

Historiadokumentti Albert ja viktoriaaninen aika, TV1 maanantaina 23.11.2020 klo 19.00, uusinta lauantaina 28.11. klo 9.05, Areenassa

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.