Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Seppo Kääriäinen – Kirman kylältä politiikan parrasvaloihin

Pitkän linjan vaikuttaja Seppo Kääriäinen kertoo poliitikon urastaan.
Pitkän linjan vaikuttaja Seppo Kääriäinen kertoo elämästään ja poliitikon urastaan. Pitkän linjan vaikuttaja Seppo Kääriäinen kertoo poliitikon urastaan. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,Seppo Kääriäinen,Itse asiassa kuultuna: Seppo Kääriäinen

TV1 torstaina 26.11.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 29.11. klo 11.15, Areenassa

Erinomainen puhuja, keskustan pitkäaikainen vaikuttaja. Seppo Kääriäinen on toiminut vuosikymmenien ajan politiikan näköalapaikoilla.

Elämänsä ensimmäiset vaalit Seppo Kääriäinen voitti kansakoulussa Iisalmen Kirman kylässä, kun luokka äänesti hänet hymypoikapatsaan saajaksi. Pientilan poika oppi tekemään töitä jo pienenä, vapaa-aika kului urheilun parissa.

Seppo Kääriäinen hakeutui Helsingin yliopistoon opiskeleman valtio-oppia. Ujous vaivasi maalta kaupunkiin muuttanutta nuorta miestä niin paljon, ettei hän raitiotievaunussa tohtinut painaa pysäytysnappia omalla pysäkillään.

1960-luvun loppu oli yliopistossa varsin poliittista ja kuohuvaa. Opiskelijapolitiikkaan Kääriäinen ei osallistunut, sen sijaan hän valmistui kolmessa vuodessa ja suunnitteli akateemista uraa yliopistolla.

Puoluesihteerivuodet Paavo Väyrysen aisaparina

Sattuma puuttui peliin ja Seppo Kääriäinen palkattiin Keskustapuolueen puoluetoimistoon tutkimussihteeriksi vuonna 1970. Sitä seurasi toiminta puolueen suunnittelupäällikkönä sekä useiden ministereiden avustajana.

Vuoden 1980 puoluekokouksessa Kääriäinen valittiin 32-vuotiaana puoluesihteeriksi, jota tehtävää hän hoiti vuosikymmenen ajan. Kääriäisestä tuli puheenjohtaja Paavo Väyrysen aisapari koko 1980-luvun ajaksi.

Kääriäinen tavoitteli vuonna 1990 puolueen puheenjohtajuutta, mutta ei tullut valituksi. Puolueen varapuheenjohtajana hän toimi vuodesta 1994 vuoteen 2000 saakka.

Ahon ja Vanhasen hallituksen ministerinä

Kääriäinen asettui kansanedustajaehdokkaaksi vuoden 1987 eduskuntavaaleissa ja tuli valituksi silloisesta Kuopion läänin vaalipiiristä. Kansanedustajuutta kesti vuoteen 2019 saakka, jolloin tuli luopumisen aika.

Seppo Kääriäinen toimi ministerinä kahteen otteeseen: ensin Esko Ahon hallituksen kauppa- ja teollisuusministerinä vuosina 1993-95 ja sitten Matti Vanhasen ykköshallituksen puolustusministerinä vuodet 2003-2007. Kääriäinen oli päättämässä puolustusvoimien suuresta rakenneuudistuksesta, jossa jouduttiin lakkauttamaan lukuisia varuskuntia.

Eduskunnan varapuhemiehenä Kääriäinen toimi vuonna 2003 ja 2007 -2011. Hän on toiminut myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Seppo Kääriäinen väitteli valtiotieteiden tohtoriksi vuonna 2003 tutkimalla keskustan strategisia valintoja vuosikymmenten varrelta. Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Kääriäinen antaa arvionsa puolueen tulevaisuudesta. Entä miten politiikan teko on vuosikymmenten saatossa Suomessa muuttunut?

Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2020.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.