Hyppää pääsisältöön

Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana. Mikäpäs siinä, kun BBC:n sinfoniaorkesterin taltioinnit ovat tuttuun tapaan korkeatasoisia.

Clyne äänitteen kansi
Clyne äänitteen kansi Anna Clyne

Äänitteen viisi orkesteriteosta ovat pääosin sähäkkää ja ulospäinsuuntautunutta musiikkia. Clynen sävelkieli heijastelee kansanmusiikkia raikkaassa ja nykyaikaisessa olomuodossa kuin yhteisestä perimästä ja muistista ammentaen. Orkesteria hän myllää resonanssihakuisesti värikkäästi ja taidolla hyödyntäen kokemustaan elektronisen musiikin alueelta. Näin akustisten soittimiston käsittely tai sen tilaan asettelu on lähtökohdiltaan harkitun soundihakuista ja perusteltua.

Tasaisen varmasti ja energisesti olevaistettujen teosten joukosta nousee etenkin laajin viululle ja orkesterille kirjoitettu The Seamstress. Siinä viulisti Jennifer Koh makustelee usein ylärekisterissä liihottelevia melodialinjastoja. Uuden tason tuo mukanaan säveltäjä Irenen Buckleyn lausumat John Keats -katkelmat. Ihmisäänen, arkisesti soljuvan puheen ja henkäysten, läsnäolo tuo mukaan menetyksen tuntua ja koskettavaa haurautta. Teos soi monin paikoin samoin kuin vaikkapa kymmenisen vuotta aiemmin valmistunut elektroakustinen teos Paint Box. Sakari Oramo loihii BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa teoksesta salaperäisen kutsuvan sointimaailman.

Orkesterimusiikki tuntuu luontevasti jatkavan Clynen elektroakustisissa teoksissa ilmenneitä musiikillisia pyrkimyksiä, silti orkesterin perusolemusta kunnioittaen ja sitä samalla tarvittaessa laajentaen. Ei ihme, että Clynen musiikkia kuullaan yhä enemmän myös konserteissa ympäri maailmaa.

Anna Clyne: Mythologies. Masquerade; This Midnight Hour; The Seamstress; Night Ferry; rewind. Jennifer Koh, viulu, Irene Buckley, ääni, BBC:n sinfoniaorkesteri/Marin Alsop, Sakari Oramo, Andrew Litton ja André de Ridder. (Avie, AV2434)

Kuuntele Uudet levyt 24.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.