Hyppää pääsisältöön

Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken. Uusi julkaisu rakentuu Kaari-ensemblen omien tilausteosten ympärille esitellen pohjoismaisia säveltäjänimiä Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Kotimaista vokaalisäveltaidetta kokonaisuudessa edustavat Olli Kortekangas, Kalevi Aho, Juhani Komulainen ja Mikko Sidoroff.

Kaari-ensemble äänitteen kansi
Kaari-ensemble äänitteen kansi Saara Aittakumpu

Mikko Sidoroffin Neitsyt Maria -aiheisiin ortodoksisiin kirkkoteksteihin pohjautuva Rukoushuokauksia Neitsyt Marialle soi tekijälleen tuttuun tapaan äänistön luontevilla vahvuusalueilla komeasti resonoiden.

Ruotsalaisen Karin Rehnqvistin laulupari Sånger ur jorden ensin kaikuilee, huhuilee ja sitten kaihoilee voimaantuen kansanlaulun tapaan. Äänitteen vanhin teos on 1960-luvun lopulla valmistunut Bengt Johanssonin Pater noster. Teos hiljentyy kuiskauksin, loppua kohti puhekuoroin voimallisemmin huipentaen.

Harmonisessa asettelussaan Johanssonin teos heijastelee Kalevi Ahon kymmenisen vuotta myöhemmin säveltämää teosta Lasimaalaus. Aila Meriluodon tekstiin pohjaava äänitteen nimikkoraita edustaa Ahon varhaistuotantoa. Sujuvasti kirjoitettu kappale kartoittaa hyvin esityskoonpanonsa laulettuja ilmaisumahdollisuuksia. Kaari-ensemble toteuttaa vikkelät tempovaihdokset ja laajemmat sointupilarit levollisesti ja hyvällä soinnilla.

Neljällä kielellä, suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja latinaksi, esitetyt teokset taipuvat luontevan oloisesti. Kielten sujuva käsittelytapa vähentää myös teosten keskinäistä kitkaa. Näin pienkappaleiden peräkkäisyyksistä muodostuu toisiaan heijasteleva ja täydentävä kokonaissoivuus.

Kaari-ensemble: Lasimaalaus. Eri säveltäjiä Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Kaari-ensemble/Saara Aittakumpu. (Omakustanne, KAARICD2020)

Kuuntele Uudet levyt 24.11.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.