Hyppää pääsisältöön

Mitkä ovat elämäsi merkityksellisimmät käännekohdat?

Millainen on sinun tarinasi?
Millainen on sinun tarinasi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Yle Radio 1,luonteenpiirteet,tarpeet

Me ihmiset hahmotamme omaa elämäämme ja sen tapahtumia tarinoiden kautta. Ihmisen tarve katsoa menneisyyteensä vaihtelee. Vastaa kyselyyn ja kerro millainen on sinun tarinasi? Mitkä ovat elämäsi merkityksellisimmät käännekohdat? Miksi? Millä tavalla ne ovat muuttaneet sinua? Millaisia toiveita ja tarpeita sinulla on elämäsi suhteen?

Tietyissä elämänvaiheissa saatamme syvemmin pohtia ihmissuhteitamme. Kuten esimerkiksi suhdetta omiin vanhempiin, sisaruksiin ja ystäviin. Myös elämän käännekohdat kuten opiskelun aloittaminen tai lasten syntyminen voivat olla kohtia, jolloin ihminen kokee muuttuvansa.

"Niihin meillä liittyy voimakkaita ja eläviä muistoja, jotka on helppo tavoittaa. Voi katsoa, että tässä minun elämäni ja tarinani lähtivät eri suuntiin ja minusta tuli jollain tavalla eri ihminen", sanoo psykologi Maarit Lassander.

Projektiajattelu voi saada meidät luulemaan, että myös elämä menee lineaarisesti ylös- ja eteenpäin.

"Ajatellaan, että ihminen on itsessään kehittyvä projekti, jota meidän täytyy hallita. Meidän täytyy panostaa siihen, antaa sille tietoja ja taitoja, jotka tekee meistä jatkuvasti parempia ja toimivampia ihmisiä", sanoo Lassander.

Elämän luonteeseen kuuluu myös hallitsemattomuus ja ennakoimattomuus.

"Voi olla, että elämä on tuonut mukanaan erilaisia haasteita ja joudumme kamppailemaan oman minäkuvan, jaksamisen ja tavoitteiden kanssa. Silloin ei aina voi ajatella, että elämä on onnellista ja eteenpäin menevää. Se voi silti auttaa meitä kasvattamaan meidän joustavaa selviytymiskykyä eli resilienssiä", sanoo Lassander.

Erityisesti vaikeisiin kokemuksiin palaaminen aiheuttaa ihmisessä yleensä vastustusta. Eteenpäin menemisen kannalta on kuitenkin olennaista kohdata ja käsitellä myös ne hankalatkin kokemukset.

"Kun elämä muuttuu joko odotetusti tai radikaalisti. Me joudutaan kysymään itseltämme, että keitä me olemme? Miten olemme tulleet tähän hetkeen?", sanoo psykologi Maarit Lassander.

Oman tarinan pohtiminen vaatii pysähtymistä. Se voi auttaa meitä hahmottamaan nykyhetkeä, tarpeitamme ja toiveitamme.

"Onko asioita, joita haluaisin tuoda elämääni enemmän?", sanoo Lassander.

Vastaa kyselyyn perjantaihin 4.12. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan tarinoita torstaina 31.12. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.