Hyppää pääsisältöön

Lastensuojelun asiantuntijat ja Huostassa-sarjan tekijä keskustelevat audiodokumenteista ja lastensuojelusta

Huostassa-sarjan henkilö kuvattu tunnistamattomana.
Keskustelujen alustuksena toimivat Huostassa-dokumentit, joissa kuullaan huostaanotettuja nuoria. Huostassa-sarjan henkilö kuvattu tunnistamattomana. Kuva: Visa Koiso-Kanttila lastensuojelu,sijaishuolto,Huostaanotto Suomessa

Dokumentaristi-elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttilan toteuttamiin Huostassa-audiodokumentteihin liittyy Yle Puheen keskustelusarja, jossa neljä lastensuojelun asiantuntijaa ja Huostassa-dokumenttien tekijä keskustelevat vaihtelevalla kokoonpanolla dokumenteista ja laajemmin lastensuojelusta sekä erityisesti sijaishuollosta. Mistä Huostassa-tarinoisssa esiin nousevat lastensuojelun ongelmat johtuvat ja kertovat?

Dokumentit itsessään ovat puheenvuoroja, joissa lapsuuttaan ja nuoruuttaan lastensuojelulaitoksissa eläneet nuoret aikuiset ja laitosten entiset työntekijät kertovat karuja kokemuksiaan. Heidän kertomuksissaan on omakohtaisia kuvauksia muun muassa samanlaisista kaltoinkohteluista, joita eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksissa ja raporteissa on viime vuosina ilmennyt. Lisäksi dokumenteissa ääneen pääsee lastensuojelulaitosten entisiä työntekijöitä.

Vuonna 2019 kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli Suomessa lähes 19 000 lasta ja nuorta. Määrä on ollut viime vuodet jatkuvasti nousussa, ja se on kansainvälisesti suuri.

Huostassa-dokumenteista ja lastensuojelun kysymyksistä keskustevat seuraavat asiantuntijat:

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Hänen tehtävänsä on valvoa lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin sekä YK:n lastenoikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista Suomessa.

Esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta. Hän valvoo lasten oikeuksien ja lain toteutumista tekemällä myös yllätystarkastuksia lastensuojelulaitoksiin.

Asiantuntija Onni Westlund Pesäpuu ry:stä. Westlund on itse elänyt sijaishuollossa suurimman osan elämästään - ja työskentelee nyt sijaishuollossa asuvien ja asuneiden nuorten äänen vahvistamiseksi niin arjessa kuin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Pesäpuu ry:n X-ketju-hanke tarjoaa apua sijaishuollossa kaltoinkohdelluiksi tulleille henkilöille ja heidän läheisilleen.

Kehitysjohtaja Mikko Oranen Nuorten ystävät ry:stä. Hän on tehnyt pitkän uran lastensuojelussa ja kehittää nyt yli satavuotiasta järjestöä, jolla on myös palvelutuotantoa ja muun muassa useita lastensuojelulaitoksia.

Elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Hän on tehnyt aiemmin useita palkittuja dokumenttielokuvia ihmisistä, joiden on vaikea saada omaa ääntään kuuluviin, muuun muassa lähiönuorista ja naisvangeista. Huostassa on hänen ensimmäinen audioteoksensa.

Keskusteluja johtaa toimittaja Jarmo Laitaneva.

Huostassa-keskustelut kuullaan Yle Puheella tiistaisin (17.11. - 15.12. kello 13.02). Kaikki jaksot on kuunneltavissa Yle Areenassa.