Hyppää pääsisältöön

Lastensuojelun asiantuntijat ja Huostassa-sarjan tekijä keskustelevat audiodokumenteista ja lastensuojelusta

Huostassa-sarjan henkilö kuvattu tunnistamattomana.
Keskustelujen alustuksena toimivat Huostassa-dokumentit, joissa kuullaan huostaanotettuja nuoria. Huostassa-sarjan henkilö kuvattu tunnistamattomana. Kuva: Visa Koiso-Kanttila lastensuojelu,sijaishuolto,Huostaanotto Suomessa

Dokumentaristi-elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttilan toteuttamiin Huostassa-audiodokumentteihin liittyy Yle Puheen keskustelusarja, jossa neljä lastensuojelun asiantuntijaa ja Huostassa-dokumenttien tekijä keskustelevat vaihtelevalla kokoonpanolla dokumenteista ja laajemmin lastensuojelusta sekä erityisesti sijaishuollosta. Mistä Huostassa-tarinoisssa esiin nousevat lastensuojelun ongelmat johtuvat ja kertovat?

Dokumentit itsessään ovat puheenvuoroja, joissa lapsuuttaan ja nuoruuttaan lastensuojelulaitoksissa eläneet nuoret aikuiset ja laitosten entiset työntekijät kertovat karuja kokemuksiaan. Heidän kertomuksissaan on omakohtaisia kuvauksia muun muassa samanlaisista kaltoinkohteluista, joita eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuksissa ja raporteissa on viime vuosina ilmennyt. Lisäksi dokumenteissa ääneen pääsee lastensuojelulaitosten entisiä työntekijöitä.

Vuonna 2019 kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli Suomessa lähes 19 000 lasta ja nuorta. Määrä on ollut viime vuodet jatkuvasti nousussa, ja se on kansainvälisesti suuri.

Huostassa-dokumenteista ja lastensuojelun kysymyksistä keskustevat seuraavat asiantuntijat:

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Hänen tehtävänsä on valvoa lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin sekä YK:n lastenoikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumista Suomessa.

Esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta. Hän valvoo lasten oikeuksien ja lain toteutumista tekemällä myös yllätystarkastuksia lastensuojelulaitoksiin.

Asiantuntija Onni Westlund Pesäpuu ry:stä. Westlund on itse elänyt sijaishuollossa suurimman osan elämästään - ja työskentelee nyt sijaishuollossa asuvien ja asuneiden nuorten äänen vahvistamiseksi niin arjessa kuin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Pesäpuu ry:n X-ketju-hanke tarjoaa apua sijaishuollossa kaltoinkohdelluiksi tulleille henkilöille ja heidän läheisilleen.

Kehitysjohtaja Mikko Oranen Nuorten ystävät ry:stä. Hän on tehnyt pitkän uran lastensuojelussa ja kehittää nyt yli satavuotiasta järjestöä, jolla on myös palvelutuotantoa ja muun muassa useita lastensuojelulaitoksia.

Elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Hän on tehnyt aiemmin useita palkittuja dokumenttielokuvia ihmisistä, joiden on vaikea saada omaa ääntään kuuluviin, muuun muassa lähiönuorista ja naisvangeista. Huostassa on hänen ensimmäinen audioteoksensa.

Keskusteluja johtaa toimittaja Jarmo Laitaneva.

Huostassa-keskustelut kuullaan Yle Puheella tiistaisin (17.11. - 15.12. kello 13.02). Kaikki jaksot on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.