Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kylmä lääkebisnes – monikansalliset yhtiöt hyötyvät julkisesta tutkimuksesta ja lyövät lääkejärjestelmällä rahoiksi

Kourallinen lääkeyhtiöitä valmistaa suurimman osan maailman lääkkeistä.
Kourallinen lääkeyhtiöitä valmistaa suurimman osan maailman lääkkeistä. Kuva: CLPB Rights Yle TV1,Ulkolinja: Kylmä lääkebisnes

TV1 torstaina 26.11.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 29.11. klo 23.00, Areenassa

Kourallinen lääkeyhtiöitä valmistaa suurimman osan maailman lääkkeistä. Lääketeollisuus lobbaa ja vaikuttaa. Monikansalliset yritykset kykenevät sanelemaan terveyspolitiikkaa ja ne hyötyvät julkisilla varoilla rahoitetusta lääketutkimuksesta.

Lääkkeiden hinta ei kuvaa enää tutkimuskustannuksia, vaan muutamien suuryhtiöiden taloudellista valta-asemaa. Varsinkin harvinaisten lääkkeiden korkeat hinnat ja lääketeollisuuden kilpailu voitoista ovat puhuttaneet viime vuosina eri puolilla maailmaa.

Syöpiin ja harvinaisiin sairauksiin käytettyjen geenihoitojen myötä hoitojen hinnat nousevat jo satoihin tuhansiin euroihin. Kaikki lääkejätit kilpailevat uusista hoidoista.

C-hepatiittilääke haastoi terveydenhuollon

Viiden suurimman lääkeyhtiön joukossa on sveitsiläinen Novartis, joka saavutti asemansa ostamalla tukun lääkefirmoja. Yhtiöllä on patentteja syövän ja harvinaisten sairauksien hoitoihin. Toinen sveitsiläisfirma Roche on ostanut 25 kilpailevaa lääkehoitoa. Novartis omistaa firmasta kolmanneksen.

Kaksi amerikkalaista lääkejättiä, Pfizer sekä Johson & Johnson, ovat ostaneet kymmeniä kilpailijoita laajentaakseen markkinoitaan. Ranskalaisjätti Sanofi on ostanut kymmenisen lääketehdasta Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

Ranskalainen dokumentti Kylmä lääkebisnes kertoo amerikkalaisten löytämästä lääkkeestä tappavan taudin, hepatiitti C -infektion, hoitoon. Ylihinnoiteltu lääke mullisti terveydenhoidon kustannukset.

Lääkettä myynyt Gilead-yhtiö sai hinnoitella tuotteen Yhdysvalloissa vapaasti. Euroopan markkinoille yhtiö tuli puolet halvemmalla hinnalla. Silti lääkehoito maksoi peräti 42 000 euroa, ja se oli yksi kalleimmista Ranskan sairausvakuutuksen kattamista hoidoista.

Vuosina 2012 - 2017 Ranskan terveysministerinä toiminut Marisol Touraine kävi lääkeyhtiön kanssa tiukat neuvottelut, ja yhtiö laski lääkkeen hintaa. Touraine johtaa nykyisin WHO:n alaista Unitaid-rahastoa, jonka tehtävänä on saada lääkejätit alentamaan lääkkeiden hintoja hoitojen takaamiseksi kehittyvissä maissa.

Koronapandemiasta lääkejättien kilpajuoksu

Maailmanlaajuinen koronakriisi on kasvattanut lääkejättien kiinnostusta. Maaliskuussa kaikki lääkeyhtiöt ilmoittivat etsivänsä hoitoa ja rokotetta koronavirusta vastaan.

Lääkeyhtiö Gileadilla oli hallussaan remdesiviiri-viruslääke, joka oli alun perin kehitetty ebolan hoitoon. Jo ennen koronalääkkeen kliinisten kokeiden aloittamista yhtiö haki patenttia lähes 70 maassa. Yhdysvalloissa lääkefirma onnistui saamaan monopoliaseman seitsemäksi vuodeksi koronaviruksen hoidossa.

Ranskalainen dokumentti kuvaa lääketeollisuuden bisnesmallia ja sen seurauksia. Minkälaisia esteitä lääkkeiden matalammille hinnoille lääketeollisuuden nykytila asettaa? Ohjelmassa kerrotaan myös lääkkeiden käyttöön liittyvistä vakavista sivuvaikutuksista ja potilaista, jotka ovat joutuneet taistelemaan lääkejättejä vastaan.

Big Pharma Gaming The System. Ohjaus: Luc Hermann ja Claire Lasko. Tuotanto: Premières Lignes /Arte France, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.