TV1 torstaina 26.11.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 29.11. klo 23.00, Areenassa
Kourallinen lääkeyhtiöitä valmistaa suurimman osan maailman lääkkeistä. Lääketeollisuus lobbaa ja vaikuttaa. Monikansalliset yritykset kykenevät sanelemaan terveyspolitiikkaa ja ne hyötyvät julkisilla varoilla rahoitetusta lääketutkimuksesta.
Lääkkeiden hinta ei kuvaa enää tutkimuskustannuksia, vaan muutamien suuryhtiöiden taloudellista valta-asemaa. Varsinkin harvinaisten lääkkeiden korkeat hinnat ja lääketeollisuuden kilpailu voitoista ovat puhuttaneet viime vuosina eri puolilla maailmaa.
Syöpiin ja harvinaisiin sairauksiin käytettyjen geenihoitojen myötä hoitojen hinnat nousevat jo satoihin tuhansiin euroihin. Kaikki lääkejätit kilpailevat uusista hoidoista.
C-hepatiittilääke haastoi terveydenhuollon
Viiden suurimman lääkeyhtiön joukossa on sveitsiläinen Novartis, joka saavutti asemansa ostamalla tukun lääkefirmoja. Yhtiöllä on patentteja syövän ja harvinaisten sairauksien hoitoihin. Toinen sveitsiläisfirma Roche on ostanut 25 kilpailevaa lääkehoitoa. Novartis omistaa firmasta kolmanneksen.
Kaksi amerikkalaista lääkejättiä, Pfizer sekä Johson & Johnson, ovat ostaneet kymmeniä kilpailijoita laajentaakseen markkinoitaan. Ranskalaisjätti Sanofi on ostanut kymmenisen lääketehdasta Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.
Ranskalainen dokumentti Kylmä lääkebisnes kertoo amerikkalaisten löytämästä lääkkeestä tappavan taudin, hepatiitti C -infektion, hoitoon. Ylihinnoiteltu lääke mullisti terveydenhoidon kustannukset.
Lääkettä myynyt Gilead-yhtiö sai hinnoitella tuotteen Yhdysvalloissa vapaasti. Euroopan markkinoille yhtiö tuli puolet halvemmalla hinnalla. Silti lääkehoito maksoi peräti 42 000 euroa, ja se oli yksi kalleimmista Ranskan sairausvakuutuksen kattamista hoidoista.
Vuosina 2012 - 2017 Ranskan terveysministerinä toiminut Marisol Touraine kävi lääkeyhtiön kanssa tiukat neuvottelut, ja yhtiö laski lääkkeen hintaa. Touraine johtaa nykyisin WHO:n alaista Unitaid-rahastoa, jonka tehtävänä on saada lääkejätit alentamaan lääkkeiden hintoja hoitojen takaamiseksi kehittyvissä maissa.
Koronapandemiasta lääkejättien kilpajuoksu
Maailmanlaajuinen koronakriisi on kasvattanut lääkejättien kiinnostusta. Maaliskuussa kaikki lääkeyhtiöt ilmoittivat etsivänsä hoitoa ja rokotetta koronavirusta vastaan.
Lääkeyhtiö Gileadilla oli hallussaan remdesiviiri-viruslääke, joka oli alun perin kehitetty ebolan hoitoon. Jo ennen koronalääkkeen kliinisten kokeiden aloittamista yhtiö haki patenttia lähes 70 maassa. Yhdysvalloissa lääkefirma onnistui saamaan monopoliaseman seitsemäksi vuodeksi koronaviruksen hoidossa.
Ranskalainen dokumentti kuvaa lääketeollisuuden bisnesmallia ja sen seurauksia. Minkälaisia esteitä lääkkeiden matalammille hinnoille lääketeollisuuden nykytila asettaa? Ohjelmassa kerrotaan myös lääkkeiden käyttöön liittyvistä vakavista sivuvaikutuksista ja potilaista, jotka ovat joutuneet taistelemaan lääkejättejä vastaan.
Big Pharma Gaming The System. Ohjaus: Luc Hermann ja Claire Lasko. Tuotanto: Premières Lignes /Arte France, 2020.