Hyppää pääsisältöön

“Näky oli kuin märkä rätti vasten kasvoja” – unelmakoti paljastui hometaloksi

Rintamamiestalo.
Kuva ei liity jutussa kerrottuun tapaukseen. Rintamamiestalo. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle, kuvankäsittely Mikko Lehtola / Yle rakentaminen,rintamamiestalot

Iidan ja Santerin elämä meni tauolle, kun heidän ostama rintamamiestalo paljastui homeloukuksi. Kolmen vuoden viivästystaistelu päättyi laihaan sopuun. “Se on vain rahaa”, Iida sanoo jälkikäteen.

Kuin kotiin olisi astunut. Tältä Iidasta tuntui, kun hän ja hänen puolisonsa Santeri kävivät asuntonäytöllä keskisuomalaisessa rintamamiestalossa. Rintamamiestaloja rakennettiin sotien jälkeen ympäri Suomea noin 300 000.

Iida ja Santeri olivat haaveilleet omakotitalosta vuoden verran. Pari ihastui olohuoneen vuolukivitakkaan. Molemmat pitivät vanhasta perinteisestä tyylistä. Yleensä rintamamiestalot on tehty puusta, ne ovat puolitoistakerroksisia ja niissä on harjakatto. Pari teetti taloon kuntoarvion, ja siinä talosta ei ollut suurempaa moitittavaa. Kosteusvaurion riskiä vähensi se, että sauna ja suihku olivat erillisessä ulkorakennuksessa. Talon yläkertaan oli kuitenkin rakennettu vessa 2010-luvulla.

Kaupat syntyivät nopeasti, pari maksoi talosta omalla tontilla 144 000 euroa, talon he maksoivat lainalla. Siihen he saivat pankista lainan. Pari pääsi muuttamaan uuteen kotiin juhannuksena. Juhannusta vietettiin pihalla grillaten ja saunoen. Elämä oli onnellista.

Syyskuussa pari alkoi tehdä pientä pintaremonttia, ja Iida ryhtyi maalaamaan makuuhuonetta valkoisella. Sen seinät oli maalattu aiemmin sinisellä, ruskealla ja valkoisella. Maalattuaan huoneen Iida päätti ottaa vielä ovenkarmit irti, sillä sininen maali pilkotti niiden alta. Alta paljastui kauhistus: karmien alla oli valumäjälkiä ja mustaa hometta. Näky oli kuin märkä rätti vasten kasvoja. Itku, epätoivo ja viha valtasivat pariskunnan mielen. Kosteutta oli makuuhuoneen karmien alla, ja heräsi epäilys, oliko viereen rakennetussa vessassa tapahtunut jonkinlainen rakennusvirhe.

Oireet saivat selityksen

Santerilla oli ollut koko kesän poskiontelo-oireita ja nuhainen olo. Iidan päätä oli särkenyt pitkin kesää. Ihmiset saavat hyvin vaihtelevia oireita kosteusvaurioista. Jotkut eivät oireile ollenkaan, toiset oireilevat valtavasti. Lista mahdollisista 25 oireista on pitkä.

Tiedetään, että rakennusten kosteusvauriot altistavat hengitystieoireille ja astman puhkeamiselle. Lisäksi yleisoireilla, kuten väsymyksellä, päänsäryllä ja pahoinvoinnilla on usein yhteys sisäilman epäpuhtauksiin. Syysuhdetta terveysvaikutuksen ja kosteus- ja homevauriorakennusten välillä ei ole todettu, koska ei tiedetä, mistä tekijöistä ja millä mekanismilla terveysvaikutukset aiheutuvat.

Asiaa alettiin selvittää myyjäpariskunnan kanssa heti. Ensin keskustelut käytiin asiallisesti. Taloa alettiin tutkia sisäilma-ammattilaisen kanssa. Tuhansien eurojen tutkimuskulut kaatuivat Iidan ja Santerin niskaan. Parille ei tullut mieleen ottaa asianajajaa, sillä he uskoivat, että asia saadaan selvitettyä myyjien kanssa.

Iida ja Santeri muuttivat talon alakertaan vuodesohvalle. Yläkerran homehuone eristettiin muusta tilasta muovein. Tuosta syyskuun päivästä alkoi pimeä jakso, josta Iida ei edes muista paljoa. Aika oli piinaavaa. Iidasta tuntui, että he olivat maailman ainoat ihmiset, joille kävi näin, joten he pitivät tilanteesta matalaa profiilia.

Oireilu jatkui. Aina kun Santeri ja Iida olivat talosta vähän pidempään poissa, he huomasivat, että heidän vaatteensa haisevat tunkkaiselta, maakellarimaiselta. Marraskuussa 2017, alle puolen vuoden asumisen jälkeen pari lähti talosta lopullisesti.

Iida muistaa ikuisesti hetken, jolloin hän joi viiniä ja heitti homeelta lemuavia tavaroita roskiin. Vastaan tuli kirja otsikolla Saat sen mistä luovut. Takakannen teksti osui ja upposi: ”Elämää ei voi hallita ja todellisen turvan löytää vain suostuessaan turvattomuuteen.”

Kolmen vuoden väliaika

Osalle tavaroista pari tarvitsi väliaikaisen varastotilan, joka löytyikin omalta kylältä. Pari kävi katsomassa paikallista varastohallia ja alkoi jutella omistajan kanssa. Hallin vuokraaja tarjosi omasta pihapiiristään väliaikaista majoitusta. Hän oli itse kokenut aikanaan kriisin ja halusi auttaa. Iida ja Santeri muuttivat väliaikaismajoitukseen, vain puolentoista kilometrin päähän kodistaan. Väliaikaisesta majoituksesta tuli koti kolmeksi vuodeksi.

Selvittelyt talon kanssa jatkuivat ja jatkuivat, piinaavan hitaasti ja kauan. Tutkimusten edettyä huomattiin, että kosteuden aiheuttamia muutoksia oli havaittavissa useammassakin kohdassa. Tämä sai Iidan ja Santerin palkkaaman asiantuntijan epäilemään, että hometta olisi laajasti eri osissa rakenteita. Hänen mielestään olisi järkevintä ja kustannustehokkainta purkaa vanha talo ja rakentaa tilalle uusi.

Iidan triatlon-harrastus ja ajatus uudesta omasta kodista pitivät hänet järjissään, vaikka välillä tuntui, ettei mistään tule mitään. Ja eihän siitä lopulta tullutkaan. Pikkuhiljaa alkoi valjeta, että myyjäpariskunta vain venytti asian selvittämistä. Lopulta myyjät eivät enää edes vastanneet heidän viesteihin.

Tammikuussa 2019 Iida ja Santeri palkkasivat viimein asianajajan, joka alkoi setviä tilannetta. Kävi ilmi, että vastapuolella oli ollut oma asianajaja jo pitkään. Vaihtoehtoina oli riidellä isosti ja kalliisti oikeudessa tai tyytyä laihaan sopuun. Ongelmaksi muodostui se, että talosta olisi pitänyt heti reklamoida virallisella kaavakkeella. Pelkkä sähköpostiviestinvaihto ei riittänyt. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt palkata asianajaja välittömästi. Se olisi säästänyt paljolta itkulta ja odottelulta.

Asianajajat aloittivat uudet neuvottelut, jotka kestivät marraskuulle 2019 saakka. Myyjäpariskunta oli sitä mieltä, että talon voi korjata, Iida ja Santeri taas sitä mieltä, etteivät he uskalla muuttaa takaisin korjattuun hometaloon.

Kymppitonnin korvaus

Päädyttiin ratkaisuun, jonka mukaan Iida ja Santeri saivat myyjiltä 10 000 euron korvauksen 144 000 euron talosta. Pari tyytyi ratkaisuun, sillä he halusivat vain päästä elämässä eteenpäin. Käytännössä Iida ja Santeri maksoivat purkukuntoisesta talosta ja tontista valtavan summan. Onneksi he saivat osan asianajajan palkkiosta ja tutkimuskuluista takaisin vakuutuksen kautta. Tällaisia tilanteita varten monissa kotivakuutuksissa on myös oikeusturvavakuutus.

Iida ja Santeri olivat alkaneet haaveilla kokonaan uuden talon rakentamisesta vanhan tilalle. Asia vaati tarkkaa suunnittelua ja budjetointia, mutta lopulta he saivat vihreää valoa pankilta lisälainaa varten. Parin säästeliäisyys ja suunnitelmat saivat pankin vakuuttuneeksi siitä, että he selviävät isommasta lainasta. Iida ja Santeri nostivat 150 000 euroa lisää lainaa. Joulukuussa 2019 he allekirjoittivat sopimuksen uuden talon rakentamisesta. Unelmat alkoivat vähitellen toteutua.

Helmikuussa 2020 vanha talo purettiin. Purkufirman asiantuntija sanoi, että pari teki oikean päätöksen. Rakenteet olivat monin paikoin huonossa kunnossa. Voi olla, että aikojen saatossa rintamamiestaloa oli pidetty talvella kylmillään, jolloin se oli saanut kosteutta rakenteisiinsa. Purku sujui nopeasti, ja kesäkuussa 2020 valettiin perusteet. Uusi talo nousi nopeasti vanhan tilalle. Syksyn pari on käyttänyt sisätilojen pintojen tekoon.

Nykyään Iida ja Santeri vitsailevat sitä, että heidän talonsa on tarjoustalo. Mikään asia ei ole normaalilla hinnalla ostettua. Kolmen vuoden väliaikaisasuminen opetti, että vähällä tavaralla pärjää. Nykyään Iida sanoo harkitsevansa jokaista ostosta tarkkaan. Vaikka hometalokoettelemus on ollut hirveä, molemmat ajattelevat, että tämä ei ole pahin mahdollinen kohtalo. Esimerkiksi omaa tai läheisten terveyttä ei voi rahalla korjata. Talon voi.

Nyt Iida ja Santeri haaveilevat joulusta uudessa talossaan. Vanhasta he purkivat sen vuolukivitakan ja muurasivat sen uuteen. Siinä Iida aikoo poltella puita ja ajatella, että kaikesta selviää.

Miten taloudellisesta katastrofista selviää?

Mirka Olin oli valloittamassa teeyrityksellään maailmaa – kunnes burn out ja talousvaikeudet veivät firman konkurssiin. Lopulta Olin joutui myymään asuntonsa konkurssin keskellä. Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcast, jossa Mirka Olin juttelee toimittaja Julia Thurénin kanssa siitä, mitä konkurssi käytännössä tarkoittaa ja mitä siitä seuraa.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Podcastia voit kuunnella Areenasta tai tilata sen Spotifysta.

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.