Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Liisa Jaakonsaari – neljä vuosikymmentä parlamentaarikkona

Pitkän linjan vaikuttaja Liisa Jaakonsaari kertoo elämästään ja poliitikon urastaan.
Pitkän linjan vaikuttaja Liisa Jaakonsaari kertoo elämästään ja poliitikon urastaan. Pitkän linjan vaikuttaja Liisa Jaakonsaari kertoo elämästään ja poliitikon urastaan. Kuva: Jyrki Valkama Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Liisa Jaakonsaari

TV1 torstaina 3.12.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 6.12. klo 10.00, Areenassa

Suomen pitkäaikaisin naisparlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on paneutunut erityisesti kansainvälisiin kysymyksiin.

Oululaissyntyinen Jaakonsaari oli sukunsa ensimmäinen ylioppilas. Hän aloitti sosiologian ja suomen kielen opinnot Oulun yliopistossa, mutta työelämä vei mennessään. Jaakonsaaresta tuli toimittaja, ensin Oulun ylioppilaslehdessä, sittemmin sosialidemokraattisessa Pohjolan Työssä.

SDP:n ajamat suuret sosiaaliuudistukset, peruskoulu ja kansanterveyslaki saivat Liisa Jaakonsaaren liittymään puolueen jäseneksi vuonna 1969. Hän harjoitteli nuoriso- ja opiskelijapolitiikassa ja varsinainen poliittinen ura alkoi, kun Jaakonsaari valittiin SDP:n listoilta Oulun kaupunginvaltuustoon vuonna 1972.

Eduskuntaan Jaakonsaari nousi vuoden 1979 vaaleissa – ja siitä alkoi elämä parlamentaarikkona. Kolme vuosikymmentä eduskunnassa ja kymmenen europarlamentissa tekevät Liisa Jaakonsaaresta Suomen kaikkien aikojen pitkäaikaisimman naisparlamentaarikon.

Pitkän linjan vaikuttaja Liisa Jaakonsaari kertoo elämästään ja poliitikon urastaan.
Liisa Jaakonsaari valittiin europarlamenttiin vuoden 2009 eurovaaleissa. Vaalivalvojaisissa haastattelijana Ylen toimittaja Liisa Karvinen. Pitkän linjan vaikuttaja Liisa Jaakonsaari kertoo elämästään ja poliitikon urastaan. Kuva: Ilkka Ruotsalainen Yle TV1,Liisa Jaakonsaari,Itse asiassa kuultuna: Liisa Jaakonsaari

Eduskunnassa Jaakonsaaren näyttävin tehtävä oli arvostetun ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus, jota hän hoiti kahdeksan vuoden ajan.

Pääministeri Paavo Lipposen ensimmäisessä hallituksessa vuosina 1995-1999 Jaakonsaari sai hoitaakseen vaativan työministerin tehtävän – aikana, jolloin Suomessa oli 1990-laman jäljiltä ennätystyöttömyys. Hallitus asetti tavoitteekseen puolittaa ennätyksellisen 17 prosentin työttömyyden.

Jaakonsaari toimi koko 1990-luvun ajan Sosialidemokraattisten naisten puheenjohtajana. SDP:n varapuheenjohtajana hän toimi vuodet 1993-1999.

Uusi vaihe hänen urallaan alkoi vuoden 2009 eurovaaleista. Jaakonsaari valittiin 45 000 äänellä europarlamenttiin, jossa hän vaikutti kaksi viisivuotiskautta. Hän ei enää asettunut ehdolle vuoden 2019 vaaleissa.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Liisa Jaakonsaari kertoo muun muassa, miten parlamentaarikon työ ja politiikan tekeminen on muuttunut neljän vuosikymmenen aikana. Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.