Hyppää pääsisältöön

Tunnetko Täällä Pohjantähden alla sanonnat ja niiden sanojat? - Tee testi!

Koskelan Jussi (Risto Taulo) Väinö Linnan romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Täällä Pohjantähden alla
Koskelan Jussi (Risto Taulo) Väinö Linnan romaaniin pohjautuvassa elokuvassa Täällä Pohjantähden alla Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla (1959-1962) on kuvaus Koskelan suvun vaiheista Suomen itsenäistymisen alkuvuosina. Koskelan perheen ja muiden pentinkulmalaisten lisäksi romaanitrilogiassa keskeiseen rooliin nousee Väinö Linnan hämäläismurteen sävyttämä kieli, rehevine sanontoineen.

Väinö Linna kertoo vastikään ilmestyneessä haastattelunauhojen pohjalta kootussa muistelmateoksessaan Päivä on tehnyt kierroksensa (toim. Panu Rajala. Siltala 2020.), että hän käytti kieltä ihan tietoisesti romaanin yhteiskunnallisuuden rakennuspalikkana. Replikointi romaanissa vaihtelee puhujan yhteiskuntaluokan mukaan ja kuvaa siten yhteiskunnan rakennetta ja sitä miten kukin ryhmä itseään ilmaisee.

Lukijan näkökulmasta Linnan käyttämä kieli syventää ja elävöittää henkilöhahmoja ja tuo tarinaan roppakaupalla huumoria. Ja kirjan tosifanit osaavat tietenkin siteerata parhaita sanontoja ulkoa, aina sopivan tilaisuuden koittaessa.

Testaa ovatko Täällä Pohjantähden alla -kirjan sanonnat hallussa!

Lähteet:
Linna Väinö: Täällä Pohjantähden alla 1-3. WSOY 1989.
Rajala Panu (toim.): Päivä on tehnyt kierroksensa. Siltala 2020.

Kuuntele Lukupiiri: Väinö Linna 100v. Täällä Pohjantähden alla

Yle Radio 1:n Lukupiirissä juhlistetaan kirjailija Väinö Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaa ja keskustellaan Täälllä Pohjantähden alla -romaanitrilogiasta. Studiovieraiksi saapuvat näyttelijä Vera Kiiskinen ja kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen. Lähetyksen toimittaa Kaisa Pulakka. Lukupiiriin voi osallistua soittamalla numeroon 09-144800 tai osallistumalla Jani Tanskasen vetämään verkkolukupiiriin osoitteessa yle.fi/kirjat.

Katso Väinö Linnan romaaniin perustuva elokuva Täällä Pohjantähden alla. Elokuva on vuodelta 1968.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri