Hyppää pääsisältöön

Kolmistaan testailee parisuhteen rajoja nuoressa avioliitossa

Kotikatsomo: Kolmistaan, yle tv1
Kotikatsomo: Kolmistaan, yle tv1 kotikatsomo: kolmistaan

Missä kulkee ihastuksen, pettämisen ja luottamuksen raja? Voiko kolmas pyörä ollakin parisuhteen pelastus?

Peter Lindholmin elokuva Kolmistaan (2008) liittyy nuorten aikuisten parisuhde-elokuvien jatkumoon, joka eli Suomessa vahvana koko 2000-luvun. Levottomat (2000), Kuutamolla (2002), Nousukausi (2003), Kukkia ja sidontaa (2004), Onnen varjot (2005), Lapsia ja aikuisia (2004), Sooloilua (2007), Miehen työ (2007), Musta jää (2008) ja Pihalla (2009) toivat kaikki oman lisänsä 25–35-vuotiaitten nuorten parien sosiaaliseen, seksuaaliseen ja emotionaaliseen itsetutkiskeluun.

Kolmistaan-elokuvassa liiton rajoja venyttää miehen ihastus ulkopuoliseen naiseen. Yliopistotutkija Tomi ihastuu myymäläpäällikkö Janitaan, vaikka avioliitto Marian kanssa on mallillaan, eikä mies halua pettää vaimoaan. Seuraa monimutkaisten neuvottelujen ja sopimusten verkko, jossa palaset vaihtavat paikkaa, mutta asettuvat lopulta kohdilleen.

Kyse on pitkälti kontrollin halusta, uskollisuudesta, yksityisyydestä ja luottamuksesta: näiden tunteiden varaan iso osa genren elokuvista rakentuu.

Kari-Pekka Toivonen, joka elokuvassa esittää Tonia, esiintyi edellä luetelluista 2000-luvun parisuhdetutkielmista viidessä. Hän valmistui Teatterikorkeakoulusta maisteriksi vuonna 1994, ja on myös opettanut koulussa lehtorina 2000-luvulla. 2010-luvulla Toivonen toimi Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana. Elokuvissa Toivonen on viimeksi nähty Varasto-elokuvien tähtenä.

Tonin vaimoa Mariaa esittää Liisa Mustonen, joka oli 1990-luvun lopulta 2000-luvun lopulle hyvin suosittu elokuvanäyttelijä, välillä myös avionimellään Kuoppamäki. Liisa Mustosen tuorein elokuvarooli on vuodelta 2014, Juha Lehtolan elokuvasta Aikuisten poika.

Elokuvan kolmatta pyörää, Tonin pakkomielteenomaisen ihastuksen kohdetta, esittää Matleena Kuusniemi. Hän tuli yleisölle tutuksi ensimmäisen Levottomat-elokuvan myötä, ja hänen suosionsa elokuva- ja tv-näyttelijänä on pysynyt vankkana näihin päiviin saakka. Viimeksi häntä on nähty muun muassa tv-sarjoissa Koukussa ja Sorjonen.

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Peter Lindholm aloitti ohjaajan uransa jo vuonna 1985, jolloin hän nuorena miehenä teki urheiluelokuvan Tappavat sekunnit salanimellä Juhani Hurme. Sitä seurasi kiinnostava oman aikansa nuorisokuvaus Kill City (1986), jota ohjaaja ei sen dokumentaarisesta arvosta huolimatta toivo esitettävän.

Lindholmin tunnetuimmat ohjaukset ovat Isältä pojalle (1996) sekä Kjell Westö -filmatisoinnit Leijat Helsingin yllä (2001) ja Missä kuljimme kerran (2011).

  • Kolmistaan (2008). Rooleissa Kari-Pekka Toivonen, Liisa Mustonen, Matleena Kuusniemi, Juhani Niemelä, Taneli Mäkelä, Marjaana Maijala, Rea Mauranen, Jarkko Lahti. Käsikirjoitus ja ohjaus Peter Lindholm. Tuotanto PetFilms Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa