Hyppää pääsisältöön

Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle? Teema juhlii itsenäisyyspäivää koko viikon!

Jorma Uotinen istuu pallotuolissa.
Jorma Uotinen Kekkosena pallotuolissa Tamminiemessä Jorma Uotinen istuu pallotuolissa. Kuva: Janne Mikkilä Jorma Uotinen,Uotinen goes Kekkonen

Linnan juhlia menneiltä vuosikymmeniltä, Jorma Uotinen rakkauden presidenttinä, RSO:n perinteinen juhlakonsertti – Teema virittää itsenäisyyspäivän tunnelmaan!

Itsenäisyyspäivän viikolla maanantaista sunnuntaihin 30.11. – 6.12. Teema esittää Ylen arkistosta Linnan juhlia 1950-luvulta lähtien. Näin Teema tuo perinteiset kättelyt ja tanssit, iltapuvut, kakkukahvit ja haastattelut myös poikkeusvuoteen.

Presidentit Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari ja Halonen vastaanottavat juhlavieraita, joiden nimet ja kasvot muodostavat samalla upean, nostalgisen ja hauskan katsauksen viime vuosikymmenten historiaan. Aikakapselien lailla Linnan kättelyparaatit ovat tallentaneet urheilun ja kulttuurin, politiikan ja talouden merkkihetkiä.

Vanhat Linnan juhlat ovat katsottavina myös Yle Areenassa 30 päivän ajan.

Itsenäisyyspäivänä juhlitaan myös tänä vuonna 70 täyttänyttä Jorma Uotista, joka tanssii pääroolin rakkauden presidenttinä teoksessa Uotinen Goes Kekkonen. Compañía Kaari & Roni Martinin teos on kuvattu Tamminiemessä, presidentti Kekkosen kotimuseossa.

Ennen teosta nähdään pitkä syntymäpäivähaastattelu, jossa Jorma Uotinen muistelee uraansa sen alkuvuosista nykypäivään.

Radion sinfoniaorkesteri soittaa perinteisen itsenäisyyspäivän juhlakonserttinsa koronasta huolimatta, ja se televisioidaan Teemalla suorana. Tuntematon sotilas -elokuva on tänä vuonna TV1:n ohjelmaa, ja Rauni Mollbergin Tuntematon on tulossa Teeman Kino Suomessa tiistaina 15.12.

Teeman ohjelmia itsenäisyyspäivän viikolla:

ma 30.11. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän vastaanotto 2000
Uusi tuhatluku ja uusi presidentti – Halosen kauden ensimmäisten juhlien tanssilattialta voi tunnistaa esimerkiksi Ville "Darude" Virtasen, Marco Bjurströmin tai Seppo Fräntin ja Risto Vahasen.

ti 1.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1994
Moni tv-katsoja muistaa presidentti Ahtisaaren ajan Linnan juhlat kenraali Adolf Ehrnroothin saapumisesta ensimmäisenä kättelijänä. Vuonna 1994 Ahtisaari isännöi ensimmäistä itsenäisyyspäivän vastaanottoaan.

ke 2.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1982
Muotivillitys tiputanssi pääsi Linnan juhlien ohjelmaan vuonna 1982, jolloin presidentti Koivisto oli ensimmäistä kertaa isäntänä. Eva Polttilan ja Antero Kekkosen haastateltavina mm. Väinö Linna ja uutta Tuntemattoman elokuvaversiota suunnitteleva Rauni Mollberg.

to 3.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1980
Vuonna 1980 Linnan juhlat lähetettiin pitkästä aikaa televisiossa, ja isäntänä oli tuolloin viimeistä kertaa Urho Kekkonen. Lähetyksessä nähtiin myös tunnelmia vuoden 1957 juhlinnasta, aivan Kekkosen kauden alusta.

pe 4.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1968
Kirjailija Eeva Joenpellon kultabrokaditunika ja sifonkihousut olivat yksi vuoden 1968 Linnan juhlien huomiota herättäneistä asukokonaisuuksista. Urho ja Sylvi Kekkonen vastaanottivat vieraita lähetyksessä, joka oli viimeinen televisiointi ennen vuotta 1980.

la 5.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän juhlalähetys 1967
Suomen itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuoden erikoispitkässä lähetyksessä nähtiin tasavallan presidentin juhlavastaanoton tunnelmia sekä TV-uutisten raportti juhlallisuuksista kotimaassa ja ympäri maailman.

su 6.12. klo 12.00 Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet 1959
Lipunnostosta Linnan juhliin – itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin vuonna 1959. Suomen Filmiteollisuuden uutiskamerat tallensivat myös itsenäisyyspäivän sotilasparaatin ja ylioppilaiden soihtukulkueen sankarihaudoille.

su 6.12. klo 12.10 Jorma Uotinen, Porista Pariisiin
Uunituoreessa 70-vuotissyntymäpäivähaastattelussa Jorma Uotinen kertoo pitkästä urastaan, joka alkoi teatteriavustajana Porissa. Suomen Kansallisbaletin kautta tie vei Pariisiin, takaisin Helsinkiin ja uudelleen Kansallisbalettiin, tällä kertaa johtajana. Nykyään tanssiprofessorin kalenterin täyttävät mm. koreografin työt, tv-esiintymiset ja Kuopio tanssii ja soi -festivaalin johtotehtävät.

su 6.12. klo 13.00 Uotinen goes Kekkonen
Hän rakensi rauhan ja liitti yhteen idän ja lännen, hän riisui aseet ja naiset, saunassa miehet – Kekkonen, Rakkauden Presidentti! Tv-ensi-iltansa saava Jorma Uotisen tähdittämä monitaiteinen uutuusteos on kuvattu presidentti Urho Kekkosen kodissa, Tamminiemen museossa. Esityksen on tuottanut Compañía Kaari & Roni Martin.

su 6.12. klo 15.00 Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti
Ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa suorassa lähetyksessä perinteisen konsertin, jossa kuullaan suomalaisten säveltäjien musiikkia. Helvi Leiviskän jo 1935 valmistunut pianokonsertto kuullaan nyt ensi kertaa alkuperäisessä asussaan. Tämän hetken musiikkia edustaa Cecilia Damströmin Tundo! Kuten aina, konsertin päättää Sibeliuksen Finlandia.

Lue lisää:

Tanssija ja koreografi Jorma Uotinen: ”Aika kuluu eikä kerro meille mitään”

Tanssija ja koreografi Jorma Uotinen matkusti Pariisin ensimmäisen kerran 19-vuotiaana. Kutsuvieras-ohjelmassa hän kertoo, miten mustiinpukeutuneelle nuorukaiselle kaupungissa ensimmäisenä päivänä kävi. Jorma kertoo ohjelmassa rikkaan elämänsä eri vaiheista, yllätyksellisistä tapahtumista ja ajan vääjäämättömästä kulusta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa