Hyppää pääsisältöön

Kuuluuko yhteinen ruokarukous kouluun? Saako koulun juhlissa laulaa virren? Testaa tietosi koulujen juhlista ja katsomusaineiden opetuksesta

Kuvassa on ristityt kädet kirjan (ehkä raamatun) päällä.
Kuvassa on ristityt kädet kirjan (ehkä raamatun) päällä. Kuva: Patrick Fore / Unsplash Yle Oppiminen,rukous (toiminta),katsomusaineet,koulut,Kuuleeko koulu!

Uskonnonopetuksen ja koulun suhteesta on kiistelty oppivelvollisuuden alusta alkaen. Tässä 10 tapausta, joissa vastaus löytyy laista tai sen tulkinnoista. Testaa, osaatko sinä vastata oikein.

Kuuntele Kuuleeko koulu! -podcastin jakso (29min):

Onko jouluvirren laulaminen koulussa uskonnonharjoittamista?

Asiantuntijana testissä on ollut opetusneuvos Kati Mikkola Opetushallituksesta. Vastaukset perustuvat lakiin, perustuslakivaliokunnan ja apulaisoikeusasiamiehen linjauksiin sekä Opetushallituksen antamiin ohjeisiin. Lähteenä on käytetty Opetushallituksen ohjetta perusopetuksen uskonnon ja elämänkatsomustiedon sekä esiopetuksen katsomuskasvatuksen järjestämisestä sekä uskonnollisista tilaisuuksista esi- ja perusopetuksessa

Kuuntele podcast

edit 2.12.
1) Tehtävän 10 vastausta on tarkennettu. Aiemmin siinä luki, että Kulosaaren yhteiskoulussa on kokeiltu kaikille yhteisen katsomusaineen opettamista. Korjatussa versiossa kerrotaan, että Kulosaaren yhteiskoulussa on kokeiltu eri katsomusaineiden opetusta yhdessä soveltuvin osin.
2) Otsikkoon on lisätty sana juhlista.
edit 3.12.
3) Tehtävän 4 vastauksessa hyväksytään molemmat vaihtoehdot oikeiksi, sillä kouluissa voidaan periaatteessa lukea yhteinen ruokarukous, mutta käytännössä se on vaikea toteuttaa, koska kaikkia oppilaita pitää kohdella yhdenvertaisesti.
edit 28.4.2021
4) Otsikkoon vaihdettu jouluvirren tilalle Suvirsi.
5) Otsikossa olleen Suvivirren tilalle vaihdettu virsi-sana.

Kuuleeko koulu! -podcast ruotii koulumaailman polttavia kysymyksiä

Kuvassa ovat Kuuleeko koulu! -podcastin vetäjät Anu Heikkinen ja Pia Rauha.
Kuvassa ovat Kuuleeko koulu! -podcastin vetäjät Anu Heikkinen ja Pia Rauha. Kuva: Yle / Mikko Lehtola Yle Oppiminen,podcast,koulut,Kuuleeko koulu!

Pitäisikö koulussa olla tasoryhmiä? Mitä tehdä, jos tuntuu, että omalle lapselle tuli "paska" ope? Tarvitaanko koulussa uskonnonopetusta? Kuuleeko koulu! -podcastissa käydään läpi rohkealla ja rakentavalla tavalla vanhemmilta tulleita kysymyksiä. Podcastia luotsaavat toimittaja Anu Heikkinen ja rehtori Pia Rauha. Näillä naisilla on tärkeä missio: rakentaa siltaa vanhempien ja koulun välille.

Kerro oma kokemuksesi nykykoulusta tai lähetä kysymyksesi anu.heikkinen@yle.fi. Me selvitämme, kuuleeko koulu sinua!

Kuuntele podcast-jaksoja:


Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.