Hyppää pääsisältöön

Prisma: Jääkauden jättiläiset – mammuttitutkimus etsii selitystä kookkaiden lajien katoamiseen

Saksalainen dokumentti tutkii viimeisen jääkauden jättiläisten kohtaloa.
Kookas villamammutti eli jääkauden aikaisella arotundralla. Saksalainen dokumentti tutkii viimeisen jääkauden jättiläisten kohtaloa. Kuva: Holger Neuhäuser / Bilderfest/ZDF/Arte Yle TV1,prisma: jääkauden jättiläiset

TV1 keskiviikkona 2.12.2020 klo 19.00 - 19.55,uusinta lauantaina 5.12. klo 7.05 ja maanantaina 7.12. klo 23.20, Areenassa

Mammutit, luolakarhut sekä suurikokoiset laiskiaiset ja majavat vaelsivat maapallolla viimeisen jääkauden aikana. Elettiin jättiläiseläinten eli megafaunan aikaa.

Villamammutti pitkine syöksyhampaineen on jääkauden symboli. Eläin saattoi painaa 6000 kiloa ja se söi päivässä jopa 200 kiloa ruohoa. Jäättömät arotundrat tarjosivat eläimelle ihanteelliset elinolot.

Mammutit jakoivat kitukasvuiset alueet nykyisten biisonien sukulaisten kanssa. Lukuisat kasvinsyöjät houkuttivat paikalle petoja kuten luolaleijonan ja hurjan saalistajan, sapelihammaskissan.

Kun maapallon lämpötila alkoi nousta, kolme neljännestä jättikokoisista lajeista kuoli sukupuuttoon.

Saksalainen dokumentti tutkii viimeisen jääkauden jättiläisten kohtaloa.
Ihmiset ilmestyivät Keski- ja Etelä-Amerikkaan samoihin aikoihin kun jättiläislaiskiainen kuoli sukupuuttoon. Saksalainen dokumentti tutkii viimeisen jääkauden jättiläisten kohtaloa. Kuva: Florian Breier Yle TV1,prisma: jääkauden jättiläiset

Maailmankuulu mammuttiasiantuntija, hollantilainen paleontologi Dick Mol jäljittää villamammuttien ainutlaatuista historiaa Yukonin territoriossa Kanadan luoteisosissa. Yukonin maa on ikiroudassa, minkä ansiosta alueella on säilynyt enemmän eläinten fossiileja kuin monessa muussa paikassa.

Saksalainen dokumentti Jääkauden jättiläiset seuraa tutkijoiden työtä. Koituiko ilmastonmuutos jättiläiseläinten kohtaloksi? Vai metsästivätkö ihmisen esivanhemmat lajit sukupuuttoon? Suurten lajien katoaminen ajoittuu ajanjaksoon, jolloin ihminen alkoi valloittaa maailmaa.

Tutkijat ympäri maailmaa etsivät vastausta muinaisten eläinten jäänteistä. He yrittävät muodostaa yhä tarkemman kuvan esivanhempiemme elämästä. Yhdysvaltain New Mexicon autiomaassa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on löydetty jälkiä selviytymiskamppailusta.

Mystery Of The Ice Age Giants. Tuotanto: Bilderfest/ZDF/Arte, Saksa, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.