Hyppää pääsisältöön

Antti Holman ohjaama Kill Anneli on yksi lyhytelokuvapäivän helmistä – Yö pitkä, elokuva lyhyt Teemalla 2020

Kaisa (Laura Birn) ja Anneli (Pirkko Hämäläinen) poseeraavat elokuvan Kill Anneli mainoskuvassa.
Kill Anneli: Kaisa (Laura Birn) ja Anneli (Pirkko Hämäläinen) Kaisa (Laura Birn) ja Anneli (Pirkko Hämäläinen) poseeraavat elokuvan Kill Anneli mainoskuvassa. Kuva: Mitro Härkönen / Delta Stories Scandinavia Oy Antti Holma,kill anneli

Lyhytelokuvafestivaalia vietetään jälleen Yle Teemalla ja Areenassa 15.12.2020 alkaen!

Puristaako joulu? Jos puristaa, niin ei yhtä paljon kuin Kill Anneli -lyhytelokuvan Kaisaa (Laura Birn), joka ottaa mittaa joulun tähdestä ja parhaasta opettajakollegasta Annelista (Pirkko Hämäläinen).

Kill Anneli on yksi Teeman lyhytelokuvafestivaalin leffoista, joita nähdään televisiossa tiistaista sunnuntaihin 15. – 21.12. Elokuvat ovat Areenassa katsottavissa 15.12. alkaen.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Antti Holman mukaan Kill Anneli on Kill Bill niille, joilla heiluu sapelin sijasta pipari. Hän lupaa, että esikuvan mukaisesti koston kierre katkeaa lopulta ja elokuva tuo lievitystä niille, jotka eivät meinaa kestää joulunpyhien haasteita. Ota Kill Anneli jouluperinteeksesi murjottamisen, tuskan ja konvehtien rinnalle tai jopa tilalle!

Kill Anneli syntyi alun perin pari vuotta sitten iltapäivälehden joulunovelliksi, ja nyt Antti Holma on ohjannut tekstin pohjalta ensimmäisen lyhytelokuvansa.

Kill Anneli on Kill Bill niille, joilla heiluu sapelin sijasta pipari― Antti Holma

Tapahtumapaikka on opettajainhuone, "homeinen ja tulehtunut sosiaalinen ympäristö, jossa passiivisaggressiivisuus on pääasiallisin selviytymiskeino", kuten Antti Holma sanoo. Päähenkilöt ovat opettajia, joille joulujuhlaan valmistautuminen on vuoden kilpailuhenkisintä aikaa.

"Kiinnostavimpia ovat ne henkilöt, jotka yrittävät olla parhaita, mutta eivät mitenkään ole", Antti Holma sanoo. "Tässä tarinassa Kaisa on ysin tyttö, joka yrittää olla kympin tyttö, mutta ajaa itsensä väsymyksen ja paniikkihäiriön rajalle."

Kaisan antagonisti on Anneli, vanhempi kollega, josta kaikki pitävät ja jolta kaikki onnistuu yrittämättäkin täydellisesti. Anneli ei kuitenkaan ole puhtoinen vaan tietää, kun häntä haastetaan, eikä anna nuorempien hyppiä silmille.

Jo kahdeksas lyhytelokuvapäivä Teemalla

Yö pitkä, elokuva lyhyt -tapahtumassa vietetään kansainvälistä lyhytelokuvapäivää vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Jo kahdeksatta kertaa Teema esittää parhaita, hauskimpia, koskettavimpia lyhytelokuvia Suomesta ja maailmalta festivaalilla, johon jokainen voi osallistua kotonaan tai missä vain haluaa! Kaikki festivaalin elokuvat ovat katsottavina Yle Areenassa vähintään vuoden ajan.

Festivaalilla nähdään yhteensä 11 elokuvaa. Viisi elokuvaa nähdään Teemalla iltaisin tiistaista lauantaihin, ja kaikki esitetään päivänäytöksenä su 20.12. klo 12.00 alkaen.

Festivaalin kotimaisia uutuuksia on myös Tove-elokuvan ohjaajan Zaida Bergrothin ja muusikko Lau Naun salaperäinen Kristal. Katja Küttner on sen nimiroolissa outo pyhimys, joka saapuu syrjäiseen baariin esiintymisasuineen ja meikkeineen ja ottaa kannettavakseen kaiken vihan, epätoivon, himon ja hämmennyksen ympäriltään.

Paljettimekkoon pukeutunut Kristal (Katja Küttner) istuu ravintolan lattialla ja silittää sylissään makaavan miehen päätä. Kuva elokuvasta Kristal.
Katja Küttner on Kristal. Paljettimekkoon pukeutunut Kristal (Katja Küttner) istuu ravintolan lattialla ja silittää sylissään makaavan miehen päätä. Kuva elokuvasta Kristal. Kuva: Aarne Tapola / Elokuvayhtiö Komeetta Zaida Bergroth,teeman elokuvat

Sensaatiomaisen suositun Star Shaped Scar -lyhytdokumentin ohjaajat Vuokko ja Virva Kunttu ovat tallentaneet palasen katoavaa Helsinkiä fiktioelokuvaansa Ikuisesti Moskova. Eerikinkadun Corona-baaria ja sen neukkunostalgista naapuria Moskovaa ei enää ole tässä todellisuudessa, mutta jossain toisessa ulottuvuudessa Matti Pellonpään lempeä kulkukoiran katse yhä suojelee pöytiin unohtuneita uneksijoita...

Festivaalilla nähdään myös Risto-Pekka Blomin koulukiusaamisen ketjusta kertova draama Kanarialintu, Jani Ilomäen draama Pupu, jossa lastenkodissa asuva isoveli haluaa pikkusiskonsa takaisin, ja Jorma Kaulasen riemastuttava Jail Lullaby, kuvaus kahdeksankuisen vauvan huimasta pinnasänkypaosta.

Pienen lapsen käsi haparoi tuttia lattialta. Kuva elokuvasta Jail Lullaby.
Jail Lullaby Pienen lapsen käsi haparoi tuttia lattialta. Kuva elokuvasta Jail Lullaby. Kuva: Spell Factory Productions Oy Yle Teema,teeman elokuvat

Festivaalin kansainvälisistä elokuvista romanialaisen Adrian Silişteanun Kirjoitettu/kirjoittamaton palkittiin Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix'llä vuonna 2017 ja se oli myös European Film Award -ehdokkaana. Kirjoitettu/kirjoittamaton on koskettava ja raju draama, jossa lapsen syntymä laukaisee käyntiin kaamean epäilysten ja byrokratian ruljanssin, kun perheen sukulaisuussuhteita aletaan kyseenalaistaa sairaalassa.

Muut ulkomaalaiset lyhytelokuvat ovat myös festivaalisuosikkeja: liettualaisen Marija Stonytėn dokumentti Yksi elämä, belgialaisten Nicolas Keppensin ja Matthias Phlipsin animaatio Linda ja Troyer safarilla, kosovolaisen Samir Karahodan dokumentti Viereiset talot sekä serbialaisten Ana Nedeljkovićin ja Nikola Majdak Jr:n animaatio Unelma matkasta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa