Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Matsalun hirvet – Viron kansallispuiston kosteikko kuhisee elämää

Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha.
Matsalun kansallispuisto on hirvien ja lintujen valtakuntaa. Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha. Kuva: Marco Polo Films/WDR Yle TV1,Avara luonto: Matsalun hirvet

TV1 lauantaina 5.12.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 6.12. klo 8.05, Areenassa

Matsalun kansallispuisto Itämerellä on maailmanlaajuisesti merkittävä paikka. Se tarjoaa linnuille Itä-Atlantin muuttoreitin varrella tärkeän pysähdyspaikan Euroopassa. Autiot rannat ja matalat vedet muodostavat täydellisen levähdysalueen pitkänmatkan muuttajille.

Viron länsiosassa sijaitseva suojelualue on Baltian luonnonvaraisten jättiläisten, hirvien, valtakuntaa.

Matsalussa asuu kesällä poikkeuksellisen paljon hirviä, joille kosteikot ja niityt tarjoavat ihanteelliset olosuhteet – runsaasti ravintoa ja suojaa maaliskuusta marraskuuhun.

Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kansainvälisesti merkittävä paikka.
Kuningaskalastaja viihtyy Matsalon lintuparatiisissa. Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kansainvälisesti merkittävä paikka. Kuva: Marco Polo Films/WDR Yle TV1,Avara luonto: Matsalun hirvet

Talveksi hirvet vetäytyvät sisämaiden metsiin, joissa ravinnon etsiminen vaatii usein pitkiä matkoja. Ne voivat käyttää päivästä yli 10 tuntia ruoan etsintään. Leveillä sorkilla ja pitkillä jaloilla on helppo kulkea vaikeassa maastossa ja syvässä lumessa.

Heti jäiden lähdettyä hirvet palaavat Matsalun suoalueelle, missä ne voivat olla suojassa metsästäjiltä ja missä on enemmän ravintoa kuin metsässä.

Matsalun kansallispuiston lajimäärä on monipuolinen ja siellä voi nähdä monia uhanalaisia kasveja ja eläimiä. Alueella viihtyvät niin harmaahylkeet, kurjet, joutsenet, pussitiaiset kuin kuningaskalastajat. Kosteikkoalueesta on suojeltu sekä maanpäällinen alue että vesistöt.

Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha.
Kevät nostattaa tulvia Matsalun kosteikkoalueelle. Matsalun kansallispuisto Itämerellä on kuuluisa Eedenin puutarha. Kuva: Marco Polo Films/WDR Yle TV1,Avara luonto: Matsalun hirvet

Avaran luonnon dokumentti Matsalun hirvet kertoo kansallispuiston uljaiden eläinten tarinan. Luontodokumentissa seurataan hirvien poikkeuksellista elämää vuoden ajan. Luonnonsuojelualueen rauhasta huolimatta kookkailla elämillä on omat moninaiset haasteensa.

Matsalu Moose - Wild Giants Of The Baltics. Ohjaus: Annette Scheurich ja Joosep Matjus. Tuotanto: Marco Polo Films/WDR, Saksa, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.