Hyppää pääsisältöön

Ihanat, rakkaat laulut! – Soiva joulukalenteri

Oopperaa, liediä, ja ennen kaikkea rakkaita suomalaisia lauluja! Soivasta joulukalenterista löydät 24 suomalaista eturivin laulajaa, jotka esittäytyvät Yleisradion arkiston aarteilla aina 1950-luvulta lähtien. Joistakin luukuista löydät myös yllätysnumeroina orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä pianokappaleita.

Yleisradion pitkäaikainen musiikkitoimittaja Veikko Ylikojola valitsi 24 laatulaulajaa Ylen musiikkiarkistosta ja kokosi heidän ympärilleen Soivan joulukalenterin.

Veikko Ylikojola kertoo sarjan syntymisestä:

– Jokaisessa luukussa on mukana ainakin yksi suomalainen laulaja. Eli perusidea, ikään kuin tämän sarjan kivijalka on, että siinä esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa. Mukana on sekä vanhempaa että nuorempaa polvea ja äänitteitä aina 1950-luvulta viime vuosiin asti.

– Vanhemmista laulajista on ollut aika helppo valita, koska olen vuosikymmenten kuluessa aika usein soittanut näitä äänitteitä ja esitykset ovat tulleet hyvin tutuiksi ja rakkaiksi.

Yleisradion musiikkitoimittaja Veikko Ylikojola.
Veikko Ylikojola toimi Yleisradion musiikkitoimittajana 1974–2010. Yleisradion musiikkitoimittaja Veikko Ylikojola. Kuva: Jyrki Valkama musiikkitoimittajat,Veikko Ylikojola

Soivan joulukalenterin ohjelmisto on laaja sisältäen oopperaa, liediä ja suomalaista laulustoa. Kokonaistarjontaa rikastuttavat instrumenttiesitykset: orkesterikappaleet, kamarimusiikki ja pianomusiikki.

Mitä lähemmäksi joulua tullaan, sitä jouluisemmaksi ohjelmisto muuttuu.

– Mutta joka päivä tulee tuo yksi lauluesitys. Laulujen lisäksi tiettyinä päivinä olen valinnut mukaan yllätysmusiikin. Toivon mukaan ne ovat samanlaisia hienoja yllätyksiä kuten joululahjat ovat parhaimmillaan eli yllättäviä.

Soiva joulukalenteri ilmestyi vuonna 2011 ja soi uudelleen joulukuussa 2020.

Klikkaa itsesi Soivaan joulukalenteriin!

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.