Hyppää pääsisältöön

Lupaus levollisesta kirkkaudesta

Kauan sitten kun taidemusiikkia vielä myytiin levykaupassa, siellä soi tunnelmallinen, yksinkertainen ja kaikuisa musiikki, joka antoi lupauksen levollisesta, kirkkaasta maailmasta, johon musiikin avulla pääsee. Asiakas kysyi mikä levy soi ja kauppias myi hänelle sen ja pari muuta. Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Valon säveliä on juuri tällainen levy.

Toner i ljus och gestalt / Sofia Lindroos & Marianne Maans
Toner i ljus och gestalt / Sofia Lindroos & Marianne Maans Uudet levyt

Sofia Lindroos ja Marianne Maans ovat suomenruotsalaisia laulavia viulisteja mutta eri taustoista - Lindroos on kasvanut taidemusiikkiin, Maans kansanmusiikkiin. Heidän yhteinen uutuuslevynsä kuitenkin fokusoi kohtaamiseen: suomalainen viuluperinne ja vironruotsalaiset kansankoraalit kohtaavat gregoriaanisen kirkkomusiikin. Kohtaaminen tapahtuu Lindroosin ja Maansin itse luomassa tilassa, jossa pelimannimusiikki soitetaan ylevän hitaasti, kansankoraalit tyylitellään pelkistetyn moderneiksi ja gregoriaanisissa melodioissa resonoi viime vuosikymmenien new age -henkistyneisyys.

Levyn ikiaikainen tunnelma heijastaa tietysti oman aikamme estetiikkaa, mutta Lindroos ja Maans tekevät sen hyvin. Molempien viulut soivat herkästi mutta kirkkaasti ilman romantiikan painolastia, ja melodiat kelluvat hitaina mutta koristeellisina. Lauluissa Maans liidaa enimmät kansankoraalit ja Lindroos latinankieliset birgittalaisveisut, ja vaikka äänenmuodostustyylissä on melkoinen ero, harmoniat soivat juuri niin puhtaasti ja unisonot niin yhtenäisesti kuin kirkas tunnelma vaatii. Loput siloittaa Käpylän kirkon akustiikka, jonka äänittäjä Markku Veijonsuo on saanut muistuttamaan pienen luostarin kivikirkkoa.

Se että näin arka materiaali sujuu näin rikkeettömässä tunnelmassa, osoittaa että Lindroos ja Maans ovat kokeneita, itsensä tuntevia muusikoita rakkaan ja luontevan ilmaisun parissa, ja osaavat tukea toisiaan. Rikkeettömän tunnelman kääntöpuolelta löytyy sovitusten yksivakaisuus. Jos levyä kuuntelee tarkkaan, sinänsä tyylikkäiden sovitusten karuuteen ja ilmeisyyteen kyllästyy nopeasti, mutta taustakuuntelussa yhtenäinen tunnelma on tietysti etu.

Levyn on julkaissut helsinkiläinen levykauppa Fuga, jossa entisaikaan soi kaikista paras taustamusiikki.

"Toner i ljus och gestalt", gregoriaanista kirkkolaulua kok. Cantus sororum sekä kansanmusiikkia ja koraaleja Skandinaviasta. - Sofia Lindroos ja Marianne Maas, viulu ja laulu. (FUGA-9465)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

  • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

    Levyarvostelu

    Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

  • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

    Levyarvostelu

    Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

  • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

    Levyarvostelu

    Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

  • Monteverdi saa joulun säihkymään

    Levyarvostelu

    Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua