Hyppää pääsisältöön

Lupaus levollisesta kirkkaudesta

Kauan sitten kun taidemusiikkia vielä myytiin levykaupassa, siellä soi tunnelmallinen, yksinkertainen ja kaikuisa musiikki, joka antoi lupauksen levollisesta, kirkkaasta maailmasta, johon musiikin avulla pääsee. Asiakas kysyi mikä levy soi ja kauppias myi hänelle sen ja pari muuta. Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Valon säveliä on juuri tällainen levy.

Toner i ljus och gestalt / Sofia Lindroos & Marianne Maans
Toner i ljus och gestalt / Sofia Lindroos & Marianne Maans Uudet levyt

Sofia Lindroos ja Marianne Maans ovat suomenruotsalaisia laulavia viulisteja mutta eri taustoista - Lindroos on kasvanut taidemusiikkiin, Maans kansanmusiikkiin. Heidän yhteinen uutuuslevynsä kuitenkin fokusoi kohtaamiseen: suomalainen viuluperinne ja vironruotsalaiset kansankoraalit kohtaavat gregoriaanisen kirkkomusiikin. Kohtaaminen tapahtuu Lindroosin ja Maansin itse luomassa tilassa, jossa pelimannimusiikki soitetaan ylevän hitaasti, kansankoraalit tyylitellään pelkistetyn moderneiksi ja gregoriaanisissa melodioissa resonoi viime vuosikymmenien new age -henkistyneisyys.

Levyn ikiaikainen tunnelma heijastaa tietysti oman aikamme estetiikkaa, mutta Lindroos ja Maans tekevät sen hyvin. Molempien viulut soivat herkästi mutta kirkkaasti ilman romantiikan painolastia, ja melodiat kelluvat hitaina mutta koristeellisina. Lauluissa Maans liidaa enimmät kansankoraalit ja Lindroos latinankieliset birgittalaisveisut, ja vaikka äänenmuodostustyylissä on melkoinen ero, harmoniat soivat juuri niin puhtaasti ja unisonot niin yhtenäisesti kuin kirkas tunnelma vaatii. Loput siloittaa Käpylän kirkon akustiikka, jonka äänittäjä Markku Veijonsuo on saanut muistuttamaan pienen luostarin kivikirkkoa.

Se että näin arka materiaali sujuu näin rikkeettömässä tunnelmassa, osoittaa että Lindroos ja Maans ovat kokeneita, itsensä tuntevia muusikoita rakkaan ja luontevan ilmaisun parissa, ja osaavat tukea toisiaan. Rikkeettömän tunnelman kääntöpuolelta löytyy sovitusten yksivakaisuus. Jos levyä kuuntelee tarkkaan, sinänsä tyylikkäiden sovitusten karuuteen ja ilmeisyyteen kyllästyy nopeasti, mutta taustakuuntelussa yhtenäinen tunnelma on tietysti etu.

Levyn on julkaissut helsinkiläinen levykauppa Fuga, jossa entisaikaan soi kaikista paras taustamusiikki.

"Toner i ljus och gestalt", gregoriaanista kirkkolaulua kok. Cantus sororum sekä kansanmusiikkia ja koraaleja Skandinaviasta. - Sofia Lindroos ja Marianne Maas, viulu ja laulu. (FUGA-9465)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua