Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Yhdysvaltojen maskikriisi – koronavirus paljasti vaarallisia puutteita suojavarusteiden toimitusketjuissa

En sjukvårdare med andningsskydd.
Yhdysvaltain terveydenhuollossa on edelleen pulaa suojavarusteista. En sjukvårdare med andningsskydd. hoivaajat,Yhdysvallat

TV1 torstaina 3.12.2020 klo 22.00 - 22.55, Areenassa

Koronapandemia sai keväällä Yhdysvaltain lisäksi monet länsimaat polvilleen ennen näkemättömällä tavalla, koska maskien ja muiden suojavälineiden tuotanto on keskitetty Kiinaan.

Tuhansia hoitohenkilöstöön kuuluneita on kuollut Yhdysvalloissa koronaan. Moni koronapotilaita hoitanut menehtyi saatuaan tartunnan huonojen tai puutteellisten suojavarusteiden takia. Suojavarusteita oli pakko käyttää monta kertaa tai askarella jonkinlaista suojaa itse.

”Sotilaita lähetetään taisteluun asianmukaisesti varustettuna. Hoitajatkin taistelivat, mutta ilman tarpeellisia varusteita. Järjestelmässä on vikaa. Suojavarusteiden toimitusketjuista vastaavat tahot jättivät meidät pulaan pahemman kerran”, sanoo Yhdysvaltain hoitajaliiton puheenjohtaja Ernest Grant.

Terveydenhuolto vetosi kotimaisen tuotannon puolesta

Texasin Fort Worthissa maskitehtaan omistava Dan Reese seurasi tyrmistyneenä Yhdysvaltain maskipulaa ja valtion jatkuvaa turvautumista Kiina-tuontiin. Prestige Ameritech -yritys on maan ainoa maskivalmistajia, kun vielä vuosia sitten maan maskitarpeesta 90 prosenttia valmistettiin kotimaassa.
.
”Kiina myy maskeja Yhdysvaltoihin halvemmalla kuin yritykseni tuotteiden raaka-ainekustannukset”, Reese kertoo.

Yrittäjä oli varoittanut maan riippuvuutta Kiinan maskituonnista jo vuosia. Yritys tarjoutui lisäämään maskituotantoaan, mutta halusi, että hallinto sitoutuu tilauksiin hätätilan jälkeenkin. Sairaala-, lääkäri- ja hoitajajärjestöt vetosivat presidentti Donald Trumpiin, jotta suoja- ja hoitotarvikkeiden kotimaista tuotantoa lisättäisiin.

Reesen mukaan Obaman ja Trumpin hallinto eivät ole huolehtineet pitkäaikaisista sitoumuksista kotimaiseen maskituotantoon.

Riittävätkö injektioruiskut ja rokotepullot?

Haavoittuvat suojavarusteiden toimitusketjut ovat uuden tilanteen edessä kun koronarokote valmistuu. Yhdysvaltain hallinnon epäonnistuttua testaus- ja suojavarusteiden toimittamisessa, nyt maassa kysytään riittävätkö rokotuksiin tarvittavat injektioruiskut ja rokotepullot.

”Käytämme edelleen kasvosuojaimia ja pisaravisiirejä monta kertaa. Käsineistä ja suojapuvuista on ollut pulaa. Jos varusteita on tarpeeksi, miksi me emme saa niitä”, miettii työtoverinsa koronalle menettänyt sairaanhoitaja Rachel Spray.

Yhdysvaltalainen dokumentti Yhdysvaltojen maskikriisi paljastaa suojavarusteiden valmistuksen keskittämisen vaarat. Tutkivan journalismin ohjelma Frontline sekä uutistoimistot Global Reporting Center ja Associated Press ovat tutkineet maailmanlaajuista lääketieteellisten varusteiden toimitusketjuja ja sen tappavia seurauksia. Miksi Yhdysvaltain hallinnon sisältä sekä ulkopuolelta tulleita varoituksia ei haluttu kuulla?

Frontline: America's Medical Supply Crisis. Käsikirjoitus ja ohjaus: Peter Klein. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.