Hyppää pääsisältöön

Zinovjev ihastuttavan karheaa akustoelektroakustiikkaa

Vuonna 1988 syntynyt säveltäjä Sauli Zinovjev on nosteessa. Lukuisten orkesteritilausten kantaesitykset ovat esitelleet sointuisan kaunista, linjakasta ja herkkää musiikkia, jonka tekstuureissa riittää mielenkiintoa, välillä särmääkin. Zinovjevin tuoreen debyytti-EP:n teos Sospirando 2 "Folio" on elektroakustista kamarimusiikkia ja sikäli säveltäjälle uusi avaus, mutta hyveet ovat ennallaan ja persoonallisuus vahvasti esillä.

Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio"
Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio" Uudet levyt

Zinovjev on rakentanut Sospirando 2:n harmonikalle, sellolle ja molempien muusikoiden operoimalle live-elektroniikalle. Levyllä sen esittävät teoksen tilaaja, haitaristi Harri Kuusijävi, ja sellisti Markus Hohti. Molemmilla on runsaasti kokemusta live-elektroniikasta, joten yhteistyö säveltäjän kanssa lienee ollut saumatonta. Teoksen live-elektroniikka on todellakin liveä: eläväistä, reagoivaa ja orgaanisessa yhteydessä soittimiin. Zinovjev säveltää rikkaita, kiehtovia liukumia selvistä perusharmonioista kohti hälyjä tai kelluvista sointikentistä kohti synkkiä biittejä, mutta heti kun liukuminen kyllästyttää, Zinovjev ymmärtää tehdä rajun leikkauksen vaikkapa hekumalliseen säröulvotukseen.

Kun Sospirando 2:n lopussa vähäisillä mollisävelillä tunnelmointi alkaa haiskahtaa Pärtiltä, akustinen karheus ja elektroniikan vieraannutus pitävät musiikin mielenkiintoisena ja vereslihaisena. Pinta saa inhimillisyyttä sellon karheudesta ja harmonikan näppäinäänten lätinästä silloinkin, kun elektroninen osuus on hempeänturvallista ambient-kaiuttelua. Levyllä teos soi paljon tanakammin kuin kuulemassani konserttitaltioinnissa, ja hyvä niin. Tuukka Tervon miksaus vahvistaa soitinten pienet mutta tärkeät lähihälyt niin, että ne pärjäävät elektroniikan tapahtumille.

Sauli Zinovjevin omakustanteisella debyyttilevyllä on mittaa vain reilu vartti mutta merkitystä enemmän. Se esittelee säveltäjän, joka säveltää sekä miellyttävää että kiinnostavaa musiikkia, kykenee hyödyntämään muusikoiden osaamista hyvässä yhteistyössä ja osaa saattaa musiikkinsa maailmaan laadukkaassa paketissa.

Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio". - Harri Kuusijärvi, harmonikka ja live-elektroniikka, Markus Hohti, sello ja live-elekrtoniikka, sekä Tuukka Tervo, äänitys ja miksaus. (Sz Publishing, SZB001)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua