Hyppää pääsisältöön

Zinovjev ihastuttavan karheaa akustoelektroakustiikkaa

Vuonna 1988 syntynyt säveltäjä Sauli Zinovjev on nosteessa. Lukuisten orkesteritilausten kantaesitykset ovat esitelleet sointuisan kaunista, linjakasta ja herkkää musiikkia, jonka tekstuureissa riittää mielenkiintoa, välillä särmääkin. Zinovjevin tuoreen debyytti-EP:n teos Sospirando 2 "Folio" on elektroakustista kamarimusiikkia ja sikäli säveltäjälle uusi avaus, mutta hyveet ovat ennallaan ja persoonallisuus vahvasti esillä.

Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio"
Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio" Uudet levyt

Zinovjev on rakentanut Sospirando 2:n harmonikalle, sellolle ja molempien muusikoiden operoimalle live-elektroniikalle. Levyllä sen esittävät teoksen tilaaja, haitaristi Harri Kuusijävi, ja sellisti Markus Hohti. Molemmilla on runsaasti kokemusta live-elektroniikasta, joten yhteistyö säveltäjän kanssa lienee ollut saumatonta. Teoksen live-elektroniikka on todellakin liveä: eläväistä, reagoivaa ja orgaanisessa yhteydessä soittimiin. Zinovjev säveltää rikkaita, kiehtovia liukumia selvistä perusharmonioista kohti hälyjä tai kelluvista sointikentistä kohti synkkiä biittejä, mutta heti kun liukuminen kyllästyttää, Zinovjev ymmärtää tehdä rajun leikkauksen vaikkapa hekumalliseen säröulvotukseen.

Kun Sospirando 2:n lopussa vähäisillä mollisävelillä tunnelmointi alkaa haiskahtaa Pärtiltä, akustinen karheus ja elektroniikan vieraannutus pitävät musiikin mielenkiintoisena ja vereslihaisena. Pinta saa inhimillisyyttä sellon karheudesta ja harmonikan näppäinäänten lätinästä silloinkin, kun elektroninen osuus on hempeänturvallista ambient-kaiuttelua. Levyllä teos soi paljon tanakammin kuin kuulemassani konserttitaltioinnissa, ja hyvä niin. Tuukka Tervon miksaus vahvistaa soitinten pienet mutta tärkeät lähihälyt niin, että ne pärjäävät elektroniikan tapahtumille.

Sauli Zinovjevin omakustanteisella debyyttilevyllä on mittaa vain reilu vartti mutta merkitystä enemmän. Se esittelee säveltäjän, joka säveltää sekä miellyttävää että kiinnostavaa musiikkia, kykenee hyödyntämään muusikoiden osaamista hyvässä yhteistyössä ja osaa saattaa musiikkinsa maailmaan laadukkaassa paketissa.

Sauli Zinovjev: Sospirando 2 "Folio". - Harri Kuusijärvi, harmonikka ja live-elektroniikka, Markus Hohti, sello ja live-elekrtoniikka, sekä Tuukka Tervo, äänitys ja miksaus. (Sz Publishing, SZB001)

Kuuntele Uudet levyt 1.12.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua