Hyppää pääsisältöön

Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 2.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 2. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Toisessa luukussa laulaa Mozartin Taikahuilun elokuvaversion Pamina, ole hyvä!

Suomalainen yleisö on saanut valitettavan niukasti nauttia sopraano Irma Urrilan laulutaiteesta. Hän voitti 1961 vain 18-vuotiaana abiturienttina Yleisradion järjestämän laulukilpailun. Kolme vuotta myöhemmin Urrilan oopperaura alkoi lupaavissa merkeissä Suomen Kansallisoopperassa.

Laajaan tietoisuuteen laulajattaren nimi nousi Taikahuilun Paminana, jota hän esitti suuren menestyksen saaneessa Ingmar Bergmanin ohjaamassa Taikahuilun elokuvaversiossa vuodelta 1975. Samaa roolia hän lauloi koko 70-luvun jälkipuoliskon ajan Savonlinnan oopperajuhlilla. Elämänsä päätyön Urrila on tehnyt kotimaan ulkopuolella Oslon oopperan solistilaulajana.

Kuvakaappaus Ingmar Bergmanin Taikahuilu-oopperan elokuvaversiossa. Taminona Håkan Hagegård ja Paminana Irma Urrila.
Irma Urrila Paminana ja Håkan Hagegård Taminona Ingmar Bergmanin Taikahuilun elokuvaversiossa vuonna 1975. Kuvakaappaus Ingmar Bergmanin Taikahuilu-oopperan elokuvaversiossa. Taminona Håkan Hagegård ja Paminana Irma Urrila. Kuva: Courtesy Everett Collection Irma Urrila,Håkan Hagegård

RSO äänitti Irma Urrilan kanssa Mozartin Paminan aarian samana vuonna kuin Bergmanin Taikahuilu valmistui eli vuonna 1975. Kapellimestarina on Okko Kamu.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011 ja soi uudelleen joulukuussa 2020. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.