Hyppää pääsisältöön

Mitä Täällä Pohjantähden alla -romaani merkitsee sinulle? Osallistu verkkokeskusteluun!

Rukiintähkiä Täällä Pohjantähden alla Lukupiirin kuvassa
Rukiintähkiä Täällä Pohjantähden alla Lukupiirin kuvassa ruis

Väinö LinnanTäällä Pohjantähden alla on teos, joka luetaan elämän aikana useita kertoja — siihen palataan, sen henkilöihin rakastutaan ja sen äärellä itketään. Lauantaina 5.12. Linnan kirjasta keskustellaan Yle Radio 1:n Lukupiirissä.

Ilmestymisaikanaan Pohjantähti oli myyntihitti, mutta sitä arvosteltiin muun muassa kirjoitustyylin vanhanaikaisuudesta ja Linnan värittyneestä tavasta kuvata säätyläisiä. Romaani nosti pintaan myös vaiettua keskustelua Suomen sisällissodasta — aivan niin kuin Linna oli toivonutkin. Historialliselta romaanilta vaaditaan historiallista tarkkuutta, ja siitä miten Linna tehtävästään on tässä mielessä selvinnyt, on käyty ja käydään kiivaita keskusteluja.

Minulla oli aivan semmoinen yhteiskunnallinen pyrkimys. Ensinkin oikeudentaju sanoi, että näille ihmisille on tehtävä oikeutta.― Väinö Linna

Millaisia ajatuksia ja tunteita Täällä Pohjantähden alla sinussa herättää? Tarjoaako se tarttumapintaa nykylukijalle, vaikka maailma on Pentinkulman ajoista kovasti muuttunut? Onko romaanin yhteiskunnallinen sanoma edelleen ajankohtainen? Onko joku henkilöistä sinulle erityisen läheinen? Entä miltä tuntuu romaanin miehisyys ja naiskuva?

Tule mukaan keskustelemaan! Suora numero radiolähetykseen: 09 144800. Tässä artikkelissa voit osallistua Jani Tanskasen vetämään verkkolukupiiriin.

Keskustelu aukeaa 5.12. klo 19.00. Tervetuloa mukaan:

Kuuntele Lukupiiri: Väinö Linna 100v. Täällä Pohjantähden alla

Lukupiiri juhlistaa Väinö Linnan syntymän 100-vuotisjuhlaa. Luettavana on romaanitrilogia Täällä Pohjantähden alla. Vieraiksi saapuvat näyttelijä Vera Kiiskinen ja kirjallisuudentutkija Toni Lahtinen. Lähetyksen toimittaa Kaisa Pulakka ja verkkokeskustelua osoitteessa yle.fi/kirjat vetää Jani Tanskanen. Puhelinnumero suoraan lähetykseen on 09 144800.

Lähteet:
Rajala Panu (toim.): Päivä on tehnyt kierroksensa. Siltala 2020.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri