Hyppää pääsisältöön

Suomen Jussi Björling – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 3.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 3. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kolmannessa luukussa laulaa tenori Peter Lindroos, jota on kutsuttu Suomen Jussi Björlingiksi, ole hyvä!

Peter Lindroosia (1944–2003) on luonnehdittu Suomen Jussi Björlingiksi. Molempien tenoreiden äänessä on samankaltaista hehkua, vuolautta ja loistokkuutta. Laulajien ohjelmistokin oli paljolti samanlainen. Siihen kuului oopperoiden keskeisten tenoriroolien ohella olennaisena osana pohjoismainen laulumusiikki.

Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989.
Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989. Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä. Peter Lindroos

Toinen Lindroosiin liitetty nimitys on lentävä suomalainen, sillä hän ehti vierailla kaikissa tärkeimmissä eurooppalaisissa oopperataloissa vastanäyttelijöinään joukko ajan arvostetuimpia oopperalaulajia. Lindroosin kotinäyttämö oli toistakymmentä vuotta Kööpenhaminan Kuninkaallinen teatteri.

Ylen äänitteellä kuullaan Lindroosin esittämänä Hugo Alfvénin laulu Jag längtar dig. Pianistina on Pertti Eerola ja äänitysvuosi on 1981.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.