Hyppää pääsisältöön

Suomen Jussi Björling – Soiva joulukalenteri

Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 3.
Kuvituskuva. Tähtitaivas ja joulukalenterin luukku nro 3. kuvituskuvat,soiva joulukalenteri

Soivassa joulukalenterissa esittäytyvät parhaat suomalaiset taiteilijat Yleisradion musiikkiarkistosta. Kolmannessa luukussa laulaa tenori Peter Lindroos, jota on kutsuttu Suomen Jussi Björlingiksi, ole hyvä!

Peter Lindroosia (1944–2003) on luonnehdittu Suomen Jussi Björlingiksi. Molempien tenoreiden äänessä on samankaltaista hehkua, vuolautta ja loistokkuutta. Laulajien ohjelmistokin oli paljolti samanlainen. Siihen kuului oopperoiden keskeisten tenoriroolien ohella olennaisena osana pohjoismainen laulumusiikki.

Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989.
Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989. Oopperalaulaja Peter Lindroos 1989. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä. Peter Lindroos

Toinen Lindroosiin liitetty nimitys on lentävä suomalainen, sillä hän ehti vierailla kaikissa tärkeimmissä eurooppalaisissa oopperataloissa vastanäyttelijöinään joukko ajan arvostetuimpia oopperalaulajia. Lindroosin kotinäyttämö oli toistakymmentä vuotta Kööpenhaminan Kuninkaallinen teatteri.

Ylen äänitteellä kuullaan Lindroosin esittämänä Hugo Alfvénin laulu Jag längtar dig. Pianistina on Pertti Eerola ja äänitysvuosi on 1981.

Soivan joulukalenterin laatija Veikko Ylikojola tunnetaan pitkän työuran tehneenä Yleisradion klassisen musiikin toimittajana. Vuonna 2010 eläköitynyt Ylikojola hyödynsi työurallaan erityisesti vankkaa laulumusiikin tuntemustaan. Veikko Ylikojolan kokoama Soiva joulukalenteri ilmestyi 2011. Sen punaisena lankana esitellään 24 suomalaista laatulaulajaa 50-luvulta lähtien.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.