Hyppää pääsisältöön

Historia: Kolumbuksen edeltäjät – Kuka ehti ensimmäisenä Amerikan mantereelle?

Dokumentti löytöretkeilijöistä, jotka ehtivät Amerikkaan ennen Kolumbusta.
Purjehdus Grönlannista Newfoundlandiin oli kokeneille viikingeillekin vaarallinen merimatka. Dokumentti löytöretkeilijöistä, jotka ehtivät Amerikkaan ennen Kolumbusta. Yle TV1,Historia: Kolumbuksen edeltäjät

TV1 maanantaina 7.12.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 12.12. klo 8.05, Areenassa

Tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus (1451-1506) on monille mies, joka löysi Amerikan. Historia kertoo, että laajalti kulkenut merenkulkija saapui Uudelle Mantereelle vuonna 1492.

Legendaarinen merenkulkija ei kuitenkaan rantautunut Amerikkaan ensimmäisenä. Ennen löytöretkeään Kolumbus tutustui huolellisesti varhaisempien tutkimusmatkailijoiden matkakertomusten havaintoihin ja karttoihin.

Keitä olivat rohkeat seikkalijat, joka ehtivät Uudelle Mantereelle ennen Kolumbusta?

Joukosta tunnetuin on viikinki, islantilais-norjalainen tutkimusmatkailija Leif Erikinpoika, joka tutkijoiden mukaan astui Pohjois-Amerikan mantereelle 500 vuotta ennen Kolumbusta. Leifin isä Erik Punainen oli perustanut Grönlantiin ensimmäisen norjalaisen siirtokunnan.

Walesilaisen prinssi Madocin väitetään löytäneen Amerikan ja rakentaneen linnoituksia Ohio-joen varrelle noin 300 vuotta ennen Kolumbusta. Länsiafrikkalaisen Malin kuninkaan Abu Bakrin kerrotaan varustaneen rikkauksillaan suuren laivaston 200 vuotta ennen Kolumbuksen merimatkaa.

Saksalaisessa dokumentissa Kolumbuksen edeltäjät tutkijat vertaavat muinaisia käsikirjoituksia ja karttoja arkeologisten kaivausten tuloksiin. Kuinka hyvin muun muassa islantilaisten saagojen kertomukset löytöretkistä vastaavat tositapahtumia? Mitä Kolumbus tiesi edeltäjistään?

First Before Columbus – The True Discoverers of America. Tuotanto: Peter Prestel Filmproduktion/ZDF, Saksa, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.