Hyppää pääsisältöön

Historia: Kolumbuksen edeltäjät – Kuka ehti ensimmäisenä Amerikan mantereelle?

Dokumentti löytöretkeilijöistä, jotka ehtivät Amerikkaan ennen Kolumbusta.
Purjehdus Grönlannista Newfoundlandiin oli kokeneille viikingeillekin vaarallinen merimatka. Dokumentti löytöretkeilijöistä, jotka ehtivät Amerikkaan ennen Kolumbusta. Yle TV1,Historia: Kolumbuksen edeltäjät

TV1 maanantaina 7.12.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 12.12. klo 8.05, Areenassa

Tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus (1451-1506) on monille mies, joka löysi Amerikan. Historia kertoo, että laajalti kulkenut merenkulkija saapui Uudelle Mantereelle vuonna 1492.

Legendaarinen merenkulkija ei kuitenkaan rantautunut Amerikkaan ensimmäisenä. Ennen löytöretkeään Kolumbus tutustui huolellisesti varhaisempien tutkimusmatkailijoiden matkakertomusten havaintoihin ja karttoihin.

Keitä olivat rohkeat seikkalijat, joka ehtivät Uudelle Mantereelle ennen Kolumbusta?

Joukosta tunnetuin on viikinki, islantilais-norjalainen tutkimusmatkailija Leif Erikinpoika, joka tutkijoiden mukaan astui Pohjois-Amerikan mantereelle 500 vuotta ennen Kolumbusta. Leifin isä Erik Punainen oli perustanut Grönlantiin ensimmäisen norjalaisen siirtokunnan.

Walesilaisen prinssi Madocin väitetään löytäneen Amerikan ja rakentaneen linnoituksia Ohio-joen varrelle noin 300 vuotta ennen Kolumbusta. Länsiafrikkalaisen Malin kuninkaan Abu Bakrin kerrotaan varustaneen rikkauksillaan suuren laivaston 200 vuotta ennen Kolumbuksen merimatkaa.

Saksalaisessa dokumentissa Kolumbuksen edeltäjät tutkijat vertaavat muinaisia käsikirjoituksia ja karttoja arkeologisten kaivausten tuloksiin. Kuinka hyvin muun muassa islantilaisten saagojen kertomukset löytöretkistä vastaavat tositapahtumia? Mitä Kolumbus tiesi edeltäjistään?

First Before Columbus – The True Discoverers of America. Tuotanto: Peter Prestel Filmproduktion/ZDF, Saksa, 2019. Lukijana on Jukka Pitkänen.