Viisi vuotta sitten Robin Libäck ja hänen vaimonsa Michelle Ferm-Libäck muuttivat Pohjanmaalle. Heillä oli romanttinen haave maalla asumisesta ja omavaraistaloudesta. Sattumalta he kokeilivat sienten viljelyä, josta on nyt tullut heidän pääelinkeinonsa.
Robin ja Michelle ovat totisesti saaneet oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Saadakseen kaiken toimimaan heidän on pitänyt kehittää omia koneita ja viljelymenetelmiä.
Heidän sieniviljelmällään Mustasaaren Österhankmossa tuotetaan nykyään noin 350 kiloa sieniä viikossa ja viljellään 14:ää erilaista lajia.

Viljelmän ajatuksena on pystyä tarjoamaan kauppojen tavanomaista tarjontaa laajempi valikoima sieniä. Toistaiseksi suurin osa sienistä menee ravintoloille, mutta kasvisruoan kysynnän kasvaessa yhteyttä ottavat yhä useammat yksityishenkilöt.
Sienisalaatti tehdään perinteisesti voimakkaasti suolatuista sienistä, jotka huuhdellaan ennen pilkkomista ja kastikkeeseen lisäämistä. Jos saatavilla kuitenkin on tuoreita sieniä, työvaiheissa voi oikaista. Tässä sienet ainoastaan paistetaan ja sekoitetaan sitten maukkaaseen kastikkeeseen.
Osterivinokas muistuttaa maultaan melko paljon kantarellia. Voit korvata osterivinokkaat siitakesienillä.
Sienisalaatti
- 350 g osterivinokkaita
- öljyä paistamiseen
- suolaa
- 1 punasipuli
- 2 dl smetanaa
- 2 tl sinappia
- 2 tl hunajaa
- ruohosipulia tai persiljaa koristeluun
- Leikkaa sienet pieniksi kuutioiksi. Paista niitä tilkassa öljyä, kunnes niistä irtoaa nestettä ja ne saavat hieman väriä. Ripota päälle hieman suolaa ja anna jäähtyä.
- Silppua punasipuli ja sekoita silppu smetanan joukkoon. Lisää joukkoon hunaja ja sinappi.
- Lisää sienet ja sekoita hyvin. Koristele ennen tarjoilua ruohosipulilla tai persiljalla.
Lasimestarin sienet
Etikkasienet ovat erinomainen kumppani esimerkiksi pataruoille ja gratiineille, kun lisukkeelta kaivataan kirpeyttä. Se on mainio vaihtoehto myös joulupöydän sillille.
Pohjana on 1-2-3-liemi, joka kaadetaan sienten päälle, mausteita voi vaihdella oman maun mukaan. Sienikaudella säilykkeeseen voi käyttää herkkutatteja.

Etikkaliemi:
- 1 dl etikkaa
- 2 dl sokeria
- 3 dl vettä
Sisältö:
- 200 g putkivinokkaita eli kuningasosterivinokkaita
- öljyä paistamiseen
- 1–2 porkkanaa
- 1 punasipuli
- kokonaisia valkopippureja
- laakerinlehtiä
- (sinapinsiemeniä)
- Kiehauta etikkaliemen ainekset. Anna jäähtyä.
- Pilko sienet ja paista ne tilkassa öljyä.
- Leikkaa porkkanat lanteiksi ja punasipuli renkaiksi.
Kun etikkaliemi on jäähtynyt, lado ainekset vuorotellen kuumentamalla desinfioituun lasipurkkiin ja kaada päälle liemi. Säilytä purkkia jääkaapissa.
Anna tekeytyä kaksi vuorokautta ennen tarjoilua.