Hyppää pääsisältöön

Työkaverisi juo salaa päivän aikana – Asiantuntijat kertovat, miten otat asian puheeksi

Piirros, jossa mies baarissa pöytään sammuneena
Piirros, jossa mies baarissa pöytään sammuneena Kuva: Mostphotos / Vige miehet,pojat (ikäryhmät),mies,alkoholijuomat,olut,yökerhot,ihmissuhteet,ravintolat,krapula,riippuvuus,alkoholismi,alkoholi,alkoholinkulutus

Suoraan jatkoilta töihin, humalassa. Niin alkoholiriippuvaisen Christerin työpäivä alkoi. Koronapandemian myötä suomalaisten alkoholin kulutus on siirtynyt ravintoloista koteihin ja etätöissä saatetaan tissutella pitkin päivää.

Rahoitusalalla työskentelevä Christer teki vuosia töitä vakavan alkoholiongelman varjossa. Aluksi hän joi firman bileissä, sitten yksin ja koko ajan.

Kerran huolestunut työkaveri soitti sammuneelle Christerille jopa ambulanssin kotiin, mutta senkään tapauksen jälkeen asiasta ei puhuttu työpaikalla.

Pystyihän Christer nimittäin hoitamaan työnsä.

Voit kuunnella Christerin koko hurjan tarinan Ina Mikkolan podcastista.

A-klinikkasäätiön asiantuntijan Heli Ringbomin mukaan Christerin tarina on poikkeuksellinen, mutta sisältää tyypillisiä piirteitä.

– Ajatus siitä, että päihteiden käyttö olisi jotenkin hallinnassa, jos ihminen hoitaa työnsä, on hyvin yleinen eikä liity ainoastaan rahoitusalaan.

Ringbomin mukaan valtaosa alkoholia liikaa käyttävistä käy töissä. Työssäkäynti on heille kulissi, jota ylläpidetään mahdollisimman pitkään.

– Haitallinen päihteiden käyttö näkyy yleensä perhe-elämässä ja sosiaalisissa suhteissa paljon ennen kuin se alkaa näkyä töissä. Siinä vaiheessa, kun työssäkäynti ei enää onnistu, on päihteiden käyttö jo runsasta tai jatkunut pitkään.

Asiaan vaikuttaa se, miten työpaikalla suhtaudutaan päihteisiin. Christer kertoo podcastissa, että hänen työyhteisössään ihailtiin tyyppejä, jotka pystyivät tekemään työpäivän, vaikka edellinen ilta on ollut kostea ja jatkunut aamuun asti.

– Tällainen päihteiden käyttöä ihannoiva kulttuuri voi sallia helpommin myös päihtyneenä työskentelyn ja puuttuminen voi olla vaikeampaa, Ringbom täsmentää.

Alkoholia ostettiin enemmän kaupoista keväällä 2020

Koronapandemia on vaikuttanut suomalaisten alkoholin kulutukseen, sanoo THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä. THL:n arvion mukaan alkoholin kokonaiskulutus laski Suomessa, mutta vähittäismyynti kasvoi 14 prosenttia huhti-kesäkuussa edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kun ravintola-anniskelu ja matkustajatuonti keskeytyivät, alkoholin ostaminen kaupoista lisääntyi. Mäkelän mukaan nuorten aikuisten alkoholin kulutus on vähentynyt, koska he käyttävät alkoholia keskimääräistä enemmän ravintoloissa ja ravintolat ovat olleet kiinni.

Työ- ja vapaa-ajan raja hämärtyy

Asiantuntija Ringbom pitää mahdollisena, että kotona juominen on etätyöskentelyn myötä lisääntynyt. Se on antanut työntekijöille mahdollisuuden tissutella kotonaan katseilta piilossa.

– Etäpalavereissa voi pitää kameran ja mikrofonin mykistettyinä, eikä spontaaneja kontakteja työkavereiden ja esimiehen kanssa välttämättä ole.

Kotona työskennellessä kuormitus on erilaista kuin toimistolla ja pandemia itsessään lisää sitä. Alkoholia saatetaan käyttää myös töistä irrottautumiseen.

– Jos päihteet ovat olleet jo aikaisemmin stressin hallinnan keino, niihin saatetaan turvautua nyt helpommin, arvioi Ringbom.

Ja koska työtä tehdään etänä, päihdeongelma saattaa kehittyä pitkälle ennen kuin se huomataan.

Mutta mitä tehdä, jos epäilee työkaverin päihteiden käytön lähteneen lapasesta?

A-klinikkasäätiön asiantuntijat Ringbom ja Pirkko Hakkarainen kertovat.

Ota asia puheeksi, älä syyllistä tai tuomitse:
Yritä löytää sopiva hetki keskustelulle. Kerro olevasi huolissasi työkaveristasi ja mikä on herättänyt huolesi. Kollegasi saattaa kiistää asian, mutta puheeksiotto jää hänen mieleensä.

Rohkaise hakemaan apua
Päihteiden käyttöä ei voi aina lopettaa yksin laittamalla korkin kiinni. Avun ja hoidon hakeminen ei ole häpeä. Ennen kuin keskustelette asiasta, voit selvittää, minkälaisia ohjeita työpaikkanne päihdeohjelma antaa tai mihin kollegasi voi olla yhteydessä apua halutessaan.

Voit olla tukena omien kykyjesi ja voimavarojesi mukaan
Et ole vastuussa kollegasi päihteiden käytöstä tai päihdeongelman hoitamisesta. Jos työturvallisuus vaarantuu, kaikilla on ilmoitusvelvollisuus.

Ota tarvittaessa yhteys esimieheen
Esimiehen vastuulla on, että asiaan puututaan. Kollegan päihteiden käyttö vaikuttaa koko työryhmän hyvinvointiin.

Tilipäivä-logo
Tilipäivä-logo Kuva: Ili Marttinen/Yle Tilipäivä

Luit juuri jutun, joka on osa työelämän tabuja ja tunteita käsittelevää kokonaisuutta. Haluat ehkä jatkaa samojen teemojen parissa?

Kuuntele Christerin tarina:
Christer eteni nopeasti rahoitusalan huipulle. Paineet olivat kovat, ja niin olivat huvitkin. Christer tarttui pulloon yhä useammin, ja hauskanpitona alkanut juominen lähti käsistä. Ura ei kuitenkaan kärsinyt – päinvastoin. Mikä tekee alkoholistista tehokkaan työntekijän?

Kuuntele Jennin tarina:
Ensin Jenni juhli vain viikonloppuisin, mutta pian alkoholia, pillereitä ja lopulta huumeita alkoi kulua myös töissä. Parhaimmillaan pomo antoi lisää vastuuta amfetamiinipöllyssä työskentelevälle Jennille. Miten juhlat päättyivät?