Hyppää pääsisältöön

Historiavisa: Miten kodit valaistiin ennen lamppujen yleistymistä? Mikä aine loisti valomainoksissa 1930-luvuilta alkaen?

Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat -veistoksen kaksi kivihahmoa.
Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat -veistoksen kaksi kivihahmoa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo / Kuvaaja: Eeva Rista 1975. Kuvakäsittely: Mikko Lehtonen, Yle historia,Suomen historia,Yle Oppiminen

Vuoden kierrossa pitkä pimeä aika ja toisaalta keskikesän valoisat yöt antavat oman leimansa Pohjolassa asumiselle. Historiavisan aiheena ovat valo ja pimeys suomalaisessa kulttuurissa.

Helsingin kaupunginmuseo laatii viikoittain tietovisan historiallisista ilmiöistä. Tällä kertaa ruotsalainen etnologi ja kulttuurihistoriallinen valaistusasiantuntija Jan Garnert on ollut mukana kokoamassa kysymyksiä ja vastauksia.

Historiavisat

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.